Už storočia je nenahraditeľnou lahôdkou a užitočnou vitamínovou bombou v jednom. Hoci avokádo používali už Aztékovia, do stredoeurópskej kuchyne si otvorilo dvere iba nedávno. Čítať viac..
Aj pre ryby platí, že na najväčší úžitok a zároveň pôžitok potrebujeme zaklínadlo „lokálne“. Pri rybách záleží na čerstvosti, čistote vôd, v ktorých boli ulovené, spôsobe ošetrenia a dopravy, dokonca na tom, či pochádzajú z voľného, alebo farmárskeho chovu. Čítať viac..
Doprajte si čerstvú rybu. Čo najčastejšie. A s dôverou sa nechajte zlákať do osídiel aromatickej kuchyne rýb. Odmenou budú skvelé labužnícke zážitky, energia a pevnejšie zdravie. Čítať viac..
Zemiaky, ryža alebo cestoviny? Väčšina z nás si predstaví pod slovom „príloha“ práve túto trojicu. Ak však chcete poraziť nudu na tanieri a zároveň jesť zdravo, skúste vymeniť starú klasiku za niekoľko chutných a výživných noviniek. Čítať viac..
Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk), načrtne, ako si vybrať a pripraviť potraviny ak sa stravujete vegetariánsky... Čítať viac..
Plná chuť a krehkosť strukov v "zelenej" polievke alebo fazuľových strukoch s kôprom.. Poznáte Bôb záhradný – faba? Čítať viac..
Myšlienky skáču z predmetu na predmet, nedokážeme ich udržať pod kontrolou a sústrediť sa. Ak sa k tomu pridá predčasná duševná únava a časté zabúdanie, ide o hlavné prejavy neschopnosti koncentrácie a učenia sa. Akú stravu zvoliť, aby sme mozgu pomohli? Čítať viac..
Len v rukách kuchára je, či na tanieri pristane mäso veľkolepej chuti. Zákony kuchyne sú prísne a pri príprave rýb je potrebný cit. Pri dobrej rybe platí, že menej je viac... Čítať viac..
Mladučký hrášok, jemný cukrový hrášok, krehké, na jazyku príjemné fazuľky aj fazuľa faba plnej chuti, sú potešením pre labužníkov. Sladká dužina plná šťavy, krehké a chrumkavé výhonky, to všetko urobí radosť chuťovým bunkám aj organizmu a na tanieri veľkú parádu. Čítať viac..
Stavte na žihľavovú exotiku.. Omeleta, polievka, či šalát. Do rôznych jedál môžete žihľavu pridávať a ozdraviť tak svoj jedálniček. Čítať viac..
Nie je prekvapením, že mnohí vegetariáni a vegáni trpia nedostatkom bielkovín, železa, vitamínu B12 a K2, vápnika, zinku či jódu, a to aj napriek konzumácii nespracovaných potravín. Čítať viac..
Nemýľte si funkčné potraviny s fortifikovanými, či bio potravinami. Aby si potravina označenie "funkčná" zaslúžila, musí spĺňať isté nároky. Čítať viac..
Vegetariánska strava dokáže byť bohatá na živiny. Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu upozorňuje, že vstrebateľnosť týchto živín však závisí od mnohých faktorov, ako sú tráviace šťavy, enzýmy, črevný trakt či príjem iných živín potrebných pre vstrebávanie. Čítať viac..
Sú fenoménom tretieho tisícročia a zrejme aj jednou zo šancí, ako v zdraví prežiť dlhé roky aj v zhoršujúcom sa životnom prostredí a jeho mimoriadnych tlakoch na výkon, bez toho, aby utrpel pôžitok z jedla. Čítať viac..
Mnohí vegetariáni a vegáni trpia nedostatkom bielkovín, železa, vitamínu B12 a K2, vápnika, zinku či jódu. K mnohým zdravorným problémom prispievajú aj mnohé chyby, ktoré vegetariáni v nevedomosti robia, aj keď ich pôvodný zámer je podporiť svoje zdravie. Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk) .. Čítať viac..