Sušené paradajky: stavte na vlastnú výrobu doma. Bude to delikatesa!

redakcia FIT štýl | 10. júl 2017
Sušené paradajky: stavte na vlastnú výrobu doma. Bude to delikatesa!

Ak sa rozhodnete pre domácu výrobu tejto sušenej lahôdky, žiadny problém. Poradíme vám ako na to.

Sušená delikatesa

Sušená lahôdka intenzívnej chuti, známa vďaka juhoeurópskym kuchyniam, ktoré paradajky s obľubou spájajú s olivovými olejmi a bylinami.

Či už čerstvé, ako napríklad najznámejší taliansky šalát Caprese s mozzarellou a lístkami bazalky, ľahko osolený a pokvapkaný prvotriednym olejom, alebo práve sušené, premiešané napríklad s papardelle a smotanou.

Ak sa rozhodnete pre domácu výrobu tejto sušenej lahôdky, žiadny problém. Svetobežní labužníci síce občas tvrdia, že silu stredozemného slnka to české nikdy nedosiahne, a preto sušené paradajky budú hrať len druhú ligu, ak však máte poruke zásobu perfektnej, voňavej produkcie, nenechajte sa odradiť.

Stavte na vlastnú výrobu doma

Vyberte pevné, mäsitejšie rajčiny rovnakej veľkosti a nakrájajte ich na rovnako široké plátky, menšie plody na mesiačiky, drobné na polovice. Môžete ich sušiť v sušičke na ovocie, mikrovlnnej rúre, alebo na plechu vystlanom papierom na pečenie, vloženom do rúry rozohriatej na teplotu medzi 20 a 70 stupňov Celzia.

Ak však praje počasie, dôverujte slnku! Aby odviedlo dobrú prácu, potrebuje štyri až päť dní. Cez deň nechajte rozložené a zľahka osolené plátky paradajok na slnku, pred jeho západom ich premiestnite pod strechu.

Výsledkom je chrumkavá, voňavá dobrota, ktorú môžete pokvapkať olivovým olejom a jesť s pečivom, alebo dobre uzavretú nádobu vybrať v dňoch pochmúrnej jesene, keď zatúžite po energii leta. Stopercentne vám zdvihne náladu a naviac dodá kopu vitamínov. Sušené rajčiny uplatníte hlavne v šalátoch, obložených bagetách, kuskuse, cestovinách.

Viete ako môžete využiť šupku z paradajok? Čítajte:
Najchutnejšie odrody paradajok: Poradíme vám ako využiť ich šupku.

Vypestujte si vlastné paradajky, napríklad aj na balkóne

Ak balkón a rajčiny, potom slnečné miesto, ideálne orientované na juh, a samozavlažovací kvetináč. Ak sa vám do neho podarí zospodu spraviť viac otvorov, bude pôda lepšie prevzdušnená a zelenine sa bude lepšie dariť.

Zo spodnej časti priesady odstráňte listy. Dno pokryte napríklad podrvenými tehlami, rastliny saďte tak, aby boli ďalej od seba a ich korene sa dostali ku dnu, potom ich zasypte substrátom. Pri tomto kroku dbajte na to, aby sa substrát nedostal na listy. Rastlinky nakoniec môžete zľahka prikryť priesvitnou polyetylénovou fóliou, len žiadnu nepritlačte – potrebujú miesto pre rast.

Hnojte paradajky s bio

Rast a zdravie rastlín podporíte hnojením. Istotu, že kvôli nemu v plodoch nezostanú stopy nechcenej syntetickej chémie, dajú organické hnojivá, ako je hnoj, slepačí trus alebo zelené hnojenie. Paradajkám tiež výdatne pomáha žihľavový výluh.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo by ste mali jesť paradajky? Muži a kardiaci, spozornite!

Vlastnými rukami

Ak sadíte do jednej nádoby viac rastlín, saďte ich mierne šikmo, nebudú si toľko tieniť. Neodlamujte postranné výhonky, skúsenosť hovorí, že sa na nich môže urodiť najviac plodov. Plody plnej chuti si najlepšie poistíte tým, že rastlinám nebudete zbytočne trhať listy.

Tie totiž fotosyntézou vytvárajú látky vnútri plodu. Kto chce paradajky plné chuti, mal by listy ponechať a uspokojiť sa s menšími plodmi. Paradajky pestované v kvetináči polievajte a hnojte starostlivejšie, ako tie na záhone. Pôda v nádobách rýchlejšie vysychá a rozrastajúce sa korene vstrebávajú živiny.