Slzovka a jej schopnosť čistiť organizmus. Ako si ju pripravíte?

Mgr. Alena Pethoova | 30. január 2018
Slzovka a jej schopnosť čistiť organizmus. Ako si ju pripravíte?

Jednoducho, ako ryžu, či krúpy. Väčšinou sa však využíva ako prídavok do polievok, kaší, ďalej k prílohám, ryži, quinoi, bulguru..., a to v pomere 1/3, či dokonca do zdravotných čajov. Chutí na sladko aj na slano.

Slzovka obsahuje

  • 50 % škrobu
  • 10 % vody
  • 18 % bielkovín, čo je slušný obsah, najmä aminokyseliny – leucin, tyrosyn, lysin
  • 7 % tuku, čo je zase príjemné minimum.
  • vitamíny skupiny B

Ako vyzerá priemerná výživová hodnota v dennej porcii (50 g):

Energetická hodnota: 812 KJ / 181 kcal

  • Tuky 3,1 g
  • z toho nasýtené mastné kyseliny 0,49 g
  • Sacharidy 33,92 g
  • z toho cukry <0,1 g
  • Bielkoviny 7,1 g
  • Soľ 0,1 g

Ako si ju pripravíte?

  • Keďže sa jedná o zrninu, môžete ju uvariť vo vode alebo na pare.
  • Slzovku vždy riadne prepláchnite pod tečúcou vodou a potom namáčajte. V receptoch býva uvedené minimálne 30 minút, nič však nepokazíte, keď si slzovku namočíte deň vopred.
  • Ak si pripravujete slzovku na slano, pridajte k nej vždy nejakú koreňovú zeleninu, ktorú na konci varenia vyberiete, alebo rozmixovanú pridáte späť.
  • Pre obohatenie o minerály pridajte k slzovke pri varení ešte niektorý druh morskej riasy.
  • Aby ste mohli slzovku užívať každý deň, uvarte jej väčšie množstvo a dajte do chladničky. Tak ju máte uskladnenú na niekoľko dní.
  • Hrsť slzovky pridávajte do polievok na zahusťovanie.
  • Rozmixujte zmes slzovky s ryžou a máte nátierku, kde pridáte, čo vám chutí alebo si z nej vypražíte placky. 
  • Vývar zo slzovky oslaďte medom a vypite ako liečivý čaj.

A teraz vás iste zaujíma, koľko tento zázrak stojí

Cena sa pohybuje o 5 do 8 eur. Cez internet je to, samozrejme, lacnejšie ako v obchode. Dôvody iste všetci poznáte. Takže, pokiaľ ide o cenu, áno, je to drahšia položka, ale viete, ako to chodí. Niečo za niečo. Premyslite si, do čoho chcete naozaj investovať.

A nakoniec, slzovka môže byť vo vašej kuchyni ako doplnok k ostatným potravinám. Slzovku striedajte s inými obilovinami, má vám spestriť jedálniček a posilniť vaše zdravie. Nie je to predsa jediná zdravá potravina na vašom stole. Takže vám určite vydrží dlhšie.