Účinný proti kašľu aj nadúvaniu: kôpor ako ho (ne)poznáte

Zuzana Paprskárová | 4. október 2020
Účinný proti kašľu aj nadúvaniu: kôpor ako ho (ne)poznáte

Krásna farba, podmanivá vôňa a benefity pre zdravie. Kôpor buď milujete, alebo nie. Pozitívne vplýva na naše zdravie, napomáha tráveniu, ale aj tlmí kašeľ.

Kôprový čaj proti kašľu aj nadúvaniu

Kôpor je schopný zastaviť rasť patogénnych baktérií. V prípade choroby je kôprový čaj veľmi účinný proti kašľu, zápalu priedušiek a bolesti hrdla. Zároveň pôsobí proti plynatosti a kŕčom. Znižuje krvný tlak a tým zvyšuje srdcový výkon, tiež zlepšuje prívod krvi do srdcového svalu.

Ak čaj z kôpru neulahodil vašim chuťovým bunkám, pridajte si pokojne med alebo citrón.
Výroba kôprového čaju z vňate:  2 čajové lyžičky sušeného kôpru zalejte s 3 dl vody. Nechajte aspoň 10 minút lúhovať a preceďte.

Výroba kôprového čaju zo semienok: Asi 2 lyžičky semienok kôpru zalejte 2 dl vriacej vody. Nechajte 5 minút lúhovať a potom preceďte.

Výroba kôprového čaju z kvetov: Použite 5 ks čerstvých kvetov kôpru, 1 polievkovú lyžicu medu a 0,5 litra vody. Umyté hlavičky kvetu kôpru zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 15 - 20 minút. Potom čaj sceďte a pridajte med alebo citrón.

Čaj z kôpru je schopný pomôcť pri odstránení obličkových kameňov. V tomto prípade treba piť čaj z neho aspoň po dobu 2 týždňov.

Pripravte si kôprovú tinktúru

Z kôpru si môžete pripraviť aj liečivú tinktúru. V pol litri aspoň 40-percentného alkoholu nechajte lúhovať 200 gramov čerstvo nakrájaného kôpru približne dva týždne. Následne sceďte cez jemnú tkaninu a skladujte v tmavej nádobe s dobrým uzatváraním. Vnútorne ju môžete používať po kvapkách. Denne zvyčajne stačí 15 kvapiek. Zvonka ju vyskúšajte mazať na postihnuté miesta alebo používať vo forme obkladov.

Kôpor v kychyni

Ak máte možnosť výberu, vždy uprednostňujte čerstvý kôpor pred sušeným. V prípade, že máte naraz väčšie množstvo kôpru, uskladnite si nadbytok v mrazničke. Uchová si tak viac vitamínov ako pri sušení a vydrží čerstvý a voňavý niekoľko mesiacov.

Do teplých pokrmov pridávame kôpor až tesne pred podávaním, aby nestratil na konci tepelnej úpravy chuť a vôňu. Zaobchádzame s ním opatrne, pretože príliš veľa môže viesť k horkosti pokrmu.

Recepty z kuchyne:

Kôprový ocot

Do nádoby vložte asi 8 vetvičiek kôpru s vňaťou, ktoré ste predtým dobre opláchli. Zalejte octom a uzavreté nechajte odstáť asi 14 dní na svetlom mieste. Následne môžete ocot precediť a používať ako dochucovadlo.
Pesto z kôpru

Čerstvý kôpor spolu s olejom zmixujte ponorným mixérom. Vložte do nádobiek na ľad alebo iných misiek a uskladnite v mrazničke. Kedykoľvek budete mať chuť, odoberte si z kôprového pesta a pridajte do varenia.