Výživa články

Vitamínové tipy: Kde je najviac vitamínu C?

Vitamínové tipy: Kde je najviac vitamínu C?

Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať sezónne, čiže vtedy, keď v našich zemepisných šírkach dozrieva. V zime sa toto pravidlo úplne dodržiavať nedá, a preto stavte na uskladnené ovocie a zeleninu z domácej záhradky, dostatok citrusového ovocia, sušené ovocie, banány, ananás, a pokojne si doprajte aj inú exotiku. Čítať viac..

Liči: Zdravá šťavnatá pochúťka

Liči: Zdravá šťavnatá pochúťka

O liči sa traduje, že už v starej čínskej medicíne slúžilo pri liečbe žalúdočných vredov, nádorov, zväčšených žliaz, pri nádche a kašli. Kôstkam sú pripisované analgetické účinky. Čaj zo šupiek sa užíva v Indii proti hnačkám a neuralgickým bolestiam dodnes. Čítať viac..

Vápnik: Minerál športovcov

Vápnik: Minerál športovcov

Vápnik – to nie sú „len“ zdravé kosti a zuby. Tento minerál sa zúčastňuje na mnohých procesoch v tele, reguluje rovnováhu kyselín, vyvoláva spánok, stará sa o správnu funkčnosť srdca, ovplyvňuje zrážanlivosť krvi i prenos nervových vzruchov. V organizme má teda nezastupiteľný význam a dôležitú rolu hrá aj pre športovo aktívnych. Čítať viac..

Vôňa Vianoc: KLINČEKY

Vôňa Vianoc: KLINČEKY

Klinčeky sú známe aj ako prírodné antiseptikum. Klinčekovec voňavý patrí k najstaršiemu koreniu a pochádza z Indonézie. V Číne poslúžil ako platidlo a v Európe bol módnym korením majetných rodín Čítať viac..

Článkov: 517