Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!

Jana Trundová | 25. apríl 2017
Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!

Doprajte si čerstvú rybu. Čo najčastejšie. A s dôverou sa nechajte zlákať do osídiel aromatickej kuchyne rýb. Odmenou budú skvelé labužnícke zážitky, energia a pevnejšie zdravie.

Koniec koncov, aj našinec už prinajmenšom tuší, že rybie filé nie je len kôpka blata pochybnej chuti, ale pozdĺžne odrezaný plátok chrbtovej alebo brušnej svaloviny, a spoznal, že čerstvé rybie rezne nie je nutné (s výnimkou vianočnej tradície) trápiť v trojobale.

To najcennejšie pre zdravie

Ryba je na tanieri kráľ. Aj keby nám na jedenie zostali len zelené porasty a ovocie, s rybami sa udržíme pri sile, nech robíme čo robíme.

Platí to pre ryby nízkotučné i tučné, rovnako ako pre kôrovce a mäkkýše. Majú najviac čistej váhy mäsa, sú skvelým zdrojom kvalitných bielkovín s celým spektrom esenciálnych aminokyselín, aj tučné druhy potešia nižšími kalorickými hodnotami než väčšina druhov mäsa.

Mäso nízkotučných rýb, ako sú napríklad šťuka, morský jazyk, morský ostriež, pražma, treska, lipeň, platesy, ling, nemá viac ako 5 percent tuku, najviac je ho pritom v pečeni, ktorú tiež odstraňujeme. Nejdiétnejšie sú ryby ploského tvaru, teda morský jazyk alebo plates, ideálny pre citlivé jazýčky aj zaprisahaných strážcov línie.

Rybi si ceníme najmä ako zásobárne vitamínov A, B12, D, zinku, železa, jódu, najčastejšie sa spomína mimoriadny obsah omega-3 mastných kyselín, ktorých najbohatším zdrojom sú tučné ryby, napríklad losos, tuniak, makrela, pstruh, pleskáč, úhor, kambala, sleď.

Posilňujú mozgové funkcie a zároveň chránia proti srdcovo-cievnym chorobám. Zvyšujú citlivosť buniek voči inzulínu, čo podporuje nielen spaľovanie tukových zásob, ale zároveň znižuje riziko cukrovky.

Intenzívne sú výskumy týkajúce sa vplyvu omega-3 mastných kyselín na ochranu zraku pred oslepnutím, silu imunitného systému, choroby obličiek, prejavy astmy či reumatickú artritídu. Ktorá „tučná" potravina toto všetko dokáže ?

Tuniak? Pozor na jeho kvalitu!

Rybie mäso patrí podľa orientačného delenia medzi mäsá biele, výnimkou je však morský dravec tuniak. Jeho svalové tkanivo má totiž vyšší obsah myoglobínu. Táto látka viaže kyslík a zaraďuje tuniaka medzi teplokrvné živočíchy a jeho mäso sfarbuje až do tmavočerveného odtieňa.

Svetlé mäso má iba tuniak dlhoplutvý. Mäso tuniaka výborne chutí a výživovo je vysoko hodnotné, len je potrebné si uvedomiť, že hojnosť myoglobínu vyžaduje jeho rýchle spracovanie. Preto je najvhodnejšie, keď do stredoeurópskej kuchyne doputuje po kvalitnom jednorazovom zamrazení v tenkej ľadovej vrstve.

Tuniak tiež býva spájaný s vyšším obsahom ortuti, a niekto ho preto odmieta. Skutočnosť je taká, že riziko prekročenia bezpečných limitov ortuti rastie s rozmermi ulovenej ryby, a zároveň, že iné sú na tom horšie ako tuniaky, napríklad žraloky.

Európska komisia pre istotu odporučila umiernenú konzumáciu tuniaka deťom do troch rokov veku, tehotným a dojčiacim ženám, Štátny zdravotný ústav však z rovnakého dôvodu poradil týmto kategóriám stravníkov vyhnúť sa aj sladkovodným dravcom, najmä štuke a bolenovi.

Môže vás zaujímať: Aká je úloha JÓDU v našom organizme? Pozor na dávkovanie, opatrnosti nikdy nie je dosť!