Recept na prípravu domácej zaváraniny alebo želé. Napríklad z ruží a čokolády...

Redakcia | 2. august 2017
Recept na prípravu domácej zaváraniny alebo želé. Napríklad z ruží a čokolády...

Hľadáte recept na domácu zaváraninu alebo výrobu želé? My vám ponúkame aj romantickú exotiku v podobe zaváraniny z ruží a čokolády...

Ríbezľové želé

Ingrediencie:

  • cca 2 kg červených ríbezlí (viac ako 1 l šťavy)
  • 1 200 g cukru
  • 120 ml suchého bieleho vína alebo sektu

Postup:

  1. Ríbezle nezbavujte stopiek, stačí ich opláchnuť a nechať odkvapkať.
  2. Vsypte ich do hrnca (najlepšie hrubostenného), pridajte 100 ml vody a premiešavaním varte počas mierneho varu, kým nepustia šťavu.
  3. Do sita vložte tenkú látku alebo utierku a nad hrncom prepasírujte tak, aby v nej zostali len suché zvyšky.
  4. Šťavu priveďte k varu, pridajte cukor a na miernom plameni za premiešavania odo dna povarte cca 20 minút.
  5. Ešte zahorúca do hmoty vlejte víno, zmes rozlejte do pohárov.

 

 

Luxusné jahodové želé s čili

Ingrediencie:

  • 2 kg jahôd
  • 900 g trstinového cukr
  • vanilka z 1 struku
  • šťava z 2 citrónov
  • štipka soli
  • 1 ČL čili

Postup:

  1. Jahody opláchnite a odstopkujte.
  2. Vložte ich do vysokej misy a zasypte polovicou cukru, pridajte soľ a rozmixujte tyčovým mixérom.
  3. Cez sito s jemným sitkom preceďte do hrnca so širokým dnom.
  4. Na miernom plameni chvíľu povarte – stačí 5 minút, pridajte zvyšok cukru a cca 10 minút ešte povarte.
  5. Zbierajte penu z povrchu. Ku koncu pridajte vanilku, citrónovú šťavu a čili.
  6. Keď zmes zhustne, pridajte do nej jahodovú hmotu zo sitka. Prehrejte a rozdeľte do pohárov.

 

 

Zaváranina z ruží a čokolády

Ingrediencie:

  • 5 - 6 hrstí okvetných lístkov ruže
  • 1 kg cukru
  • 1 PL nasekanej kvalitnej vysokopercentnej čokolády
  • 1 250 ml vody
  • 10 PL práškového cukru
  • šťava za 2 citrónov
  • štipka soli

Postup:

  1. Z okvetných lístkov za pomoci nožníc odstráňte zvyšky piestikov, prípadne tvrších častí.
  2. Lístky vložte do hlbokého sitka, prepláchnite a nechajte odkvapkať.
  3. Presuňte ich do misy, pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte práškovým cukrom a nechajte cca 1 hodinu odpočinúť.
  4. Potom lístky nasekajte.
  5. Cukor s vodou zvarte – musí vzniknúť sirup.
  6. Do vriaceho sirupu pridajte soľ, vhoďte lístky a za mierneho varu a premiešavania vareškou od dna povarte niekoľko minút do zhustnutia.
  7. Prisypte čokoládu a horúcu zmes prelejte do pohárikov.