Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický

Júlia Rašlová | 27. september 2017
Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický

Sladké (nielen) jesenné. Tento šťavnatý koláč je bez lepku a je nízko-kalorický. Na prípravu potrebujete 45 minút času a 30 kusov koláčika z jabĺk a cukety je na stole.

Výživové hodnoty na 1 ks: 122kcal / 516 kj

  • Tuky: 7 g
  • Bielkoviny: 4 g
  • Sacharidy: 11 g 
  • Vláknina: 5 g
  • Glyk. nálož na 100g: 7 g

Potrebujeme: 

  • 250 g ošúpanej cukety
  • 2 ks jabĺk
  • 300 g kokosovej múky
  • 12 g kypriaceho prášku bez fosvátov
  • 1 bio vanilkový cukor
  • 2 lyžice karobu alebo kvalitného kakaa
  • 500 ml kvalitného mlieka (príp. rastlinného mlieka)
  • 100 ml kokosového oleja
  • 2 vajíčka
  • 125 g trstinového cukru
  • 3 lyžice vody
  • cca 50g domáceho lekváru na potretie podľa chuti
  • 100 g posekaných vlašských orechov

Ako na šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety?

1. Cuketu a jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

2. Pridáme kokosovú múku zmiešanú s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a kakaom.

3. Prilejeme mlieko a olej.

4. V nádobe vymiešame 2 žĺtky s trstinovým cukrom a vodou do peny a vlejeme do misy. Všetko spolu premiešame.

5. Bielka vymiešame a jemne vmiešame do cesta. Nezľaknime sa, ak sa nám bude cesto zdať sypké.

6. Pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 35x30 cm, vystlaný papierom na pečenie, stierkou ho rovnomerne rozotrieme po plechu a jemne popritláčame.

7. Takto pripravený plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 minút.

8. Keď je koláč upečený, vytiahneme ho z rúry a ešte horúci ho potrieme lekvárom a posypeme posekanými orechmi.

9. Koláč necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Mohlo by vás zaujímať: Večer mám chuť na sladké. Existuje spôsob, akým môžem telo oklamať, a pritom si nedám nič sladké?