Vôňa Vianoc: BADIÁN
Badián alebo hviezdicový anýz. V Číne sa používal badián ako medikament už pred 3000 rokmi na liečbu neurologických ochorení. U nás sa využíva taktiež pre jeho účinky najmä na dobré trávenie a pre kojace mamičky.
Využíva sa hlavne v čínskej kuchyni, no patrí medzi koreniny, ktoré sa veľmi dobre udomácnili i v Európe pri príprave sladkého pečiva, nápojov, pudingov a marinád na hydinu.
Silice uvoľňujú kŕče hladkých svalov v tráviacom trakte, čo sa využíva najmä pri nadúvaní a nadmernej plynatosti u detí i dospelých.
Dobre pôsobí na vykašliavanie, preto pri zápale horných dýchacích ciest a kašli je veľkým pomocníkom. V tradičnej medicíne slúži i ako prostriedok proti reumatizmu.
Vôňa Vianoc: ŠKORICA
Ak trpíte vaginálnou mykózou, ktorá vzniká premnožením kvasiniek, vyskúšajte extrakt z badiánu, ktorý sa javí ako vhodný antimykotický prostriedok. Okrem toho sa odvar podáva aj matkám, pretože stimuluje tvorbu materského mlieka. Priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus a uľahčuje pôrod.
TIP:
Na prípravu odvaru potrebujeme:
- zomleté hviezdice badiánu (1 lyžička pomletého badiánu)
- 250 ml vriacej vody
Badián zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 5 - 8 minút. Studený odvar využívame podľa potreby.