To, že losos, a hlavne ten divý, obsahuje omega-3 mastné nenasýtené kyseliny už všetci vieme. Ale to, že konzumáciou lososa budeme šťastnejší, to už je možno pre nás novinka. Je to preto, lebo sa v ňom nachádza látka L-tryptofán, ktorá je veľmi dôležitá pri tvorbe serotonínu, hormónu šťastia. Z toho vyplýva, že keď budeme jesť viac lososa, budeme šťastnejší. Čítať viac..
Hovoria o ňom food blogeri, fičia na ňom vegáni, vo svojej ponuke ho bežne majú všetky potravinové reťazce, dokonca, čím ďalej tým viac ho majú k dispozícii majitelia kaviarní. Čítať viac..
Neviete si predstaviť deň bez voňavej kávy a chcete vedieť, aké je jej pôsobenie na zdravie? Existujú v tomto smere aj nejaké riziká? Odpovede nielen na tieto otázky sme hľadali spolu so skúsenou odborníčkou na výživu, RNDr. Barbarou Svieženou, PhD. Čítať viac..
Je pojedanie sladkostí vaším každodenným zvykom? Nadmerná konzumácia cukorv je dnes hlavnou príčinou cukrovky, obezity, srdcovo-cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. Čítať viac..
Doba je rýchla a času je málo. Pri stravovaní sa však oplatí plánovať a dodržiavať disciplínu. Vyhnete sa tak sklonu k rýchlemu konzumovaniu polotovarov, priemyselne spracovaných potravín alebo zbytočných sladkostí. Kedy je sacharidov priveľa? Čítať viac..
Pridaný cukor sa ukrýva takmer všade, aj v produktoch, kde by ste to vôbec nečakali. Množstvo ľudí sa v dnešnej dobe pri príprave jedla obracia na polotovary a priemyselne spracované potraviny. Keďže tieto produkty často obsahujú pridaný cukor, práve ten tvorí veľkú časť ich denného kalorického príjmu. Čítať viac..
Záchvatom a tvorbe žlčníkových kameňov treba predchádzať konzumovaním vhodnej stravy, dodržiavaním pitného režimu (zabraňuje zahusťovaniu žlče), nevynechávaním raňajok (takto sa žlč nahromadená v noci vyplaví), strážením si hmotnosti a dostatkom pohybu. Čítať viac..
Biela múka. Jeden z najväčších strašiakov tejto doby. Niektorí ich považujú za hotové jedy, iní majú pocit, že už len pohľadom na ne chorľavejú či priberajú. Aká je však pravda? Sú naozaj také škodlivé a mali by sme sa im vyhýbať širokým oblúkom? A čo ich robí takými nezdravými? Čítať viac..
Patrí jej status „superpotraviny“ a hoci pre nás je to pomerne nová plodina, v Južnej Amerike sa konzumuje a pestuje už tisícky rokov. Vďaka súčasným trendom v zdravej výžive zažíva renesanciu. Záujem o jej farebné semená rastie čoraz viac a môžeme povedať, že svoje dobré meno nezískala len tak pre nič za nič. Čítať viac..
Nie je pečenie ako pečenie. O tom sa už presvedčili mnohé gazdinky. Ak v pečení nahradíte ingrediencie zdravšími, platí to dvojnásobne. Lenka Mančíková nám to pekne vysvetlila. Čítať viac..
Máme za sebou obdobie „hojnosti". Počas decembra a januára sme si dopriali sladké i slané dobroty, niekoľkochodové menu, špeciálne chuťovky a exotické ovocie, ktoré si počas roka možno nedoprajeme. Je čas odľahčiť organizmus, trávenie, postavičku i prievan v peňaženke. Čítať viac..
Vôňa pečených gaštanov nám pripomína zimu, priateľské stretnutia na rozsvietenom námestí pri pohári vareného vína či len tak, pri prechádzke zimným mestom. Práve vonku, v tej hroznej zime nie je nič príjemnejšie, ako zahriať si ruky kornútom plným tejto dobroty, ktorá vie aj dobre zasýtiť. Čítať viac..
Raňajky.. Téma, o ktorej sa môžeme rozprávať celé hodiny, prečítať si množstvo článkov a vypočuť si veľa rozdielnych a niekedy až protichodných názorov. Čítať viac..
Syry a psychická pohoda? Že vám to nejde celkom dohromady? A predsa je to tak. Kvalitný ementál, či iný tvrdý syr, je bohatým zdrojom tryptofanu. Čítať viac..
Mandarínky sú ľahko dostupné, šťavnaté ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať pokojne aj počas celého roka, no najviac nám chutia hlavne v zime. Čítať viac..