Stavte na raňajky, ktoré vás metabolicky neotrávia

Stavte na raňajky, ktoré vás metabolicky neotrávia

3.12.2017 v kategórii Výživa, autor Vlado Zlatoš; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová foto: iStock.com

Pamätajte si, že hlad je silný biologický faktor. Ak deti nie sú hladné, nie je to náhoda. Príroda nám nemá ako inak povedať, že práve teraz nie je správna chvíľa na konzumáciu jedla. Ide o to, aby vás raňajky, metabolicky neotrávili ale zaručili vám skutočne pomalý zdroj dlhotrvajúcej energie.

Deti sú v tomto ďaleko inteligentnejšie ako dospelí. Počúvajte svoje deti! Kto nerešpektuje zákony prírody, ten sa nemôže čudovať, že má problémy (od estetiky až po zdravie).

Pravidlo hladu však neplatí len na raňajky, ale všeobecne. Nikdy nesmiete konzumovať jedlo skôr, ako budete skutočne hladný. Ak ráno hladný predsa ste, urobte si také raňajky, ktoré vás metabolicky neotrávia a zaručia vám skutočne pomalý zdroj dlhotrvajúcej energie.

Tým nemáme na mysli známe raňajkové sušienky, ktoré patria opäť do skupiny metabolických strašiakov (otrava + závislosť v jednom).

Ak chcem predsa len niečo raňajkovať, ČO MÁM JESŤ?

Jedzte tradičné poctivé potraviny, ako sú vajcia, kvalitné šunky, kvalitné syry (cottage, ricotta, veľmi tvrdé syry), mliečne plnotučné (ideálne zakysané) výrobky, zeleninu, bobuľovité ovocie a iné potraviny, ktoré zásadne neovplyvňujú hladinu cukru v krvi.

Extrémisti si môžu dať lososa, mäso, vývarové polievky a nadšenci športu môžu siahnuť aj po praktických práškových proteínoch, ktoré zamiešajú s vodou, jogurtom alebo zakysaným mliekom (všetko plnotučné).

V začiatkoch svojho metabolického tréningu (odvykacia kúra od závislosti na sacharidoch), môžete zvoliť postup, keď celý obsah sacharidov začnete postupne zamieňať za iné bielkovinové a tukové potraviny.

Napríklad, ak vaša pôvodná porcia raňajkových vločiek mala 250 g a vločky tvorili 80 - 90 % z objemu, začnite tento objem skresávať na 50, 40, 30, 20 alebo 10 % z celkového objemu. Zvyšok nahradíte zdravými tukmi a bielkovinami. Napr.:

  • strúhaný kokos (namiesto vločiek) + maslo + kokosový olej + jablčná vláknina, zaliať vriacou vodou, pomiešať a nechať odstáť 5 minút,
  • pridať proteín, syr ricotta (alebo cottage, tvaroh či kyslú smotanu),
  • pridať hrsť orechov (takých, ktoré nie sú pokazené, ideálne makadamové),
  • a raňajkovať iba v prípade, že ste skutočne hladný. 

Ako ste si mohli všimnúť, v týchto raňajkách už vločky nefigurujú a nahradil ich strúhaný kokos. Ak by ste predsa neodolali, tak nech obsah vločiek je symbolický (10 – 20 % z celkového objemu). Lepšie by však bolo, ak by ste si namiesto vločiek pridali radšej bobuľovité ovocie (napr. čučoriedky - v lete čerstvé, v zime mrazené).

Vzájomný pomer týchto ingrediencií je vecou pokusu, preferencie hustoty, chute a iných parametrov. Táto zmes môže byť aj nastudeno – napr. s kefírom. Ďalšie jedlo by malo byť až vtedy, keď sa opäť ozve hlad.

A čo chlieb?

Čím je chlieb/pečivo belšie (napr. francúzske vodové), tým lepšie. Dôvod? Pretože fyziologická plocha, počas ktorej budete po skonzumovaní vystavený zvýšenej hladine cukru v krvi (a teda aj inzulínu), bude síce silnejšia, ale hlavne krátka. Celozrnné produkty túto plochu predlžujú a tým pádom zhoršujú zdravie v dlhodobom horizonte.

To sa odrazí na celkovej hormonálnej nerovnováhe. Všetky zrná (vrátane vločiek) majú mnoho antinutričných faktorov a pokiaľ ich niekto chce konzumovať pre nutričnú hodnotu (vitamíny, minerály, vláknina), bude z dlhodobého horizontu sklamaný. Preto bez fermentácie (namáčania) zrná neodporúčame konzumovať. 

Tekutiny

Telo ráno potrebuje hlavne vodu, samozrejme, mala by byť čo najkvalitnejšia. Ak ste kávičkári, pozor! Nie je káva ako káva. Na jednej strane je to super stimulant a skvelá vec, ktorá je však u nás v 80 % toxická a nevhodná. Skutočná káva sa môže piť aj nalačno, samozrejme, až po pohári vody.

Vhodná je power organická káva s kokosovým tukom, maslom a pravým kakaovým práškom. Káva nalačno má ideálnu dobu 30 minút pred tréningom. Zvyšuje sa tak sila tukového metabolizmu a výdrž na tréningu (aj vďaka kofeínu).

 

Komentáre