Výnimočná chuť ďalekej exotiky: THAJSKO

Zdravá, výnimočná, jedinečná a rozhodne zaujímavá. Taká je thajská kuchyňa. Jej popularita veľmi rýchlo rastie a získava si pozornosť náročných gurmánov po celom svete. Vďaka množstvu prírodných zdrojov a neoceniteľnému kulinárskemu dedičstvu, thajská kuchyňa je dnes oslavovaná ako jeden z najpamätnejších kulinárskych zážitkov na svete.
O THAI SELECT
THAI SELECT je certifikačná značka, ktorú udeľuje ministerstvo obchodu thajskej kráľovskej vlády s cieľom zaručiť autentickú thajskú chuť thajských potravín a thajských reštaurácií v Thajsku a v zámorí. Ocenenie je rozdelené do 2 kategórií: thajské hotové jedlá výrobky pripravené na konzumáciu / varenie a thajské reštaurácie.THAI SELECT je dôveryhodnou známkou autentickej thajskej chuti. Popularita thajských jedál rýchlo rastie a získava si srdcia náročných stravníkov na celom svete. Vďaka bohatým prírodným zdrojom a neoceniteľnému kulinárskemu dedičstvu. Thajská kuchyňa je dnes oslavovaná ako jeden z najpamätnejších kulinárskych zážitkov na svete. Thajské ministerstvo obchodu, oddelenie pre podporu medzinárodného obchodu, preto iniciovalo vytvorenie loga Thai SELECT s cieľom certifikovať a propagovať autentickú thajskú kuchyňu, a to tak thajské reštaurácie, ako aj hotové spracované thajské jedlá, na celom svete, ako aj povzbudiť thajských reštauratérov a výrobcov potravín, aby si udržiavali svoj vysoký štandard. Ministerstvo pre podporu medzinárodného obchodu udelilo THAI SELECT pre 2 klastre: thajské reštaurácie a thajské potraviny.Thajské reštaurácie: Udeľuje sa zahraničným reštauráciám v troch kategóriách, ktoré sa hodnotia podľa typu reštaurácie, výzdoby a úrovne dokonalosti jedál a služieb.
1. THAI SELECT Signature
Udeľuje sa reštauráciám, ktoré podávajú autentické thajské jedlá s chuťou prvotriednej kvality, ušľachtilou výzdobou a vynikajúcimi službami. Reštaurácie s týmto symbolom dobre prezentujú výnimočný thajský kulinársky imidž a jedinečný charakter thajských jedál.
2. THAI SELECT Classic

Udeľuje sa thajským reštauráciám vynikajúcej kvality. Ponúkané thajské jedlá majú štandardnú chuť so značne dobrým servisom.
3. Thai SELECT Casual

Udeľuje sa thajským reštauráciám, ktoré ponúkajú thajské jedlá s thajskou chuťou, ale majú obmedzené služby. Rôznia sa od jednoduchých zariadení, ktoré majú malú veľkosť a ponúkajú pohodlie pre stravníkov, ako sú reštaurácie rýchleho občerstvenia alebo predajne jedla vo food courte, až po reštaurácie s obmedzeným počtom miest na sedenie alebo bez nich, vrátane food truckov alebo stánkov s jedlom.
4. Produkty THAI SELECT

Priznané thajským potravinám, ako sú instantné thajské kari, koreniny a thajské dezerty, ktoré boli pripravené v tradičnom a autentickom thajskom štýle, sú ľahko rozpoznateľné ako thajské potraviny, majú štandardné balenie svetovej úrovne a stále si zachovávajú dobrú kvalitu, keď sa dostanú k spotrebiteľom. Ocenenie tiež poukazuje na kvalitu výrobkov, ktorá spĺňa medzinárodné normy.
Kuracia thajská polievka s kokosovým mliekom
50 g koreňa galangánu nakrájaného na tenké plátky
100 g citrónovej trávy nakrájanejm na tenké pásiky
100 g húb alebo šampiňónov
250 g kokosového mlieka
100 g kuracieho vývaru
3 PL limetkovej šťavy
3 PL rybacej omáčky
2 nasekané limetové listy
1 – 2 červené čili papričky – nakrájané
3 listy koriandra
V hrnci privedieme k varu kurací vývar a kokosové mlieko. Pridáme galangán, citrónovú trávu, kuracie mäso a huby. Keď sa polievka začne opäť variť, dochutíme ju rybacou omáčkou. Počkáme, kým bude hotové kuracie mäso a potom pridáme limetkové listy a čili papričky. Odstavíme hrniec z ohňa a prilejeme limetkovú šťavu. Ozdobíme lístkami koriandra.
Odporúčanie: Varíme po celú dobu na miernej teplote. Pri vysokej teplote by sa z kokosového mlieka oddelil olej. Limetková šťava je aromatickejšia, keď ju pridáme do odstaveného hrnca. Pre jemnejšiu chuť pridáme menej čili papričiek.
Varenie: 20 minút
Celkom: 30 minút
Stupeň pálivosti: 2
Prínos pre zdravie: Vitamín A, B1, B6, C, E, K, kyselina listová, meď, železo, fosfor
Massaman karí s kuracím mäsom a zemiakmi
250 g kuracieho mäsa
80 g Massaman karí pasty
100 g kokosového krému
100 g kokosového mlieka
250 g kuracieho vývaru
50 g pražených arašidov
200 g zemiakov nakrájaných na väčšie kúsky
30 g palmového alebo hnedého cukru
2 PL tamarindovej šťavy
1 PL rybacej omáčky
Na miernom ohni zahrievame v panvici kokosový krém, pokým sa neoddelí olej. Potom pridáme karí pastu a varíme, kým omáčka stmavne a uvoľní sa aróma. Kokosové mlieko rozdelíme na dve rovnaké dávky. Prvú vlejeme do hrnca a na miernom plameni varíme tak dlho, kým sa väčšina tekutiny odparí a zmes začne byť suchšia. Potom pridáme kuracie mäso a zvyšné kokosové mlieko. Prilejeme kurací vývar a pomaly privedieme k varu. Pridáme arašidy, zemiaky a na miernom ohni varíme do zmäknutia. Keď sú zemiaky uvarené, dochutíme rybacou omáčkou, palmovým cukrom a tamarindovou šťavou. Pridáme cibuľu a varíme do zhustnutia omáčky. Servírujeme v miske.
Odporúčanie: Na prípravu tamarindovej šťavy použijeme 1 diel tamarindu na 3 až 3,5 dielov vody. Rôzne druhy instantných tamarindových štiav majú rôzne príchute a stupne kyslosti.
Príprava: 15 minút
Varenie: 30 minút
Celkom: 45 minút
Stupeň pálivosti: 2
Prínos pre zdravie: Vitamín A, B6, C, E, K, vápnik, meď, železo, horčík, draslík
SOM TUM šalát zo zelenej papáje
200 g zelenej papáje nasekanej na dlhé tenké rezance
4 strúčiky cesnaku
40 g rozpolených cherry rajčín
30 g dlhých zelených fazúľ nakrájaných na 3 cm kúsky
2 PL pražených arašidov
1 PL rybacej omáčky
1,5 PL limetovej šťavy
10 g sušených kreviet
20 g palmového alebo hnedého cukru
2 stonky bylinky morning glory
¼ kapusty nasekanej na väčšie kúsky
V mažiari nahrubo rozdrvíme cesnak a čili papričky. Pridáme zelené fazuľky, arašidy a sušené krevety. Opäť zmes nahrubo podrvíme. Dochutíme palmovým cukrom, rybacou omáčkou a limetovou šťavou. Pridáme zelenú papáju, podrvíme a premiešame. Pridáme polovice rajčín. Podávame s kapustou, zelenými fazuľkami a dozdobíme bylinkou morning glory.
Odporúčanie: Aby sme udržali papáju čerstvú, očistíme ju a ponoríme na 30 minút do vody, až potom ju ošúpeme. Ak nám zvýši nastrúhaná papája, uchovávame ju v chladničke. Ak nemáme mažiar, môžeme použiť misu. V prípade alergie na arašidy je možné použiť mandle alebo kešu oriešky. Som Tum väčšinou podávame s grilovaným kuraťom a bielou lepkavou ryžou.
Príprava: 20 minút
Varenie: 5 minút
Celkom: 25 minút
Stupeň pálivosti: 2
Prínos pre zdravie: Vitamín A, B1, B2, C, E, K, kyselina listová, železo, mangán, draslík
Tradičné thajské rezance s krevetami
8 vylúpaných thajských kreviet
100 g nakrájaného baklažánu
100 g kokosového krému
500 g kokosového mlieka
40 g zelenej karí pasty
20 g palmového či hnedého cukru
2 PL rybacej omáčky
2 čili papričky nakrájané na plátky
4 g listov thajskej bazalky
2 nasekané limetové listy
Na miernom ohni zahrievame v panvici kokosový krém, kým sa neoddelí olej. Potom pridáme karí pastu a miešame do jej rozpustenia. Pridáme krevety (prípadne mäso). Keď sú hotové, prelejeme do hrnca a pridáme kokosové mlieko. Privedieme k varu. Pridáme nakrájaný baklažán a dochutíme rybacou omáčkou a palmovým cukrom. Baklažán bude hotový, keď sa omáčka začne variť. Na záver prisypeme nakrájané čili papričky, limetové listy a bazalku. Podávame v miske. Väčšinou servírujeme s jazmínovou ryžou.
Odporúčanie: Krevety môžeme nahradiť kuracím, bravčovým alebo hovädzím mäsom. Aby baklažán nezhnedol, nakrájem a ho a ponoríme do osolenej vody. Do karí omáčky ho pridáme až, keď začne vrieť.
Príprava: 10 minút
Varenie. 25 minút
Celkom: 35 minút
Stupeň pálivosti: 3
Prínos pre zdravie: Vitamín A, B6, C, E, K, horčík, mangán, fosfor, draslík