Takéto gurmánske lahôdky si pripravíte z medvedieho cesnaku

Diana Mašlejová | 24. marec 2017
Takéto gurmánske lahôdky si pripravíte z medvedieho cesnaku

Všeliek menom medvedí cesnak. Túto čarovnú rastlinku môžete jesť zastudena, dá sa pridať do šalátov či len tak na chlieb, ale existuje aj množstvo receptov, pomocou ktorých z nej vykúzlite skutočnú gurmánsku lahôdku.

Polievka, ktorá zahreje

medvedí, cesnak, šťava, polievka

Príprava polievky z medvedieho cesnaku je jednoduchá a nezaberie veľa času. Stačí na masle orestovať cibuľku, pridať požadované množstvo sýtozelených voňavých lístkov rastliny a zaliať zeleninovým vývarom.

Polievku povarte a pokiaľ chcete experimentovať, pridajte napríklad brokolicu, či špenát. Nakoniec zmes rozmixujte, okoreňte, osoľte a podľa chuti dolejte smotanu či mlieko. K lahodnej polievke sa hodia krutóny, ale i obyčajný opečený chlieb.

Maslo s medvedím cesnakom je mňam!

medvedí, cesnak, pomazánka, maslo

Ak vám pri príprave ostal nejaký ten medvedí cesnak navyše, môžete zo zvyšku pripraviť vynikajúce maslo. Roztierateľné maslo zmiešajte s nadrobno nasekanými lístkami medvedieho cesnaku, uvareným žĺtkom a citrónovou šťavou. Dochuťte soľou a korením, prípadne i kvalitnou horčicou.

Medvedie pesto

pesto, medvedí, cesnak, zdravá

Výhodou medvedieho cesnaku je nepochybne jeho rozmanité využitie v kuchyni. Medvedie pesto bude výborným spoločníkom k cestovinám, kuskusu, ryži, alebo len ako nátierka na chlieb či celozrnný snack.

Pár hrstí medvedieho cesnaku roztlačte alebo rozmixujte s hrsťou píniových či kešu orieškov a rovnakým množstvom parmezánu. Pridajte extra panenský olivový olej, soľ a korenie. Pokiaľ pesto nespotrebujete celé, uskladnite ho v menšej sklenenej uzatvárateľnej nádobe a zalejte tenkou vrstvou olivového oleja. Vydržať by vám tak malo ešte ďalší mesiac.

Šťava na dobrý spánok

Možno ste netušili, že medvedí cesnak pôsobí upokojujúco, podporuje pamäť, účinkuje proti úzkosti a skľúčenosti, dokonca i proti závratom. Vylisovaná či odšťavená tekutina (stačí glg) z mladých, čerstvých lístkov je vhodná pred spaním alebo počas psychicky náročných období.

pokojný, spánok, medvedí, cesnak,

Okrem upokojenia organizmu osoží viacerými spôsobmi. Napríklad povzbudí činnosť hormonálnych žliaz, zmierni prípadné bolesti hlavy, pomôže pri ženských problémoch.

Víno z medvedieho cesnaku

Ďalšou alternatívou šťavy je i víno z medvedieho cesnaku. Stačí, ak menšiu hrsť nadrobno pokrájaných lístkov krátko povaríte s dvoma decilitrami bieleho vína. Následne tekutinu preceďte a dochuťte medom. Pár lyžičiek vína pomôže pri problémoch s dýchacími cestami.

Bude sa vám pačiť aj: Medvedí cesnak je tu! Skúste túto tinktúru.