Vitamínový zážitok: Prečo začať jesť pomelo?
Jana Tesák Potomová |
22. september 2023
Kráľ citrusov. Tak zvyknú nazývať túto ťažkú váhu medzi citrusmi, ktorú však mnohí nepoznajú, prípadne za nie najnižšiu cenu skôr uprednostnia pomaranče, mandarínky alebo citróny.
Zároveň, pri prekrojení, býva často prekvapením hrubá šupka a dužina nie väčšia, ako má napríklad taký grep. Avšak, nenechajme sa odradiť, pomelo má síce hrubú šupu, ale aj to "málo" dužiny vo vnútri obsahuje množstvo prospešných látok, zaujímavú chuť a spestrenie nášho jedálnička.

Pomaranč & grep v jednom
Pomelo je kríženec pomaranča s grapefruitom. V niektorých krajinách je známy pod anglickým názvom shaddock, podľa kapitána Shaddocka, ktorý toto ovocie údajne priniesol na Západoindické ostrovy. Jeho pôvod musíme hľadať v juhovýchodnej Ázii, kde sa aj v súčasnosti pestuje a využíva najviac. Hoci sa pestuje aj v iných častiach sveta, nie je príliš rozšírené, ani populárne. Pomelo je výnimočné tým, že trvá priemerne až 8 rokov, kým strom začne kvitnúť a prinášať ovocie. Tento fakt, samozrejme, odrádza potenciálnych pestovateľov. Pomelo rastie na stromoch vysokých od 5 do 13 metrov. Plody vážia v priemere 1 až 2 kilogramy, no môžu dosiahnuť hmotnosť až 5 kilogramov. Veľkú časť jeho hmotnosti tvorí práve hrubá šupka, ktorá konči väčšinou v koši. Avšak pestovatelia dokážu spotrebovať nielen dužinu, ale aj šupku a listy zo stromov. Listy slúžia ako prísada do aromatických kúpeľov, extrakciou z listov, jadierok aj šupiek vzniká esenciálny olej. Z kvetov sa získava vôňa, ktorá je súčasťou parfumov. Zo šupky pomela sa vyrába kandizovaná sladkosť. Napriek silnému prírodnému obalu sa pomelo balí do fólie. Prečo? Dužina pomela má tendenciu rýchlo vysychať. Aby vydržalo cestu z ďalekých krajín a pobyt na pulte obchodu, musí byť zabalené do fólie či sieťky. Len tak si zachová svoju čerstvosť.

Vedeli ste, že v Číne je pomelo ovocím šťastia, radosti a mladosti? Je pokrmom počas tradičných rituálov na jeseň, pri modlitbách za zdravý rast detí. Čínske pomenovanie pomela, you zi, znamená v preklade „Modlitba za syna”.
V hlavných pestovateľských krajinách sa pomelo zbiera predovšetkým v období od októbra do apríla. Preto je dostupné hlavne v zimných mesiacoch. V závislosti od pestovateľskej oblasti sa čas zberu presúva smerom k jarným mesiacom. Chuť pomela je celkom príjemná, s konzistenciou grapefruitu, avšak bez horko-kyslej chuti. Toto ovocie má obvykle svetlozelenú alebo žltú farbu, zatiaľ čo dužina vo vnútri je biela, ružová alebo červená, v závislosti od odrody. Konzumácia zrelých plodov pomela má priaznivý účinok na zdravie. Pre vysoký obsah vitamínov, minerálov a vody je pomelo počas zimných mesiacov ideálne na podporu vitality, imunity a očistu celého tela.
Pomelo v 100 g obsahuje 38 kalórií, 89 g vody, 9,6 g sacharidov, 0,8 g bielkovín, 1 g vlákniny a 0,04 g tukov. Z vitamínov obsahuje hlavne vitamín C a v menších množstvách vitamín A, E a vitamíny B-skupiny, z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík, železo a zinok.
Pre zdravie a imunitu
Konzumáciou jedného pomela denne prekročíme odporúčanú dennú dávku vitamínu C až štvornásobne, čo je skvelé pre správne fungovanie imunity, pohybového aparátu, krvného obehu, nervového systému i pre tvorbu kolagénu. Vitamín C pôsobí ako antioxidant, ktorý zvyšuje aktivitu bielych krviniek a útočí na voľné radikály, ktoré môžu poškodiť orgány tela. Pomáha odstraňovať infekcie, ktoré vedú k prechladnutiu, kašľu, horúčke a vážnym symptómom alebo mikrobiálnym, vírusovým a bakteriálnym infekciám. Pomelo je vhodné aj pri anémii, keďže vitamín C napomáha vstrebávaniu železa v organizme.

Plody pomela sú veľmi dobrým zdrojom draslíka, približne 37 % dennej potreby. Draslík je vazodilatátor, čo znamená, že uvoľňuje napätie v krvných cievach a zvyšuje krvný obeh a okysličovanie v orgánoch. Znižuje tiež napätie v srdci a znižuje pravdepodobnosť vzniku aterosklerózy, infarktu a mozgovej príhody. Zároveň je draslík dôležitý pre rovnováhu tekutín v tele. Je to kľúčový aspekt svalových kŕčov a stuhnutosti. Bez správneho množstva draslíka môžeme pociťovať kŕče a staneme sa viac náchylní na poškodenie svalstva a roztrhané väzivá.
Väčšina ovocia obsahuje vysoké množstvo vlákniny a pomelo nie je výnimkou. Jedno pomelo (iba dužina) obsahuje približne 25 % dennej potreby vlákniny. Vláknina podporuje zdravé trávenie a odstraňuje problémy, ako je zápcha a hnačka. Vysoký obsah vlákniny zväčšuje objem stolice, podporuje peristaltiku čriev a stimuluje sekréciu tráviacich a žalúdočných štiav, aby rozložil komplexné proteíny, ktoré sa ťažko trávia.

Pomelo aj grapefruit obsahujú „enzým spaľujúci tuky“, ktorý môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť. Nazýva sa karnitín palmitoyl-transferáza a nenachádza sa v mnohých potravinách. Tento enzým môže zosilniť náš boj s redukciou hmotnosti a časom zabrániť prejedaniu sa. Práve preto sa mnoho ľudí rozhodlo zaradiť pomelo do jedálnička.
Spomínaná vyššia hladina vitamínu C v plode pôsobí ako antioxidant. Nielen v tele, ale chráni tiež pred degeneráciou kože, ktorá vedie k príznakom predčasného starnutia, ako sú vrásky, ochabnutá pokožka a starecké škvrny. Vitamín C je nevyhnutný na produkciu kolagénu, ktorý posilňuje tkanivá, orgány a bunky. To pomáha zvýšiť pevnosť ďasien a ústnych povrchov, aby sa zabránilo ich infikovaniu alebo oslabeniu, čo vedie k strate zubov a nebezpečným ochoreniam ústnej dutiny. Pomelo je tiež vynikajúci domáci liek na krvácanie z ďasien.
Najpohodlnejší spôsob, ako si dopriať pomelo, je očistené, čerstvé. V Thajsku ho jedávajú so štipkou soli a čili. Alebo pridávajú do šalátov či woku, spolu so zeleninou a morskými plodmi. Ak je pomelo veľkou neznámou vo vašej kuchyni, vyskúšajte ho jednoducho v ovocnom alebo zeleninovom šaláte. Pomelo je tiež vynikajúcou prísadou do smoothie alebo štiav. Ak ste ho doposiaľ v supermarketoch prehliadali, určite odporúčame pridať si jedno do košíka a vyskúšať jeho osviežujúcu chuť, najmä v časoch, kedy je správne fungujúca imunita dôležitá.