PEPINO - zelenina s chuťou ovocia. Už ste ho jedli?

Redakcia | 24. máj 2021
PEPINO - zelenina s chuťou ovocia. Už ste ho jedli?

Viete, ktorá rastlina chutí ako ovocie, ale je to vlastne zelenina? Pepino melón je neuveriteľne výživovo bohatý plod z čeľade ľuľkovité, Solanum muricatum, obzvlášť prospešné pre diabetikov a ľudí s diétou. Ide o skutočný úlovok pre každého, kto preferuje zdravú stravu.

Hoci Veľká noc je už dávno za nami, pepino nápadne pripomína žltučké vajíčko s fialovou kresbou, čo môže niekomu pripadať ako kraslica priamo z prírody. Pôvodne pochádza z Peru, kde rastie na Andských svahoch, no rokmi sa úspešne rozšírilo do všetkých subtropických oblastí sveta. Do Európy sa dostalo už v roku 1785, ale k nám len nedávno. Pre svoje kvality a relatívne ľahké pestovanie si určite zaslúži, aby sa u nás čo najskôr udomácnilo.

Dá sa pestovať nielen v skleníku, ale v lete i v záhrade, na balkóne či v zimnej záhrade. Už počas ročného pestovania pepina, „melónového kríka“, ako ho nazývajú Angličania, môžeme natrhať a pochutiť si na tridsiatich, ale i viacerých pre nás zriedkavých plodov. Počas dozrievania sa farba pepina mení zo zeleno-bielej na žltú s fialkastou kresbou. Plod má veľkosť približne 10 cm a tvar je oválny, guľatý, prípadne srdcovitý. Dužina je svetložltá, šťavnatá, sladká, bez akejkoľvek zjavnej kyslosti a zriedka obsahuje semená. Avšak, ak sa predsa len semená v ovocí nachádzajú, sú malé, tvrdé, jedlé a umiestnené uprostred. Chuť pepina pripomína kombináciu hrušky, broskyne a melóna.

V ľudovom liečiteľstve sa využíva pepino pri liečbe respiračných infekcií, kožných ťažkostí a predpokladá sa, že má aj antireumatické vlastnosti.


Čo obsahuje pepino v 100 g?
113,4 KJ, 27 Kcal, 0,8 g  bielkovín, 5,8 g sacharidov, 0,15 g tuku, 5 g vlákniny, 89 g vody,
Vitamíny skupiny B ako tiamín, niacín, kyselina listová, riboflavín, betakarotén, vitamín C
Minerály ako fosfor, železo, vápnik, mangán, sodík a iné stopové prvky

Antioxidanty prítomné v ovocí majú vedecky potvrdené protizápalové vlastnosti, ochranu pokožky a pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny. Pepino obsahuje vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev. Okrem toho cenné pektínové látky pomáhajú odstraňovať toxíny z tela a tým normalizujú prácu čriev.

 
Pepino je vďaka vysokému podielu vody vhodným ovocím pri chudnutí. Má minimum kalórií, takže nijako výrazne nenavýši energetický príjem. Je to naozaj dar z nebies pre tých, ktorí snívajú o štíhlej postave, pretože pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Pepino môžeme konzumovať 1 – 3-krát do týždňa po 100 – 150 gramov.


Ak nepatríte k pestovateľom pepina, môžete si ho zakúpiť približne od júna v obchodoch, kde ponúkajú aj exotické druhy ovocia. Dôležité je vybrať si ovocie s príjemnou vôňou, pevné a neporušené. Pepino je veľmi citlivé na stlačenia a rýchlo sa potom kazí. Preto ovocie pri výbere zbytočne nestláčame. Po kúpe necháme plod 1 - 2 dni postáť pri izbovej teplote, aby dozrelo, podobne ako paradajka.

10+ tipov na fit hranolky
Prečítajte si tiež:

10+ tipov na fit hranolky

Ovocie pred použitím umyjeme v čistej tečúcej vode. Polozrelé, prípadne zrelé, ale tvrdšie pepino môže byť chrumkavé. Vtedy sa je ako jablko s kožou. V prípade zrelých, mäkkých plodov je vrchná šupka kožovitá ako pri mäkkej paradajke a je lepšie ju odstrániť. Ak sa v plode nachádzajú semienka, netreba sa ich báť a je ich možné konzumovať.


Pepino patrí do čeľade Solanaceae, ľuľkovité (kde patria paradajky, zemiaky, paprika...) a môže vyvolať alergické reakcie u niektorých senzibilnejších jedincov. Zvyčajnými reakciami môžu byť svrbenie kože a očí, nádcha (alergická rinitída) a gastrointestinálne poruchy, ako je bolesť žalúdka, zvracanie a hnačka.

Ovocie sa konzumuje väčšinou surové, podobne ako melón, a najlepšie je vychladené. Pepino je vynikajúce tiež v ovocných aj zeleninových šalátoch a v pečených, nepečených i mrazených dezertoch. Pred tepelnou úpravou treba dužinu nakrájať a po niekoľkých minútach osušiť.

Stojí za vyskúšanie:

Pepino s prosciuttom
Pepino smoothie (rozmixované s ľadovou drťou a dosladené medom)
Malý ovocný šalát s pepinom, jahodami, jogurtovým dressingom s mätou a medom
Ľadový šalát s pepinom, jarnou cibuľkou a opečeným procsiuttom, so zálievkou z medu, dijonskej horčice a balsamicom
Studená dezertná polievka z pepina, pomarančovej šťavy, šľahačky, škorice, medu a calvadosu, ozdobená mätou

Sladký dezert bez výčitiek (2 porcie)

Potrebujeme:
1 pepino
2 čajové lyžičky medu
vanilková proteínová zmrzlina
Postup:
Pepino dobre umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovicu. Medom natrieme prekrojenú dužinu ovocia a položíme na gril. Ovocie pečieme 4 minúty a nehýbeme ním, aby sa nám vytvoril pekný vzor. Grilované ovocie podávame s kopčekom zmrzliny a ozdobíme medovkou.
Tip: Ak milujete sorbety, skúste si vytvoriť veľmi osviežujúci ľadový dezert v kombinácii pepino a hruška.

Ovocno-syrový olovrant

Potrebujeme:
1 pepino
1 kivi
5 cherry paradajok
200 g ovčej hrudky
provensálske korenie
hrsť zelenej vňate
olivový alebo orechový olej
Postup:
Dužinu pepina a kivi nakrájame na kúsky a plátky, pridáme rozpolené cherry paradajky a nadrobenú hrudku ovčieho syra. Posypeme zelenou vňaťou, provensálskym korením a pokvapkáme olivovým alebo orechovým olejom.

Budhova miska, poznáte ju?
Prečítajte si tiež:

Budhova miska, poznáte ju?