TOFU: Bielkovinová bomba

Zuzana Vrecková | 17. september 2018
TOFU: Bielkovinová bomba

Strava pre ženy či špongia bez chuti – to sú len niektoré z množstva prívlastkov, ktoré často ohovárané, no v skutočnosti veľmi výživné tofu dostáva. Aká je však pravda?

Keby sme to chceli zjednodušiť úplne, povedali by sme, že tofu je sójový syr alebo tvaroh. Vyrába sa totiž rovnako ako syr, no základnú surovinu tvorí sójové mlieko, ktoré sa vyzráža rôznymi syridlami a sójová bielkovina sa nechá zraziť.

Tofu je rýchle na prípravu

Z tejto stručnej definície vám je jasná cieľová skupina, ktorá naň nedá dopustiť. Patria sem ľudia, ktorí mäso nejedia, tí, ktorí nekonzumujú stravu živočíšneho pôvodu, a potom sú to ešte ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo. Jeho príprava je navyše veľmi ľahká a jednoduchá, takže prívrženci bleskového varenia ho uznávajú tiež.

A hoci súhlasíme s neprajníkmi, ktorí tvrdia, že je bez chuti, používame relevantné protiargumenty typu: obrovský podiel bielkovín, prospešné nasýtené mastné kyseliny, vláknina, vitamíny skupiny B, minerálne látky (vápnik, železo, horčík) a žiadny cholesterol. A to už zaváži, čo poviete?

Šalát s pikantným tofu
Prečítajte si tiež:

Šalát s pikantným tofu

Prírodné tofu obsahuje v 100 gramoch (približne):

  • energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal
  • bielkoviny: 15,5 g
  • tuky: 2,4 g
  • sacharidy: 6,9 g

Čo hovoria na TOFU odborníci?

Názori odborníkov sa na konzumáciu sóje výrazne líšia. Jedna skupina vedcov neodporúča konzumovať sóju a to z dôvodu obsahu antinutričných látok, ktoré môžu poškodzovať zdravie, pričom druhá skupina odborníkov považuje jej konzumáciu dokonca za prospešnú.

Mohli by sme zhodnuť na tom, že tak ako vo všetkom platí staré známe "s mierou", v prípade sóje je to obdobne. Nemusíme ju zatracovať úplne, pretože v primeranom množstve si môžeme jeho koznumáciou spestriť jedálniček. 

Ideálna na konzumáciu je fermentovaná sója ako miso, natto, či chutný tempeh, ktoré sú zbavené antinutričných látok, ktoré sója bežne obsahuje.

Čínske tofu

Tofu pochádza z Číny a zatiaľ čo u nás sú ešte v súčasnosti ľudia, ktorí o jeho existencii ani netušia, tam sa vyrábalo už pred 2000 rokmi. V 7. storočí sa rozšírilo i do Japonska, a keď k nemu pridáme krajiny ako Vietnam, Kórea či Thajsko, tak dostaneme skupinku krajín, v ktorých sa tofu udomácnilo ako tradičné jedlo. V Španielsku toto slovo začína rezonovať v roku 1603.

Kto tofu  začal vyrábať na Slovensku?

Ján Lunter, pôvodne vyštudovaný programátor, presedlal na zdravú stravu a ako prvý vo vtedajšom Československu začal vyrábať tofu. „Keď mama ochorela, hľadal som spôsob, ako by som jej pomohol. Známi mi poradili zmeniť stravovanie. Mama prešla na surovú stravu, ovocné šťavy a spolu s ňou zmenila stravu celá rodina. Informácie o zdravej strave som hľadal všade, šiel som úplne od začiatku. Vďaka tomu som narazil na recept tofu.“

TOFU - Rozdelenie a výživa

Zjednodušene môžeme tofu rozdeliť do dvoch kategórií:

• „tvrdé tofu“ vzhľadom pripomínajúce syr – využitie v jedlách, ktoré majú mať tvar

• „mäkké tofu“ vzhľadom pripomínajúce puding – využitie v dezertoch, omáčkach, polievkach

Zdravá alternatíva mäsa: TOFU

Bohatý zdroj železa, ľahká stráviteľnosť a minimálne percento kalórií ho predurčujú nielen na zdravú alternatívu mäsa, ale i optimálnu súčasť diétneho programu. Nesmierna výhoda tofu je jeho neuveriteľná prispôsobivosť. Môžete ho opekať, grilovať, údiť alebo aj piecť. Zlé jazyky síce hovoria, že nebudú jesť bielu špongiu, no jeho „nechuť“ je považovaná za jeho najväčšiu devízu.

Vďaka tomu, že dokáže preberať chute pokrmov a klasická podoba bieleho syra má takmer neutrálnu chuť, môžeme mu dodať také príchute, aké uznáme za vhodné. Okrem toho obsahuje tofu vysoké množstvo izoflavonoidov, čo je široká skupina látok, ktorú nájdeme v rastlinách.

Grilované marinované tofu
Prečítajte si tiež:

Grilované marinované tofu