Sladké vegánske raňajky 4x inak

Gigi varí | 20. január 2022
Sladké vegánske raňajky 4x inak
foto: Gigi

Raňajky.. Téma, o ktorej sa môžeme rozprávať celé hodiny, prečítať si množstvo článkov a vypočuť si veľa rozdielnych a niekedy až protichodných názorov.

Niektorí odborníci tvrdia, že deň musíme začínať raňajkami, aby sa náš metabolizmus naštartoval a dokázal fungovať už od rána. Iní odborníci tvrdia, že práve naopak, netreba sa nikam ponáhľať a stačí jesť až okolo obeda. Každý z nás to má inak nastavené a tak je to v poriadku. Podstatné je, aby to vyhovovalo nášmu telu a organizmu.

Sladké či slané raňajky?

Niekto začína deň vlažnou vodou s citrónom a raňajkuje až v čase desiatej. Niekto preferuje slané raňajky zložené z vajíčok, šunky, slaninky, hrianky, zeleniny a niekto, naopak, obľubuje sladké raňajky v podobe smoothie, vločiek, kaší alebo sladkého pečiva. Ak patríte k milovníkom sladkého, pohodlne sa usaďte a čítajte. Tieto recepty sú určené práve pre vás.

1 . Mandľové “overnight “ ovsené vločky v pohári (1 porcia)

Čas prípravy: 7 minút + noc na odstátie v chladničke.

Suroviny:
 
•    2 dcl mandľového mlieka
•    hrsť ovsených vločiek 
•    1 lyžica chia semienok
•    1 PL mandľových lupienkov
•    ½ lyžičky mletej škorice
•    2-3 lyžičky tekutého medu
•    ½ banánu
•    mix orieškov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle rozdrvené na kúsky)
•    1 PL orieškovej granoly
•    1 PL mandľového masla

Postup:

  1. Večer si ovsené vločky a chia semená zalejeme mandľovým mliekom do 3dcl skleneného pohára.
  2. Pridáme škoricu, med a pohár zatvoríme. Ideálne sú sklenené poháre s hermetickým vrchnákom.
  3. Dlhšie pretrepeme a dáme do chladničky.
  4. Ráno si k ovseným vločkám pridáme na kolieska nakrájaný banán, rozdrvený mix orieškov, orieškovú granolu a mandľové maslo.
  5. Všetko spolu premiešame a konzumujeme.

 

2. Teplá zapekaná čokoládová pšeno kaša s arašidovým maslom (1 porcia)

Čas prípravy: 15 minút.

Suroviny:

•    ½ banánu
•    1/3 hrnčeka pšenovej kaše
•    ½ hrnčeka rastlinného mlieka
•    2 ČL kakaa
•    2 PL javorového sirupu alebo medu
•    ½ ČL sódy bikarbóny (kypriaceho prášku)
•    2 PL arašidového masla

Postup:

  1. Banán si v hlbokom tanieri rozmačkáme vidličkou na kašu.
  2. Pridáme pšenovú kašu, kakao, javorový sirup, rastlinné mlieko, sódu bikarbónu a všetko spolu premiešame.
  3. 2/3 vzniknutej čoko hmoty nalejeme do zapekacej misky (s priemerom cca 12 cm).
  4. Arašidové maslo dáme veľkou lyžicou do stredu misky a prekryjeme zvyškom čokoládovej hmoty.
  5. Pečieme v rúre pri 170 °C minimálne 15 až 20 minút.

 

3. Jablkové „donutky“ so škoricou (6ks)

Čas prípravy: 7 minút + 15 minút pečenie.

Suroviny:
 

•    1 hrnček špaldovej hladkej múky (cca 180g)
•    80 ml rastlinného mlieka
•    1 PL lyžica vegan jogurtu
•    1 vajce (pozri alternatívu pre vegánov)
•    4 PL medu (aj viac, záleží aké sladké chcete mať cesto)
•    50 ml kokosového oleja
•    štipka soli
•    1 kypriaci prášok
•    1 ČL vanilkového extraktu
•    3 dcl jablkového pyré
•    1 ČL mletej škorice
•    škoricový cukor

Postup:

  1. Všetky suroviny spolu zmiešame a mixujeme tyčovým mixérom dovtedy, kým sa nám všetko pekne nespojí do tekutej hmoty.
  2. Pripravíme si formu na donutky.
  3. Formu naplníme cestom.
  4. Dáme piecť do rúry na 180 °C na cca 15 minút, pokým nezhnednú.
  5. Po vychladnutí donutky obalíme v škoricovom cukre.
TIP pre vegánov:
Ľanové vajíčko si pripravíte z 2 ČL pomletých ľanových semien a 2 ČL vody.

4. Kokosový chia puding s mangom

Čas prípravy: 5 minút + 2 hodiny odstátia chia semien.

Suroviny:

•    ½ konzervy kokosového mlieka
•    2 PL chia semien
•    2 PL strúhaného kokosu
•    2-3 PL tekutého medu
•    ½ čerstvého dozretého manga

Postup:

  1. ½ konzervy kokosového mlieka vlejeme do nádoby na mixovanie. Hmota by mala byť zložená nielen z kokosovej smotany, ale aj z kokosovej vody (najideálnejší pomer 1:1)
  2. Tyčovým mixérom si rozmixujeme kokosovú smotanu s kokosovou vodou. Vznikne nám krásne nadýchaná smotana.
  3. Smotanu vylejeme do skleneného pohára s hermeticky uzatvárateľným vrchnákom. Pridáme chia semená, strúhaný kokos a javorový sirup.
  4. Všetko spolu premiešame a necháme odstáť minimálne 2 hodiny v chladničke.
  5. Po vybratí pridáme na malé kúsky nakrájané mango.
Náš tip:
Tento chia kokosový puding môžete podávať ako chutné, zdravé raňajky alebo ako rýchly dezert pre vegánov. Taktiež môžete obmeniť ovocie alebo pridať ľanové, či konopné semená.