Spoznajte jablkovú históriu a týmto produkciám sa v obchode vyhnite!

Jana Trundová | 25. august 2017
Spoznajte jablkovú históriu a týmto produkciám sa v obchode vyhnite!

Doba jablčná doslova prišla v storočí minulom a dnes poznáme tisíce druhov tohto obľúbeného ovocia. Viete koľko odrôd jabĺk máme na Slovensku a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Najprv jablká a v dobách budovania socializmu repa cukrovka. Bitku o svoje miesto na slnku hrušky zvádzajú dlhú dobu. Ešte v prvej polovici minulého storočia sme boli krajinou hrušiek a ťažili z pestovateľskej slávy, ktorú nám priniesli, a na slovenských stoloch vládli misy s ovocím aj receptáre.

Čítajte tiež: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!

S likvidáciou sadov kvôli výsadbe repky cukrovky, ničením alejí, bitkou hrdze hruškovej s nižšími pestovateľskými i priestorovými nárokmi jabĺk v záhradách došlo k „striedanie stráží", takže v súčasnosti spotrebujeme ročne na hlavu asi kilogram a pol hrušiek a jabĺk priemerne dvadsaťpäť kilogramov.

O niečo lepšie skóre majú v Európe, aj tak to ale robí pomer 3:1 pre jablká, a tento trend, ako to tak vyzerá, bude pokračovať. Jedinou oblasťou na svete, kde ich postavenie rastie spoločne s produkciou a exportom, sú Spojené štáty americké.

Čítajte tiež: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

Jablková história

Jablkami sme posadnutí. S obľubou ich chrúmeme a ešte radšej z nich pečieme koláče. To, čo je pre Francúzov tarte Tatin a pre Američanov páj, je pre nás štrúdľa. Jablone sa do Európy rozšírili v staroveku z oblastí Iránu a Zakaukazska, ale až v minulom storočí, keď zrazili z trónu hrušky, sa stali ovocím číslo jeden.

So šľachtením začali starovekí Gréci, ktorí ich zároveň začali deliť na skoré a neskoré, rovnako ako sladké epirské a Dionýzovo, určené na obetovanie tomuto bohovi.

Na sever od Álp ich začali cielene pestovať a šľachtiť, rovnako ako hrušky, mnísi vo svojich záhradách, hoci podľa historických prameňov pôvodní Slovania poznali toto ovocie už od čias rímskych dobyvateľov a neskôr od vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorí okrem písma a viery prinášali tiež nové vedomosti o niektorých plodinách, ovocie nevynímajúc.

Mohlo by vás zaujímať: LEVANDUĽA ako pomocník pri alergii, či proti škodcom. A ešte?

Väčší ohlas získali jablká v časoch cisára Karola IV., keď sa ich pestovanie prenieslo z kláštorných záhrad do krajiny, záhrad zámockých a záhrad vidiečanov. V 16. storočí sa dokonca vyvážali do Nemecka a Pobaltia.

Potom ich pestovanie začalo upadať a zdvihlo sa až s podporou ovocinárstva za vlády Márie Terézie a Jozefa II. Doba jablčná doslova prišla v storočí minulom a dnes poznáme tisíce druhov tohto obľúbeného ovocia, u nás máme okolo sto päťdesiat až dvesto obľúbených odrôd.

Tip: Exportované jablká často sklamú chuťové očakávania a oproti domácim je väčšia pravdepodobnosť ďalšieho kvalitatívneho znevýhodnenia.

Napríklad najčastejšie dovážaná holandská produkcia ťažko môže byť iná ako výdatne chemicky ošetrená, pretože tamojšie vlhké prostredie zvyšuje náchylnosť na choroby, ako je chrastavitosť, kdežto u produkcie domácej je toto riziko omnoho nižšie.

Mohlo by vás zaujímať: TIP pre vás na celodenné menu