Svojvoľne zavedená bezlepková diéta. Aké sú riziká?

Ing. Vladimíra Mihálová | 26. júl 2017
Svojvoľne zavedená bezlepková diéta. Aké sú riziká?

Dobrovoľných „celiatikov“ neustále pribúda. Je svojvoľne zavedená bezlepková diéta zo zdravotného hľadiska správne rozhodnutie?

Konzumácia potravín a výrobkov obsahujúcich lepok je v súčasnosti veľmi kontroverznou témou. Niektoré zdroje uvádzajú, že lepok je bezpečný pre každého okrem celiatikov, iné argumentujú, že lepok škodí väčšine ľudí.

Čítajte tiež: Pšenica v minulosti a dnes. Ako to vlastne je?

Pravdepodobne ste už počuli o ľuďoch, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, pretože trpia neznášanlivosťou lepku alebo sú naň alergickí.

Pre ľahšie pochopenie významu zavedenia bezlepkovej diéty by sme mali poznať pojmy:

  • celiakia (trvalá neznášanlivosť lepku)
  • alergia na lepok alebo nadmerná citlivosť (intolerancia) na lepok
Rozlišujte medzi nimi: Celiakia a intolerancia lepku – poznáte rozdiel?

Od konkrétnej diagnózy totiž závisí aj prísnosť dodržiavania bezlepkovej diéty a jej celková prospešnosť pre váš organizmus. Odborníci však varujú pred jej predčasným zavedením, teda skôr, než poznáte vašu diagnózu.

Bezlepková diéta a jej význam

Podstatou tejto diéty je odstránenie toxických sekvencií prolamínov zo stravy. Znie to zložito, no ide vlastne o vylúčenie všetkých výrobkov z pšenice, jačmeňa, raže, čiastočne i ovsa a ich odrôd (špalda, kamut atď.), ako aj potravín, v ktorých je pšeničný škrob kontaminovaný lepkom, z jedálneho lístka.

Pri celiakii je bezlepková diéta v súčasnosti jedinou účinnou liečbou. Celiatici (i alergici na lepok) sa musia vyhýbať jedlám, ktoré obsahujú obilnú múku a tento výpadok nahrádzať múkou z obilnín a semien, ktoré sú prirodzene bezlepkové.

Napríklad hnedá ryža, pohánka, kukurica, proso, ľan, cirok, quinoa, tapioka. Ako je to však u ostatných, ktorým zatiaľ nebola stanovená diagnóza?

Prečo si bezlepkovú diétu nenasadiť skôr?

Odborníci upozorňujú na zavedenie bezlepkovej diéty ešte pred tým, ako je definitívne stanovená diagnóza. Strava v čase určovania diagnózy musí ešte obsahovať lepok.

V opačnom prípade môžu vzniknúť falošne negatívne výsledky, pretože škodlivina (lepok), ktorá vyvoláva ochorenie, bola zo stravy odstránená. Neexistujú teda žiadne oporné body, ktoré celiakiu alebo alergiu na lepok charakterizujú.

Čítajte tiež: Nadúvanie, plynatosť, zápcha, či vredy. Je to aj váš problém? A čo pomôže?

Odmietanie lepku môže byť dokonca aj zdravotne nebezpečné. Ak ho niekto nie celkom dôsledne vyradí z jedálneho lístka, a pritom ešte nie je diagnostikovaným celiatikom, môže si veľmi uškodiť. Lepok mu prekáža i v malom množstve, ale diagnostika je komplikovaná, ak nie nemožná.

V takom prípade sa nedajú preukázať zmeny na črevnej sliznici. Buďte teda opatrní a trpezliví, nerobte žiadne unáhlené, radikálne zmeny v stravovaní, ak ešte nepoznáte svoju diagnózu! Radšej si počkajte až na moment, keď budete mať v rukách definitívne výsledky vyšetrení.

Je dôležité, aby vám so zostavením jedálneho lístka bez lepku pomohol odborník a vyhli ste sa tak zbytočným zdravotným komplikáciám.

Mohlo by vás zaujímať: Domáca proteínová tyčinka z ingrediencií, ktorým rozumiete