RAKYTNÍK nerobí zázraky, no nemá k tomu ďaleko

na čo je dobrý rakytnik, zdravie, vyziva, caj , sirup, olej, plet, zdravo, účinky, pomoc, liečivý, liečba, starostlivosť, telo
15.8.2019 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Jeho pozitívne účinky na zdravie určite netreba podceňovať. Slúži ako účinná prevencia proti vzniku civilizačných ochorení, posilňuje imunitu, rozjasní pleť a pri chorobe dopĺňa potrebné bioaktívne látky. Rakytník je prospešný takmer celý. Môžeme vo svoj prospech využiť nielen plody, ale aj kvety, kôru, korienky či lístky.

Rakytník rešetliakový, latinsky Hippophae rhamnoides, je opadavá drevina z čeľade hlošinovité. Dorastá do výšky 3 - 5 metrov. Pochádza z Číny, Mongolska, respektíve z Nepálu, kde bol už v dávnej minulosti veľmi obľúbený hlavne v ľudovom liečiteľstve. Jeho účinky sa zmieňujú už v tibetskom diele „Rgyud bzi“ (Štyri knihy letopisov) od Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu, písané medzi rokmi 773 - 783 nášho letopočtu. Užíval sa a ešte stále užíva pri liečbe ochorení pľúc, pečene, ale aj pri kĺbových ochoreniach a v kozmetike.

Vedeli ste, že názov rakytníka po latinsky Hippophae v preklade znamená „lesknúci sa kôň“? Kone, ktoré sa pásli a spásali aj rakytník mali o poznanie lesklejšiu a krajšiu srsť. Preto ten názov.

Pomáha pri zahlienení, hojí sliznice, žalúdočné aj dvanástnikové vredy a reguluje krvný obeh. V tibetskej tradičnej medicíne patrí medzi vysoko efektné regeneračné prostriedky, používa sa pri intoxikácii a kardiovaskulárnych ochoreniach. Pre svoje mnohé potvrdené pozitívne účinky sa momentálne pestuje takmer v celej Európe a, samozrejme, aj u nás na Slovensku. Listy majú dĺžku do 10 cm, sú zeleno- -striebristej farby. Rakytník je odolný voči mrazu, takže ho pokojne môžeme pestovať v záhrade.

Kvety kvitnú od marca do začiatku mája. Rakytník je dvojdomá rastlina. Samičie kvety sú drobné, žltkasté a tvoria sa v pazuchách listov, samčie vytvárajú krátke jahňady a sú nakopené okolo krátkych tŕňovitých bočných konárikov. Plody sú oranžovej až červenej farby, rovnako ako aj olejovitá dužina. Majú kyslú až horkastú citrusovú chuť. Niekedy môžu byť aj mierne sladké, v závislosti od odrody. Dorastajú do veľkosti maximálne 1 centimetra. Dozrievajú od augusta do septembra a na rastline vydržia použiteľné až do zimy. Plody je najlepšie zbierať pri prvých mínusových teplotách.

NUTRIČNÁ HODNOTA v 100 g rakytníka:

  • 512,4 kJ, 122 Kcal,
  • 4,1 g bielkovín,
  • 9,3 g cukru,
  • 5,2 g vlákniny,
  • 1,1 g tuku.
  • Vitamíny: alfa a beta karotén, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E, K,
  • Minerály: mangán, horčík, železo, síra, selén, meď, zinok,
  • Éterické oleje, flavonoidy, omega-3, -6, -7, -9, nenasýtené mastné kyseliny, kyselina citrónová, jablčná, vínna, šťaveľová.

Obsah beta karoténu je 40 – 100 mg na 100 g a iné karotenoidy, ako je lykopén, kryptoxantín, zeaxantín, predstavujú 180 – 250 mg na 100 g. Tieto zložky fungujú v tele ako antioxidanty a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych a onkologických ochorení spolu s vitamín C, ktorého obsah je 15-krát vyšší ako u citrusového ovocia, čo predstavuje približne 695 mg na 100 g. Chráni proti škodlivému UVA a UVB žiareniu, podporuje správny rast zubov, chrupaviek, kostí a nechtov.

Rakytník by určite mali užívať ženy v klimaktériu, kedy dochádza k výkyvom hormónov a rednutiu kostí.

Prítomnosť vitamínu E vo forme tokoferolov, čo je približne 200 – 600 mg na 100 g, minerály a flavonoidy posilňujú steny kapilárnych ciev. Kyselina linolová, nachádzajúca sa v rakytníku, hrá významnú úlohu v stave pokožky. Posilňuje lipidovú bariéru epidermy. U pacientov s kožou náchylnou na akné bol zaznamenaný pokles obsahu kyseliny linolovej v kožnom maze. V dôsledku toho sa vytvárajú čierne bodky a škvrny.

Vedeli ste, že rakytníkový olej bol používaný ruskými kozmonautmi ako vitamínový doplnok a slúžil aj ako ochrana pred žiarením?

Kyselina linolová používaná v starostlivosti o mastnú a problematickú pokožku môže stimulovať funkciu mazových žliaz, odblokovať póry a obmedziť počet čiernych bodiek. Omega-mastné kyseliny: omega-9 (kyselina olejová), omega-6 (kyselina linolová) a omega-3 (kyseliny alfa-linolénovej) znižujú stratu transepidermálnej vody a zlepšujú úroveň hydratácie kože. Posilňujú srdce, cievy, a najmä omega-3 mastné kyseliny znižujú množstvo LDL v krvi, a tak pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

Kombinácia jednotlivých zložiek v rakytníku pomáha pri sústredení, zlepšovaní pamäti a uvoľňuje telo pri napätí a strese. Prítomnosť vlákniny napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu, zmierňuje príznaky chronického ochorenia žalúdočného vredu a iných ochorení žalúdka, dvanástnika, pankreasu, pečene a čriev. Má antiseptické účinky, napomáha telu v boji proti mikroorganizmom a baktériám, ktorým sa prirodzene dobre darí v našom tele.

Vedeli ste, že rakytník bol v Rusku nazývaný tiež „sibírskym zázrakom“ alebo „citrónovníkom severu“?

V bývalom Sovietskom zväze bol dokonca z dôvodu veľkovýroby šľachtený, takže vzniklo viacero ďalších odrôd. Rakytník je využívaný v potravinárstve na výrobu sirupov, kompótov, marmelád, džemov, čatní a iných dobrôt. V medicíne pri liečbe kožných ochorení, sliznice, vredov, tráviacich a gynekologických ťažkostí a rakoviny. V kozmetike a dokonca aj poľnohospodárstve ako ochrana pred pôdnou eróziou.

Pripravujeme : Blahodarné účinky rakytníka 3x inak