Dozreli sladké chute leta – zavarte ich! - 2.časť

Redakcia | 6. august 2017
Dozreli sladké chute leta – zavarte ich! - 2.časť

Zaváranie sa môže stať fascinujúcou kreatívnou hrou. Láka vás? Tak sa inšpirujte Marmeládou s príbehom a skúšajte vlastné variácie.

...podmienkou je, že suroviny, ktoré majú marmeláde alebo džemu dodať šmrnc, nesmú, rovnako ako citrón, prebiť chuť základnej složky. Jahodová marmeláda s čímkoľvek musí v prvom rade zostať jahodovou marmeládou.

Prečítajte si aj tu: Dozreli sladké chute leta – zavarte ich! - 1.časť

Kedy sú zrelé „tak akurát". Zavarte ich!

Ríbezle

U čiernych ríbezlí to spoznáte ľahko – keď začnú z vetvičiek opadávať, ihneď zavárajte. Naopak, červené a biele ríbezle sa na nich udržia niekoľko dní. Dôležité je, že vo chvíli, keď dosiahnu zrelosť, už majú jasný odtieň zodpovedajúci odrode a hladkú, lesklú šupku. Nedozrievajú mimo materskej rastliny.

Jahody

Odtieň zodpovedá odrode. Nedozrejú mimo materskú rastlinu, ak príliš sladnú, znamená to, že sa už začínajú kaziť. Na jahody vždy siahnite, musia byť úplne suché.

Čerešne

Nedajte na odtieň, neplatí, že čím intenzívnejší, sýtejší, tým tiež sladší. Čerstvé majú vysoký lesk. Nedozrievajú mimo materskú rastlinu.

Neverili by ste: Dokonale vyživená pleť s malinovou maskou

Marhule

Tu nesie odtieň posolstvo sladkosti. Tie najsladšie majú tmavooranžovú šupku s červenými pehami. Bledý odtieň a stopy zelene prezrádzajú nezrelosť, tmavé škvrny ukazujú, že je ovocie prezreté. Optimálne zrelé marhule majú plne vyvinuté polovice i švy. Môžete ich nechať dozrieť, ale tým zvýšite obsah šťavy, nie sladkosť, ktorú potrebujete na zaváranie. Tiež počítajte s tým, že dozrievajú ťažšie než broskyne.

Broskyne

Aj tie rady klamú telom. Červenkasté líčka sa objavujú už pri nových plodoch, ich šupka nesmie byť zelenkavá. Zrelé plody majú plne vyvinuté polovice a švy a keď na ne ľahko zatlačíte prstom, mierne povolia.

Nektárinky

Najsladšie plody majú mierne zvrásnenú šupku s drobnými hnedastými škvrnami, plne vyvinuté polovice i švy. Nechajte dozrieť plody so zelenkavou šupkou.

Ringloty

Zlaté ringloty sú v najlepšej forme, keď majú zlatozelený odtieň s červenými bodkami. Po rozkrojení sa kôstka ľahko oddelí. Ak musíte na ňu nožom, sú nezrelé. Majú plne vyvinuté polovice i švy. Dozrievajú mimo materskú rastlinu, ale nezvyšuje sa obsah cukru, len ich šťavnatosť.

Hrušky

Pozor – ideálne zrelé hrušky sú dokonalé jediný deň a na materskej rastline ľahko prezrejú. Nedozreté plody sa v umelých podmienkach rozvinú do šťavnatosti aj sladkosti, skladovanie v chlade pred dozretím dokonca zlepšuje ich konzistenciu.

Banány

Dobre sa kombinujú s červeným ovocím. Vyberajte plody bez prasklín a s nepoškodenými stonkami. Optimálnu kondíciu majú banány v sýtožltom odtieni s drobnými hnedými škvrnami na šupke, väčšie hnedé fľaky znamenajú hnilobu. Dozrievajú mimo materskú rastlinu.

Mango

Ovocie, ktoré sa veľmi dobre kombinuje s ďalšími druhmi s luxusným chuťovým výsledkom. Na farbu nedajte, zrelé ovocie môže byť červenej aj purpurovej farby, len nekupujte plody s čiernymi škvrnami. Zrelé mango intenzívne vonia a po tlaku prstom sa šupka mierne pretlačí. Dužinu má hutnú, tmavožltú až oranžovú. Nezrelé mango nechajte dôjsť v blízkosti ovocia vylučujúceho etylén. Dozrejú do šťavnatosti aj sladkosti, nie však do plnej chuti a vône.

Dozreli sladké chute leta: Cukor?

Konzervácia ovocia stojí na cukre, vo finále jej pomôže štipka soli, ďalej na citrónovej šťave a niekedy aj vhodnom korení. Pri zaváraní aktívne pomáhajú druhy ako zázvor, čili, klinčeky, badián, vanilka, škorica. Asi všetkým nám ide o to, aby sme spotrebovali čo najmenej cukru a zaváranina tak bola zdravšia.

K tomu napomáha prírodná želatína z morských rias agar-agar. Je navyše schopná pomôcť ovociu s nižším obsahom pektínov, ako sú jahody, čerešne, višne, černice. Tieto druhy sa želírujú oveľa ťažšie než egreše alebo jablká, preto vyžadujú veľmi dlhé varenie, ktoré ich pripraví o veľa vitamínov, farby i chuti.

Bežne sa im pomáha množstvom cukru v pomere 1: 1 k ovociu, ktoré urobí zaváraninu hustú, trvanlivú, a ovšem presladenú, s ktorou budete ako na glykemickej hojdačke.

Hladina cukru v krvi bude prudko stúpať a klesať, čo nie je dobré pre celkové fungovanie organizmu, pre výkonnosť a pre štíhlu líniu. Pamätajte na to, že najťažšie sa želíruje ovocie určené na výrobu džemu, teda nakrájané na väčšie kusy. Dokonale rozomleté ovocie na marmeládu, naopak, umožní svojím prirodzeným pektínom priaznivo ovplyvniť konzistenciu.

Bude sa vám páčiť: Ovocno - mliečne smoothie. Tipy a nápady.

Čo ešte do zaváraniny

Samozrejme, citrónovú šťavu, čo je prirodzený konzervant. Keď nakuknete pod hrniec preslávených dobrôt – Marmelády s príbehom (vychýrená česká Marmeládovna, kde sa vyrábajú marmelády a džemy podla tradičných postupov) ), nenájdete žiadnu chémiu, len kopu čerstvých citrónov, ktorých vôňa sa ťahá miestnosťou tak, že už samotná vás osvieži.

Nech tu vymýšľajú akékoľvek netradičné variácie a ovocie kombinujú s korením či s alkoholom alebo čokoládou, ktoré dajú zaváraninám jedinečnosť a spôsobujú, že vám jedna lyžička na zahnanie mlsnoty nestačí, spoliehajú sa len na citrón ako konzervant.

Dozviete sa tiež, že so šťavou je nutné zaobchádzať opatrne, striedmo, inak sa bude natešeným stravníkom po ochutnaní marmelády kriviť pusa. Receptúry preto berte orientačne, pri voľbe pomeru ovocia a kyslej konzervačnej látky buďte opatrní a spoliehajte sa na vlastné ústa.

Priebežne v procese konzervácie ochutnávajte (vždy čistou lyžičkou) a keď sa vám hmota bude zdať nepríjemne kyslá, vyvážte ju cukrovou zložkou. Týka sa to hlavne ríbezlí, rebarbory, kyslých druhov jabĺk, jarabiny a citrusov. Biely cukor môžete nahradiť zdravším trstinovým, sladovými výťažkami či medom. Je to síce drahšie, ale ak nezavárate pole jahôd, nejde o stratenú investíciu.

Poznáte? Magické ovocie NONI - zdravie, nálada, výkonnosť v jednom!