Prejedzte sa ku kráse!

Gabriela Bachárová | 24. november 2016
Prejedzte sa ku kráse!

Čo jesť, aby sme získali zdravo a mlado vyzerajúcu pokožku? Doprajte si veľa zeleniny a ovocia, mliečnych výrobkov a zdraviu prospešných tukov.

Mliečne výrobky s krásou súvisia

Mliečne výrobky, ako sú mlieko, jogurt alebo tvaroh, obsahujú veľa bielkovín a tie sú pre zdravú a krásnu pleť úplne nepostrádateľné. Mliečne výrobky pleť hydratujú, vyživujú a regenerujú.

Bielkoviny v nich obsiahnuté sú základným stavebným prvkom kolagénu, látky, ktorá udržuje pokožku pevnú, pružnú, bez vrások a dostatočne hydratovanú. Okolo 25. roku života produkcia kolagénu v organizme klesá

Prejaví sa to predovšetkým vznikom prvých vrások, koža sa stenčuje a stráca pružnosť. Prirodzené starnutie pokožky síce nemôžeme úplne zastaviť, ale možno ho spomaliť, a k tomu prispeje aj konzumácia potravín s vysokým obsahom bielkovín.

Krásna pleť a dobré trávenie ako nerozlučná dvojica

Doprajte si dostatok ovocia

Ovocie má veľký obsah takzvaných ovocných kyselín. Ich takmer zázračné pôsobenie na pleť si môžete overiť, keď si pleť potriete šťavou trebárs z jablka alebo z marhule. Okamžite dôjde k príjemnému stiahnutiu kože a tiež k jej podstatnému vyhladeniu. 

Tento efekt využívajú aj kozmetické firmy, ktoré ovocné kyseliny často zaraďujú do krémov a ďalších ošetrujúcich výrobkov. Podobné účinky dosiahnete aj vtedy, keď dodáte pleti ovocie zvnútra. Ovocné kyseliny podstatne zvyšujú hydratáciu a pružnosť pokožky. 

Krásna vďaka tukom

Nedostatok vhodných tukov v strave spôsobuje, že pokožka hrubne a stáva sa drsnou. Nízky príjem tukov môže v niektorých prípadoch aj za lámavosť a suchosť vlasov a ich zvýšené vypadávanie. Aby sme pleti dodali dostatok tukových látok, mali by sme konzumovať veľa takzvaných esenciálnych mastných kyselín.

Telo si ich nevie vytvoriť samo, musíme ich preto dodať zvonku. Tieto kyseliny sa delia na dve hlavné skupiny.

Zdrojom omega-3 mastných kyselín sú najmä tučné ryby (losos, sleď, makrela), olej z treščej pečene, ľanové semienko, alebo ľanový alebo konopný olej.

Omega-6 mastné kyseliny zase nájdete v rastlinných olejoch, orechoch, semienkach či sójových bôboch.

Prepite sa ku kráse

Bez dostatočného pitného režimu niet krásy. Môžete sa krémovať niekoľkokrát denne tými najdrahšími krémami s mimoriadnymi hydratačnými účinkami, ale na kvalite pleti sa to prejaví len v obmedzenej miere.

Pokožka potrebuje vodu hlavne zvnútra. Ľudské telo je tvorené prevažne z vody, potrebujeme ju na zabezpečenie všetkých vnútorných funkcií a tiež pre zdravú pokožku. Nedostatočný príjem tekutín sa okrem iného prejaví suchou, vráskavou a unavenú pleťou. 

Pozor na prehnaný príjem tekutín. Je to záťaž pre obličky a organizmus nedokáže nadbytok tekutín využiť. Obmedzte príjem kávy, čierneho a zeleného čaju. Niektorí odborníci dokonca hovoria, že tieto nápoje nie je možné zaradiť do pitného režimu, pretože organizmus kvôli obsahu kofeínu a teínu naopak odvodňujú a spôsobujú, že telo vodu stráca.

Jedzte toho menej

Okrem pozitívnych zmien v jedálničku dbajte tiež na celkové množstvo skonzumovaného jedla. Príjem a spracovanie väčšieho objemu potravy je pre ľudský organizmus pomerne veľkou záťažou.

Mierne celoživotné hladovanie, to je jedno z hlavných tajomstiev dlhovekosti a mladistvého vzhľadu aj vo vyššom veku. Organizmus si na taký úsporný režim ľahko zvykne, začne ho vyžadovať a odmenou bude príliv energie a vitálny vzhľad.

Ktoré to sú? 12 zázračných potravín: odhaľte s nimi tajomstvo večnej mladosti!