Vôňa Vianoc: BADIÁN

Vôňa Vianoc: BADIÁN
19.12.2017 v kategórii Výživa, autor Ing. Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Badián alebo hviezdicový anýz. V Číne sa používal badián ako medikament už pred 3000 rokmi na liečbu neurologických ochorení. U nás sa využíva taktiež pre jeho účinky najmä na dobré trávenie a pre kojace mamičky.

Využíva sa hlavne v čínskej kuchyni, no patrí medzi koreniny, ktoré sa veľmi dobre udomácnili i v Európe pri príprave sladkého pečiva, nápojov, pudingov a marinád na hydinu.

Silice uvoľňujú kŕče hladkých svalov v tráviacom trakte, čo sa využíva najmä pri nadúvaní a nadmernej plynatosti u detí i dospelých.

Dobre pôsobí na vykašliavanie, preto pri zápale horných dýchacích ciest a kašli je veľkým pomocníkom. V tradičnej medicíne slúži i ako prostriedok proti reumatizmu.

Vôňa Vianoc: ŠKORICA
Prečítajte si tiež:

Vôňa Vianoc: ŠKORICA

Ak trpíte vaginálnou mykózou, ktorá vzniká premnožením kvasiniek, vyskúšajte extrakt z badiánu, ktorý sa javí ako vhodný antimykotický prostriedok. Okrem toho sa odvar podáva aj matkám, pretože stimuluje tvorbu materského mlieka. Priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus a uľahčuje pôrod.

TIP:­

Na prípravu odvaru potrebujeme:

  • zomleté hviezdice badiánu (1 lyžička pomletého badiánu)
  • 250 ml vriacej vody

Badián zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 5 - 8 minút. Studený odvar využívame podľa potreby.

Vianočné medovníčky
Prečítajte si tiež:

Vianočné medovníčky