Recepty: Netradičné využitie reďkovky

Reďkovku konzumujeme prevažne surovú, na chlebíku či v šaláte. Skúste však zaexperimentovať, ponúkame Vám dva (možno) netradičné recepty.
Reďkovková krémová polievka
INGREDIENCIE na 4 porcie:
- 2 zväzky červených reďkoviek
- 50 g masla
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 väčšie zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
- čierne korenie
POSTUP:
Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Reďkvičky umyjeme a nakrájame na plátky (niekoľko plátkov necháme na ozdobu). Mladé lístky môžeme taktiež odložiť na ozdobu a ostatné umyjeme a nasekáme.
V hrnci rozpustíme maslo a na ňom opečieme nakrájanú cibuľu. Keď začne byť cibuľa sklovitá, prisypeme reďkvičky, ktoré krátko osmažíme. Potom pridáme lístky a na kocky nakrájané zemiaky. Všetko zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Polievku dohladka rozmixujeme, prilejeme smotanu a znova privedieme k varu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Rozdelíme do tanierov, ozdobíme a môžeme servírovať.
Liečivé účinky jarnej zeleniny: mrkva, špargľa, šalát a reďkovka
Grilované reďkovkové hranolčeky
INGREDINCIE na 1 porciu:
- 2 veľké biele reďkovky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- šťava z 1/2 citróna
- soľ
- mleté čierne korenie
Dip:
- 100 ml kyslej smotany
- pol lyžičky sušeného cesnaku
- soľ
- 1/4 jarnej cibuľky
- pol lyžičky petržlenovej vňate, najlepšie čerstvo nasekanej
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Reďkovky ošúpeme a nakrájame do tvaru hranolčekov.
V miske ich zmiešame spolu s olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna. Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme hranolčeky a pečieme ich cca 30 minút.
Počas pečenia hranolčeky raz otočíme a keď sú mäkké a majú zlatistú farbu, sú hotové. Kým sa nám pečú hranolčeky, pripravíme si dip. V malej miske zmiešame smotanu, cesnak, cibuľku, petržlenovú vňať. Na záver pridáme soľ podľa chuti.
Pripravené hranolčeky podávame s dipom a môžu poslúžiť aj ako príloha k mäsu, rybám alebo volskému oku.