Potraviny pre budúcnosť: Aké sú zásady udržateľnej kuchyne?

Maroš Krivosudský, FUTU.SK | 20. apríl 2023
Potraviny pre budúcnosť: Aké sú zásady udržateľnej kuchyne?

Udržateľnosť a zdravý životný štýl majú spoločného viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V nedávnom výskume z Oxfordskej Univerzity sa zistilo, že ak žijete udržateľne a rozmýšľate nad svojím vplyvom na životné prostredie, s vysokou pravdepodobnosťou tiež budete žiť šťastnejší život, s lepším psychickým a fyzickým zdravím.

Tiež vás to namotivovalo a uvažujete, kde je najlepšie s tou udržateľnosťou začať? Odpoveď je jednoznačná. V kuchyni, pri každodennom skladaní vášho jedálnička. 

Možno ste si to nikdy neuvedomili, no väčšinu eko rozhodnutí počas bežného dňa neurobíme pri voľbe dopravných prostriedkov a ani pri nakupovaní udržateľného oblečenia. Spravíme ich práve pri výbere jedla, ktoré si dávame na tanier. Toto jedlo pritom zase ovplyvňuje to, ako sa budeme cítiť a koľko energie budeme mať. Je to taký pozitívne začarovaný kruh.

Jedlo, udržateľnosť a životné prostredie

Dôvodov, prečo začať s udržateľnosťou práve pri výbere potravín, je viac. Podľa posledných štatistík sa potravinársky priemysel podieľa až na štvrtine všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov na svete. To je po energetike a doprave najviac zo všetkých oblastí. Nejde však len o tieto plyny, ktoré negatívne ovplyvňujú našu klímu. Nadmerná produkcia potravín, najmä tých živočíšnych, prestáva byť únosnou aj z hľadiska takzvanej vodnej stopy, teda spotreby vody potrebnej na výrobu jedla. Môže to znieť až neuveriteľne, no napríklad na vyprodukovanie 1 kilogramu hovädzieho mäsa je potrebných viac ako 15 000 litrov vody, pričom ďalšie živočíšne produkty zaostávajú len málo. 

Z hľadiska ekológie by teda bolo najlepšou voľbou prejsť na čisto rastlinnú stravu, teda že by sme sa všetci stali vegánmi. 

Udržateľné stravovanie však pre nás nemôže byť len o dopade na životné prostredie, ale aj o vplyve na naše fyzické zdravie a psychickú pohodu. Práve na tie nemusí striktné vegánstvo a dokonca ani vegetariánstvo pôsobiť najlepšie.

Flexitariánstvo alebo reduktariánstvo

Odpoveďou na boj s klimatickou krízou (a podľa vedcov z Oxfordu teda aj cestou za šťastnejším a zdravším životom) by sa mohli stať pomerne nové stravovacie režimy, ktoré sú známe ako flexitariánstvo či reduktariánstvo. Oba tieto režimy majú spoločnú jednu vlastnosť, vedomé znižovanie príjmu živočíšnych produktov a ich nahrádzanie rastlinnými potravinami s vyšším obsahom bielkovín. Oproti vegánstvu a vegetariánstvu sa teda líšia tým, že vybrané potraviny z jedálnička nevylučujete úplne, no preferujete rastlinnú stravu, ktorú občas doplníte kvalitným mäsom, rybami, vajíčkami, či mliečnymi výrobkami z dobrých chovov.

Práve takouto skladbou potravín môžete drasticky znížiť svoju uhlíkovú a vodnú stopu, a zároveň urobiť pre svoje zdravie maximum tým, že doprajete telu všetky živiny, ktoré pre svoje fungovanie potrebuje. 

Čo sú to potraviny pre budúcnosť?

Ak sa rozhodnete vo svojej strave obmedziť nejakú potravinu, mali by ste vedieť, o aké živiny sa tým pripravíte. Pokiaľ nejete zeleninu a ovocie, pripravujete sa o dávku vitamínov, minerálov a stráviteľnej vlákniny. Pokiaľ zase v strave nemáte dostatok rýb a orieškov, je pravdepodobné, že vám budú chýbať omega-3 mastné kyseliny, teda zdravé tuky. No a v prípade, že sa začnete stravovať udržateľne a obmedzovať všetky živočíšne výrobky, čiastočne sa pripravíte o zdroj kvalitných bielkovín. Ak teda nerozmýšľate len nad budúcnosťou planéty, ale aj svojho zdravia, je potrebné, aby ste tieto bielkoviny hľadali v iných potravinách. Takéto potraviny pre budúcnosť by mali, okrem obsahu bielkovín, spĺňať aj ďalšie predpoklady:

1. Dobré zloženie a nutričné hodnoty

Nejde len o množstvo bielkovín, ale aj o ich kvalitu a spracovateľnosť. Rastlinné potraviny s vysokým obsahom sójovej či pšeničnej bielkoviny totiž ani zďaleka nemôžu konkurovať výrobkom, ktoré majú vysoký podiel proteínu z konope, ryže, orieškov či semienok. Rovnako nejde len o samotné bielkoviny, ale aj o tuky, sacharidy a celkové zloženie rastlinného produktu. Čítajte si etikety výrobkov a vyberajte podľa týchto hodnôt, nie len podľa ceny a pekného obalu.

2. Rýchlosť prípravy

Ak má byť vaše stravovanie udržateľné, je potrebné, aby ste prípravu receptov vedeli skĺbiť s rýchlym životným štýlom. Samotné stolovanie by malo byť pomalé a uvedomelé, keďže práve stres a rýchla konzumácia jedla sú jednými z najčastejších príčin tráviacich ťažkostí. Zásadou by teda malo byť, že jedlo pripravíte rýchlo a zjete ho pomaly. Skvelou rastlinnou raňajkovou alternatívou je napríklad proteínová granola, ktorú za pár minút len zalejete rastlinným mliekom či jogurtom. Na obed či večeru sú zase výbornou voľbou proteínové cestoviny zo semienok či strukovín, z ktorých pripravíte bielkovinami nabitý recept aj za 15 minút. Takýchto rastlinných alternatív ale nájdete v obchodoch a na internete viac. Treba len začať hľadať.

3. Minimum spracovania

Niektoré výrobky sa tvária ako potraviny budúcnosti, no od zdravých alternatív majú ďaleko. Do tejto kategórie patria takmer všetky vegánske náhrady mäsa, párkov a burgrov, ktoré síce môžu byť súčasťou zdravého rastlinného stravovania, no vzhľadom na ich zloženie a na to, že sa jedná o priemyselne spracované potraviny, by mali byť len jeho spestrením. Rovnako sem patria „práškové superjedlá“, ktoré sľubujú, že v jednom drinku skonzumujete všetky potrebné živiny. Takéto drinky môžu byť chutným doplnkom v jedálničku, no pestré stravovanie zložené z potravín, ktoré je potrebné prežúvať, nikdy nenahradia. Zamerajte sa namiesto toho na nespracované, alebo len minimálne spracované potraviny. 

4. Chuť na prvom mieste

Tým najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje udržateľnosť vášho stravovania, je chuť potravín, ktoré budete jesť. Nie z pohľadu vplyvu na životné prostredie, ale z pohľadu toho, či vás bude flexitariánstvo alebo reduktariánstvo baviť dlhodobo. Ani ten nutrične najhodnotnejší a najúčinnejší stravovací plán, ktorý bude mať minimálny dopad na životné prostredie totiž pre vás nebude udržateľný, pokiaľ vám jedlo nebude robiť radosť. Našťastie existuje čoraz viac potravín pre budúcnosť, ktoré spĺňajú všetky 4 podmienky a teda aj chutia výborne.

Zásady udržateľnej kuchyne

  • Obmedzte mäso a preferujte rastlinnú stravu pred živočíšnou.
  • Vyberajte si nutrične hodnotné potraviny a zároveň potraviny, ktoré vám chutia.
  • Sledujte pôvod potravín, ktoré kupujete a nakupujte čo najviac lokálne.
  • Uprednostňujte nákup od poctivých výrobcov, respektíve výrobcov, ktorým veríte.
  • Skladujte jedlo tak, aby vydržalo čo najdlhšie, aby ste obmedzili potravinový odpad.
  • Odpad v kuchyni separujte a ak je to možné, kompostujte.