VÝSKUM a QUINOA. Na čo si dávať pri nákupe tejto potraviny pozor?

Redakcia | 8. september 2017
VÝSKUM a QUINOA. Na čo si dávať pri nákupe tejto potraviny pozor?

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky a má unikátne zloženie zŕn. Preto je vo výžive preferovaná ako zdravá potravina an čo poukazujú mnohé výskumy. Viete však, na čo by ste si pri jej nákupe mali dať pozor?

Na čo si dať pri nákupe pozor?

Quinoa najčastejšie dostanete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami, BIO obchodoch a pod. Pri kúpe sa uistite, či balenie nie je zarosené, pretože vlhkosť znižuje sviežosť a kvalitu zrna.

Doma ju presypte do vzduchotesnej, ideálne sklenenej nádoby a udržujte na suchom a chladnom mieste, tak vám vydrží aj niekoľko mesiacov.

Čítajte tiež: QUINOA = dokonalá alternatíva. Stavte na jej vynikajúce nutričné vlastnosti.

Dostať kúpiť:

  • zrná quinoa
  • múku zo zŕn

Jednoduchá príprava

Existuje niekoľko typov: červená, krémovo biela, hnedá, fialová, čierna, žltá, oranžová. Pripravuje sa podobne ako ryža.

Pred varením ju treba prepláchnuť pod prúdom tečúcej vody, alebo nechať postáť v miske s vodou a tesne pred prípravou vodu zliať, pretože tak najlepšie odstránite jej mierne horkastú chuť.

Čítajte tiež: Nuda na tanieri? Vymeňte klasické prílohy napríklad za tieto štyri alternatívy.

Ak ju dobre neprepláchnete, počas varenia sa môže objaviť pena, ktorú majú na svedomí saponíny, tie jej dodávajú spomínanú ľahko horkastú chuť (penu môžete odstrániť sitkom).

Všeobecne sa dá povedať, že na 1 šálku quinoa budete potrebovať 2 šálky vody, vhodné je variť ju pod pokrievkou. Nezabudnite, zrná quinoa sa po uvarení niekoľkonásobne zväčšia.

Po uvarení sa quinoa vyznačuje príjemne ľahkou, nadýchanou štruktúrou a jemnou, ľahko orieškovou chuťou. Na ochutenie môžete použiť akékoľvek korenie či zeleninu.

Bude vás zaujímať: Je QUINOA zdravšia ako HNEDÁ (natural) RYŽA?

Výskum

Quinoa má vysoký obsah protizápalových phytonutrientov, ktoré ju robia potenciálne prospešnou pre ľudské zdravie pri prevencii a liečbe ochorení. Obsahuje malé množstvo pre srdce zdravých omega-3 mastných kyselín, a v porovnaní s bežnými obilninami má vyšší obsah mononenasýtených mastných kyselín.

Ako kompletný proteín, s prirodzene vysokým obsahom vlákniny a pomaly stráviteľnými sacharidmi, je dobrou voľbou udržania si nízkeho glykemického indexu.

Tip pre vás: Teplý šalát z baklažánu, datlí a cíceru

Okrem toho pomáha pri...

- detoxikácii, má protirakovinové účinky, zaberá proti migrénam, prospieva obličkám, podporuje rast svalovej hmoty, je prevenciou proti osteoporóze, znižuje vysoký krvný tlak, pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, upokojuje nervový systém, podporuje trávenie a vyprázdňovanie, a pomáha pri cukrovke.

Viete, že...?
Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo rok 2013 ako „Medzinárodný rok Quinoa“, ako uznanie rodových praktík andských ľudí, ktorým sa podarilo zachovať quinoa vo svojom prirodzenom stave, ako potravu pre súčasné i budúce generácie, a to prostredníctvom zdedených praktík žiť v harmónii s prírodou.