Podľahnite kúzlu ľanového oleja

Redakcia | 6. jún 2022
ľanový olej, rakovina, Omega-3, Omega-6 a Omega-9, ľanové semienka, ľan, detoxikácia

Antibakteriálny, antivírusový a protirakovinový olej, ktorý osahuje množstvo vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.

Prečo je ľanový olej taký prospešný? 

Pretože ľanové semienka, z ktorých sa za studena lisuje olej, predstavujú  najbohatší zdroj rastlinných látok lignanov. Vďaka nim má ľanový olej protibakteriálne, protivírusové a dokonca i protirakovinové schopnosti. Obsahuje množstvo  vitamínov, napr. A, B, K, E, F, a tiež predstavuje najbohatší zdroj nenasýtených mastných kyselín.

Z nich najvzácnejšie Omega-3, Omega-6 a Omega-9 sa síce nachádzajú i v iných olejoch (v repkovom, slnečnicovom, sójovom, horčicovom a olivovom), ale jedine v ľanovom oleji množstvo a pomer Omega-3 kyselín zodpovedá ľudskej potrebe. Práve pre toto unikátne zloženie upravuje ľanový olej hladinu cholesterolu v krvi – zvyšuje množstvo prospešného (HDL) a znižuje množstvo škodlivého (LDL). 

Pri akých problémoch ľanový olej používať?

  • pri ochoreniach pečene, na jej detoxikáciu
  • na detoxikáciu cievneho, tráviaceho a vylučovacieho systému
  • pri problémoch so štítnou žľazou
  • pri cukrovke
  • pri poruchách štítnej žľazy
  • pre vyvíjajúci sa organizmus, pre deti na podporu mozgových buniek (obsahuje 70 % kyseliny linolénovej)
  • na reguláciu metabolizmu tukov
  • pri reumatických zápaloch
  • odporúča sa tiež pri liečbe rakoviny

Ľanový olej v kuchyni

Ľanový olej má jemne pikantnú chuť, môžete ho preto používať napríklad na dochutenie rýb a rybacích šalátov, ale tiež kyslej kapusty, cvikle a zeleninových šalátov. Pokvapkať ním môžete aj cestoviny, zemiaky alebo ryžu. Získate zaujímavú chuť týchto príloh. Med pridaný do ľanového oleja zosilní jeho účinok. Najlepšie, čo môžete urobiť, je konzumovať ho spolu s tvarohom.

Pozor! Ľanový olej sa nesmie používať na tepelnú úpravu jedál.

ľanový olej, rakovina, Omega-3, Omega-6 a Omega-9, ľanové semienka, ľan, detoxikácia

TIP OD NÁS

Ak chcete ľanový olej a jeho úžasné vlastnosti využiť naplno, kombinujte ho s tvarohom alebo jogurtom. Za túto olejovo-proteínovú kúru možno ďakovať nemeckej biochemičke Dr. Budwigove,  ktorá ju s veľkým úspechom podáva svojim onkologicky chorým pacientom. Práve táto úžasná kombinácia dodáva telu energiu. Dôležité orgány ako pečeň, slinivka, žľazy v dutinách tela, tie všetky potrebujú nenasýtené tuky, aby mohli produkovať svoje sekréty.

Podľa Dr. Johanny Budwig práve vysychanie slizníc spôsobuje množstvo zdravotných problémov, ktoré sa však pomerne ľahko dajú odstrániť, ak telu dodáme nenasýtené tuky. Nie však prostredníctvom tukov stužených a za tepla spracovaných. Ale práve vďaka nenasýteným tukom obsiahnutým v prírodných olejoch.

Zmiešanie ľanového oleja s proteínmi obsiahnutými v tvarohu spôsobí rozpúšťanie tuku vo vode, tým ho dokáže náš organizmus rýchlejšie vstrebať. Takto upravený sa dostane aj do najmenších kapilár, rozpustí akýkoľvek nevhodný tuk, prečistí žily a tepny. Je to úžasná prírodná cesta ako posilniť svoje srdce, alebo liečiť artritídu

Vyskúšajte RECEPT a sami sa presvedčíte o jeho pozitívnych účinkoch:

  • Potrebujeme jednu misku  tvarohu alebo Cottage cheese, s obsahom tuku viac ako 10 %), 2 až 5 polievkových lyžíc panenského ľanového oleja, 1 až 3 polievkové lyžice ľanových semiačok.
  • Ľanové semiačka zomelieme najemno vždy pred použitím, aby boli čerstvé, a vmiešame do tvarohu. Pridáme olej a všetko dôkladne premiešame. Jeme samostatne alebo na celozrnnom pečive. Liečivý pomer tvarohu a oleja je 3:1.

ľanový olej, rakovina, Omega-3, Omega-6 a Omega-9, ľanové semienka, ľan, detoxikácia

Kozmetika s ľanovým olejom

pravidelné používanie zlepšuje  stav kože
lieči akné
koža sa stáva elastickou
má priaznivý vplyv na nechty a vlasy
zabraňuje vypadávaniu vlasov
hojí poranenia kože, omrzliny a popáleniny