Recepty: Netradičné využitie reďkovky

Recepty: Netradičné využitie reďkovky
22.5.2018 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Reďkovku konzumujeme prevažne surovú, na chlebíku či v šaláte. Skúste však zaexperimentovať, ponúkame Vám dva (možno) netradičné recepty.

Reďkovková krémová polievka 

INGREDIENCIE na 4 porcie:

  • 2 zväzky červených reďkoviek
  • 50 g masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:
Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Reďkvičky umyjeme a nakrájame na plátky (niekoľko plátkov necháme na ozdobu). Mladé lístky môžeme taktiež odložiť na ozdobu a ostatné umyjeme a nasekáme.

V hrnci rozpustíme maslo a na ňom opečieme nakrájanú cibuľu. Keď začne byť cibuľa sklovitá, prisypeme reďkvičky, ktoré krátko osmažíme. Potom pridáme lístky a na kocky nakrájané zemiaky. Všetko zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Polievku dohladka rozmixujeme, prilejeme smotanu a znova privedieme k varu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Rozdelíme do tanierov, ozdobíme a môžeme servírovať.

redkovkova polievka

Grilované reďkovkové hranolčeky  

INGREDINCIE na 1 porciu:

  • 2 veľké biele reďkovky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Dip:

  • 100 ml kyslej smotany
  • pol lyžičky sušeného cesnaku
  • soľ
  • 1/4 jarnej cibuľky
  • pol lyžičky petržlenovej vňate, najlepšie čerstvo nasekanej

POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Reďkovky ošúpeme a nakrájame do tvaru hranolčekov.
V miske ich zmiešame spolu s olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna.
Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme hranolčeky a pečieme ich cca 30 minút.

Počas pečenia hranolčeky raz otočíme a keď sú mäkké a majú zlatistú farbu, sú hotové. Kým sa nám pečú hranolčeky, pripravíme si dip. V malej miske zmiešame smotanu, cesnak, cibuľku, petržlenovú vňať. Na záver pridáme soľ podľa chuti.

Pripravené hranolčeky podávame  s dipom a môžu poslúžiť aj ako príloha k mäsu, rybám alebo volskému oku.

Fotogaléria