Slivky a ich zdraviu prospešné účinky
Sezóna sliviek je v plnom prúde. V rámci ich uskladnenia na neskôr ich podobne ako aj iné ovocie či zeleninu zavárame, varíme lekvár, sušíme či mrazíme. Viete, že čerstvé slivky majú veľký vplyv na naše zdravie? Ich prospešné účinky stoja za každodennú konzumáciu, pár kúskov počas sezóny.
Slivky majú vysoký obsah minerálov vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité pre posilnenie kostrového aparátu a slúžia ako prevencia osteoporózy a rednutia kostí. Priaznivý efekt sa preukázal aj u ľudí trpiacich dnou, kedy došlo pri pravidelnej konzumácii sliviek k zmierneniu príznakov.
Okrem toho majú tiež výborný vplyv na fungovanie mozgu, zvyšujú odolnosť voči stresu, posilňujú pamäť a dokonca pomáhajú pri stavoch úzkosti, podráždenosti a depresiách vďaka prítomnosti medi a zinku. U starších ľudí konzumácia sliviek pomáha k redukcii príznakov Alzheimerovej choroby.
Vďaka vitamínu A sú prospešné pre zrak a tiež chránia naše srdce. Slivky obsahujú značné množstvo draslíka, ktorý je minerálom nápomocným nielen na udržiavanie optimálneho krvného tlaku, ale pomáha aj znižovať riziko vzniku mŕtvice. Navyše, okrem draslíka obsahujú slivky aj farbivo antokyán, ktorý má tiež významný vplyv na kardiovaskulárny systém tým, že chráni cievy. Slivky tiež pomáhajú v redukcii hladiny cholesterolu v krvi.
Máte oslabenú imunitu, trpíte častými infekciami či zápalmi? Opäť ďalší dôvod ich zaradiť do jedálnička. Nielen vysoký obsah vitamínu C ich predurčuje na posilňovanie imunity. Slivky obsahujú látky, ktoré stimulujú imunitu a podporujú produkciu oxidu dusnatého v tele. Ich antioxidačný účinok vďaka vitamínu E chráni naše bunky pred pôsobením voľných radikálov a sú vhodné ako prevencia rakoviny.
TIP na záver: Využite aktuálnu sezónu sliviek na pripravenie si zásob aj na zimné obdobie, aby ste si obohatili váš jedálniček aj mimo sezóny. Slivky sú vďačným ovocím s vysokým prínosom pre organizmus.