Top 10 najkalorickejších druhov ovocia

Diana Mašlejová | 25. máj 2017
Top 10 najkalorickejších druhov ovocia

Namiesto koláčika papája, namiesto čokolády banán. Zdá sa, že ide o dobrú voľbu, veď ovocie je predsa zdravé! Áno, je. Ale netreba zabúdať na fakt, že aj táto skupina skrýva svoje úskalia.

Nejednu zo žien, ktoré v snahe schudnúť zamenili sladkosti za ovocie, prekvapila stagnujúca ručička na váhe. Veru, sladké dary prírody sú okrem vitamínov a prospešných prvkov často plné kalórií a cukru. Našich top 10 najkalorickejších ovocí vám prezradí, o ktoré druhy ide.

Kto by ho nemal rád? Sladučké, voňavé a chutné ovocie je nielen príjemným spestrením jedálnička, ale aj zdravou alternatívou rôznych sladkostí a pochutín. Má to však svoje ALE. Kvôli cukru a kalóriám sú mnohé druhy energeticky nabité a na ich spálenie musí organizmus vyvinúť aktivitu.

Preto môže byť večerné pojedanie banánov, sušenej papáje či kyslastého hrozna síce zdravé, ale vašej figúre asi neprospeje. Odborníci radia vnímať porciu ovocia nielen ako nevinnú pochúťku, ale plnohodnotnú časť jedálnička.

Ak si dáte banán na olovrant, je to v poriadku, pokiaľ ním však zajete sýty obed a nečaká vás už nijaká fyzická aktivita, v dlhodobom rámci vám štíhla línia nepoďakuje. Za najmenej kalorické ovocie považujeme melóny, citróny či známeho tukožrúta – grapefruit. Pri ostatných druhoch majte na pamäti nielen ich cenné látky, ale aj kalorické hodnoty.

1. Avokádo (784 kj/187 kcal) – výhercom súťaže o najkalorickejšie ovocie sa s predstihom stáva práve avokádo. Ako zámena za tučnejšie syry je veľmi vhodný, no k jeho bežnej konzumácii by ste mali pristupovať opatrne. Napriek zdraviu prospešným nenasýteným mastným kyselinám, vysokému podielu vitamínu C, železa, fosforu a vápnika, ide totiž o pomerne kalorickú pochúťku.

2. Papája (590 kj/140 kcal) – obsahuje rôznorodé vitamíny skupiny B, vitamín C, magnézium, draslík, fosfor a iné potrebné minerály. Napriek tomu, že papája je aj pomerne známym tukožrútom, s jej konzumáciou pri chudnutí by ste to nemali preháňať.

3. Banán (398 kj/100 kcal) – dva menšie skonzumované banány rovná sa hodina cvičenia. Že vás to prekvapuje? Skutočne, banán je pekne kalorická pochúťka. Ak si ju však dáte na raňajky alebo pred cvičením, pomôže vám naštartovať vašu energiu. Vysoký podiel minerálov, cukrov a vlákniny je zdraviu prospešný, no vo večerných hodinách vašej línii rozhodne neprospeje.

5. Višne (250 kj/60 kcal) – zaháňajú nespavosť, čistia pečeň a obličky. Višne síce nepatria k vitamínovým bombám, sú však plné stopových prvkov a mnohých cenných látok, ako zinok, mangán, bór, či fosfor. Pomerne vysoký obsah kalórií ich však radí do vysoko energetickej skupiny ovocia a keď si k tomu prirátame možné problémy s nadúvaním, je jasné, že vo večerných hodinách by ste ich mali pojedať iba striedmo.

6. Slivky (247 kj/59 kcal) – približne 10 % obsiahnutého cukru robí zo sliviek sladučké a kalorické ovocie. Vziať mu však nemožno unikátnu kombináciu vápnika a fosforu, ktorá blahodarne pôsobí na naše kosti. Vláknina zase pomáha prečistiť a udržiavať dobrú funkciu čriev.

7. Kiwi (230 kj/54 kcal) – o kiwi je dobre známe, že podporuje spaľovanie tukov. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C navyše zvyšuje imunitu a znižuje riziko srdcovocievnych chorôb. Do diétneho režimu teda nepochybne patrí, no vhodnejšie je konzumovať ho v ranných hodinách, alebo pred športovou aktivitou.

8. Ananás (218 kj/52 kcal) – podobne ako kiwi, aj ananás je často odporúčaný pri diétnych programoch. Unikátne zloženie skutočne pomáha spaľovať tuky a navyše zlepšuje funkciu čriev. Ananás obsahuje až 90 % vody, je to teda ľahké a veľmi výživné ovocie. Napriek vyššej kalorickej hodnote sa pri primeranom množstve nemusíte obávať nárastu hmotnosti.

9. Jablko (210 kj/50 kcal) – jabĺčko je skutočným darom prírody a považuje sa za jedno z najzdravších ovocí. Vďaka pektínu a celému radu antioxidantov chráni naše bunky, vláknina zlepšuje metabolizmus, minerály a vitamín C sa postarajú o to, aby ste sa cítili vitálne.

10. Broskyňa (171 kj/ 41 kcal) – v prírodnej liečbe sa používajú sa zastavenie zápchy, pomáhajú pri astme, zlepšujú krvný obeh, ba dokonca odstraňujú pocity napätia a nervozity. Broskyne sú často opomínaným ovocím z hľadiska prospešných látok. Neprávom. Obsahujú totiž celý rad vitamínov a minerálov. Keďže sú však pomerne kalorické, v čase chudnutia sa nimi určite netreba prejedať.