Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?

Jana Trundová | 18. január 2017
Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?

Závislosť, dočasné potešenie, psychická úľava? Aj to môžu byť dôvody, prečo sa nevieme vzdať bielej múky. Alebo je to len alibi?

Priaznivci zdravej výživy tvrdia, že po nahradení bielej múky majú viac energie, mnoho alternatívnych stravovacích i medicínskych smerov ich však vôbec nešetrí. Vyčítajú jej, že zahlieňuje organizmus, „lepí“ črevá, spôsobuje nadúvanie a nakoniec i únavu. Jedno však bielej múke uprieť nemôžeme – je stráviteľnejšia.

Čo sa deje v tele?

Objektívne vysvetlenie podá technológia. Rafinácia obilného zrna obsahujúceho zložité cukry, ktorých výhodou je postupné uvoľňovanie do organizmu, naruší jeho bunkové steny a cukor, čiže glukóza sa dostane do krvného riečišťa naraz.

Aby telo mohlo tento nával spracovať, slinivka vyplaví inzulín a spôsobí, že hladina krvného cukru je ako na hojdačke. Ak sa hojdáte často, zaplatíte daň. Nepokoj, precitlivelosť, kolísanie nálad, zlý spánok, v kritickom prípade diabetes.

A teraz si predstavme, čo s naším telom robí spojenie rafinovanej múky s rafinovaným cukrom – každodenné koláčiky, buchty všetkých druhov, oblátky tak akurát na prestávku... Fungujú ako dávka jedu.

Mohlo by vás zaujímať:
Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle.

Prečo sa teda bielej múky necheme vzdať?

Prečo sa teda bielej múky nechceme vzdať a v časoch psychicky náročných siahame po bielom pečive ako po záchrannom kolese?

Tvrdenie, že je to upokojujúcimi vitamínmi skupiny B patrí medzi obľúbené alibi. Pravda je inde. Prudký vzostup hladiny krvného cukru prinesie psychike dočasné potešenie a to, že dlho nevydrží, v tej chvíli neriešime.

Tak napríklad, celozrnná múka v porovnaní s bielou, nás síce do rýchlej pohody nedostane, z pohľadu vyváženej hladiny cukru v krvi je však veľkým pomocníkom. Naviac zabezpečí, že sa dlhšie cítime byť sýti, a to je už zaujímavé pre tých, ktorí si strážia svoju postavu. Svoju rolu hrajú aj senzorické vlastnosti, pretože posilňuje chuť i vôňu jedla. Viac si ho užijeme.  

Tip:
Rozhodnite sa pre týždeň či dva bez bielej múky. Nahraďte ju výrobkami z múky celozrnnej, jedzte ich sústredene, myslite na ich chuť a vôňu. Približne po pol hodinke, hodinke si skúste uvedomiť, či siahate po ďalšom a ďalšom súste, potrebujete slaný či kyslý kontraprodukt, alebo sa cítite uspokojení. Ste prekvapení? Tak si ten príjemný pocit navoďte častejšie.

 

Prečítajte si tiež:
Prastará Špalda
Viete, prečo je kváskový chlieb zdravší?