Táto exotika podporí vaše trávenie a zvýši obranyschopnosť organizmu

Diana Mašlejová | 1. október 2017
Táto exotika podporí vaše trávenie a zvýši obranyschopnosť organizmu

Majú rôzne farby. Najbežnejšia je žltá, oranžová a červená papája. Papája je neobyčajne výživná. Chuťovo pripomína melón v kombinácii s broskyňou.

Papája 

Papája melónová je už pomerne domestikovaným ovocím, ktoré zaujme predĺženým tvarom a výrazne oranžovým sfarbením jedlej dužiny. Chuťou pripomína melón, či broskyňu, má však vlastnú arómu a konzistenciu.

Prichádza k nám z tropických oblastí strednej Ameriky, kde má dostatok slnka a teplých dní. Šupka, rovnako ako semená sa nekonzumuje, po priečnom nakrojení sa dužina môže vyškrabať lyžicou.

Čítajte tiež: KARAMBOLA a MARAKUJA. Predstavujeme vám ďalšiu exotickú pochúťku

Podporí vaše trávenie

Dostanete tak na tanier skutočne osviežujúcu a náramne sladkú pochúťku. Papája má vysoký obsah vitamínu C – dokonca vyšší ako citrusy a obsahuje len málo kyselín.

Vďaka enzýmu menom papaín významne podporuje trávenie a napomáha aj obranyschopnosti organizmu. Najlepšie je konzumovať papáju čerstvú, alebo nechať ju dozrieť pri izbovej teplote.

Čítajte tiež: Grapefruitový extrakt ako citrusový zázrak. Čo všetko dokáže?

Papájová zmrzlina

Hodí sa na sušenie, kandizovanie, do koláčov i sladkých omáčok a vynikajúca je i papájová zmrzlina. Pripravíte si ju z:

  • 500 gramov plodov
  • 2 lyžíc citrónovej šťavy
  • 3 lyžíc cukru a takmer plnej šálky smotany na šľahanie

Zmes rozmixujte a vo vhodnej uzatvorenej nádobe vložte do mrazničky. Každú polhodinu premiešajte a po 2-3 hodinách môžete maškrtu podávať.

Bude vás zaujímať: PITAHAYA: ochutnajte dračí plod - sladkú, zdravú exotiku