Sladké vegánske raňajky 4x inak
Raňajky.. Téma, o ktorej sa môžeme rozprávať celé hodiny, prečítať si množstvo článkov a vypočuť si veľa rozdielnych a niekedy až protichodných názorov.
Niektorí odborníci tvrdia, že deň musíme začínať raňajkami, aby sa náš metabolizmus naštartoval a dokázal fungovať už od rána. Iní odborníci tvrdia, že práve naopak, netreba sa nikam ponáhľať a stačí jesť až okolo obeda. Každý z nás to má inak nastavené a tak je to v poriadku. Podstatné je, aby to vyhovovalo nášmu telu a organizmu.
10 tipov na rýchle a zdravé raňajky
Sladké či slané raňajky?
Niekto začína deň vlažnou vodou s citrónom a raňajkuje až v čase desiatej. Niekto preferuje slané raňajky zložené z vajíčok, šunky, slaninky, hrianky, zeleniny a niekto, naopak, obľubuje sladké raňajky v podobe smoothie, vločiek, kaší alebo sladkého pečiva. Ak patríte k milovníkom sladkého, pohodlne sa usaďte a čítajte. Tieto recepty sú určené práve pre vás.
1 . Mandľové “overnight “ ovsené vločky v pohári (1 porcia)
Čas prípravy: 7 minút + noc na odstátie v chladničke.
Suroviny:
• 2 dcl mandľového mlieka
• hrsť ovsených vločiek
• 1 lyžica chia semienok
• 1 PL mandľových lupienkov
• ½ lyžičky mletej škorice
• 2-3 lyžičky tekutého medu
• ½ banánu
• mix orieškov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle rozdrvené na kúsky)
• 1 PL orieškovej granoly
• 1 PL mandľového masla
Postup:
- Večer si ovsené vločky a chia semená zalejeme mandľovým mliekom do 3dcl skleneného pohára.
- Pridáme škoricu, med a pohár zatvoríme. Ideálne sú sklenené poháre s hermetickým vrchnákom.
- Dlhšie pretrepeme a dáme do chladničky.
- Ráno si k ovseným vločkám pridáme na kolieska nakrájaný banán, rozdrvený mix orieškov, orieškovú granolu a mandľové maslo.
- Všetko spolu premiešame a konzumujeme.
2. Teplá zapekaná čokoládová pšeno kaša s arašidovým maslom (1 porcia)
Čas prípravy: 15 minút.
Suroviny:
• ½ banánu
• 1/3 hrnčeka pšenovej kaše
• ½ hrnčeka rastlinného mlieka
• 2 ČL kakaa
• 2 PL javorového sirupu alebo medu
• ½ ČL sódy bikarbóny (kypriaceho prášku)
• 2 PL arašidového masla
Postup:
- Banán si v hlbokom tanieri rozmačkáme vidličkou na kašu.
- Pridáme pšenovú kašu, kakao, javorový sirup, rastlinné mlieko, sódu bikarbónu a všetko spolu premiešame.
- 2/3 vzniknutej čoko hmoty nalejeme do zapekacej misky (s priemerom cca 12 cm).
- Arašidové maslo dáme veľkou lyžicou do stredu misky a prekryjeme zvyškom čokoládovej hmoty.
- Pečieme v rúre pri 170 °C minimálne 15 až 20 minút.
3. Jablkové „donutky“ so škoricou (6ks)
Čas prípravy: 7 minút + 15 minút pečenie.
Suroviny:
• 1 hrnček špaldovej hladkej múky (cca 180g)
• 80 ml rastlinného mlieka
• 1 PL lyžica vegan jogurtu
• 1 vajce (pozri alternatívu pre vegánov)
• 4 PL medu (aj viac, záleží aké sladké chcete mať cesto)
• 50 ml kokosového oleja
• štipka soli
• 1 kypriaci prášok
• 1 ČL vanilkového extraktu
• 3 dcl jablkového pyré
• 1 ČL mletej škorice
• škoricový cukor
Postup:
- Všetky suroviny spolu zmiešame a mixujeme tyčovým mixérom dovtedy, kým sa nám všetko pekne nespojí do tekutej hmoty.
- Pripravíme si formu na donutky.
- Formu naplníme cestom.
- Dáme piecť do rúry na 180 °C na cca 15 minút, pokým nezhnednú.
- Po vychladnutí donutky obalíme v škoricovom cukre.
TIP pre vegánov:
Ľanové vajíčko si pripravíte z 2 ČL pomletých ľanových semien a 2 ČL vody.
4. Kokosový chia puding s mangom
Čas prípravy: 5 minút + 2 hodiny odstátia chia semien.
Suroviny:
• ½ konzervy kokosového mlieka
• 2 PL chia semien
• 2 PL strúhaného kokosu
• 2-3 PL tekutého medu
• ½ čerstvého dozretého manga
Postup:
- ½ konzervy kokosového mlieka vlejeme do nádoby na mixovanie. Hmota by mala byť zložená nielen z kokosovej smotany, ale aj z kokosovej vody (najideálnejší pomer 1:1)
- Tyčovým mixérom si rozmixujeme kokosovú smotanu s kokosovou vodou. Vznikne nám krásne nadýchaná smotana.
- Smotanu vylejeme do skleneného pohára s hermeticky uzatvárateľným vrchnákom. Pridáme chia semená, strúhaný kokos a javorový sirup.
- Všetko spolu premiešame a necháme odstáť minimálne 2 hodiny v chladničke.
- Po vybratí pridáme na malé kúsky nakrájané mango.
Náš tip:
Tento chia kokosový puding môžete podávať ako chutné, zdravé raňajky alebo ako rýchly dezert pre vegánov. Taktiež môžete obmeniť ovocie alebo pridať ľanové, či konopné semená.