Topinambur: Prečo sme zabudli na túto super potravinu?

Nina Bednáriková | 12. február 2018
Topinambur: Prečo sme zabudli na túto super potravinu?

Topinambur, sladký zemiak, židovský zemiak alebo jeruzalemský artičok. Aj takto sa nazýva plodina slnečnice hľuznatej a mohli by sme pridať i prívlastok – takmer zabudnutá potravina.

Slnečnica hľuznatá je vysoká rastlina s malými žltými kvetmi. Dorastá až do výšky piatich metrov, kvitne a dozrieva na jeseň. To podstatné je však pod zemou. Spodná hľuzovitá časť rastliny ukrýva topinambury, ktoré vyzerajú ako zemiaky krížené so zázvorom. A práve tieto plody sú veľmi prospešné pre zdravie človeka.

Topinambur: Prečo sme zabudli na túto super potravinu?

Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky. Jej zvláštny názov vznikol podľa indiánskeho kmeňa z tejto oblasti. Po tom, ako sa dostala do Európy, bolo jej šírenie nezastaviteľné predovšetkým pre jej liečivé účinky a výbornú chuť. Navyše, vďaka svojim žltým kvetom plní i funkciu okrasnej rastliny.

Veľkým pestovateľom slnečnice hľuznatej je Francúzsko. Prvé písomné zmienky o pestovaní topinamburov v Európe pochádzajú práve z Francúzska, zo 17. storočia. Dnes je topinambur vyhľadávanou pochúťkou v gurmánskych reštauráciách.

Slnečnica je veľmi silná a energická rastlina nenáročná na podmienky prostredia. Darí sa jej aj tam, kde by iné uhynuli. Pestovanie je jednoduché a vďaka jej prispôsobivosti možné skutočne kdekoľvek.

Kto má záujem mať túto super rastlinu v záhrade, výsadba sa odporúča na jeseň alebo na jar. Pri výbere miesta však zvážte i to, že sa rozrastie. Počas roka vám vytvorí krásny záhon a na jeseň môžete zbierať plody.

Zber prebieha približne od októbra do jari. Pokojne ich môžete nechať v zemi počas celej zimy, pretože sú odolné voči mrazu. Vrchná časť rastliny síce zmrzne, ale plodom sa nič nestane. Môžete ich tak vykopať kedykoľvek, vždy čerstvé a priamo ku konzumácii. Ak sa predsa len rozhodnete pre zber, je možné ich skladovať ako zemiaky.

Viete o tom, že topinambur z pôdy neabsorbuje žiadne škodlivé látky? Je tak celkom čistou potravinou, čim je charakteristický.

Všestranné možnosti využitia

Topinambur je výnimočný i svojimi všestrannými možnosťami využitia. Uplatnenie nachádza v potravinárstve, farmácii, v poľnohospodárstve, ale hlavne v kuchyni. Topinambur je možné konzumovať surový alebo tepelne upravený.

Pred samotnou kuchynskou prípravou je potrebné dôkladné očistenie alebo olúpanie škrabkou, tak ako zemiaky. Šupka je o čosi jemnejšia a po ošúpaní topinambur zhnedne, to však neovplyvňuje jeho chuť.

Vynikajúce halušky z batátov
Prečítajte si tiež:

Vynikajúce halušky z batátov