Vyskúšajte recept na omáčku zo šípok a šípkovú tinktúru. Vitamínový nápoj sa bude tiež hodiť!

Ing. Vladimíra Mihálová | 16. november 2017
Vyskúšajte recept na omáčku zo šípok a šípkovú tinktúru. Vitamínový nápoj sa bude tiež hodiť!

Najbežnejším použitím šípok je ich konzumácia v podobe čaju. Ich vitamínovú silu a lahodnú chuť možno využiť ale aj pri výrobe domáceho džemu, sirupu alebo vína. Poznáme však aj ďalšie možnosti, ako uchovať ich výnimočnú silu a chuť. Čo všetko sa z nich dá ešte pripraviť?

Vitamínový nápoj zo šípok

Šípkové plody roztlačte alebo pomeľte na mäsovom mlynčeku. Presypte do vhodnej nádoby a zalejte asi 25 %-ným alkoholom. Riadne pomiešajte a nechajte stáť 3-4 týždne. Z času na čas pretraste.

Preceďte cez sito, zvyšok dobre vytlačte a rozdeľte do fliaš. Pred použitím vždy párkrát pretrepte, pretože hustá zložka sa usadí na dne. Môžete piť ráno alebo večer po poháriku, hlavne v zime na doplnenie vitamínu C.

Šípkový prášok

Sušené šípky rozdrvíte a odstránite z nich jadierka a chĺpky. Necháte len kúsky dužiny, ktoré potlčiete v mažiari na prášok. Užívajte 2-krát denne 1 lyžičku rozmiešanú vo vode, hlavne v zime ako zdroj vitamínu C a minerálnych látok. Prášok môžete využiť aj ako aromatické korenie do rôznych omáčok, najmä k dusenému mäsu.

Šípková omáčka

Pripravíte si ju rýchlo a jednoducho. Základom je bešamelová omáčka z 2 lyžíc múky a 2 lyžíc masla. Svetlú zápražku zalejete ½ l vývaru a vínom (podľa chuti). Pridáte 2 lyžice šípkového džemu a dôkladne povaríte.

Zvlášť uvaríte 4 lyžice sušených hrozienok so 4 klinčekmi a precedené nalejete do omáčky. Premiešate, ochutíte soľou, octom a hotovo. Šípková omáčka je veľmi chutná k divine a tmavému mäsu.

Tinktúra z hálok

Užitočné pre zdravie sú nielen samotné šípky, ale aj hálky – útvary na listoch, ktoré sú infikované hmyzom. Šípkové hálky pokrájajte, vyčistite, naplňte nimi fľašu a zalejte 40 %-ným alkoholom. Nechajte lúhovať 3-4 týždne, občas potraste.

Preceďte a užívajte 3-krát denne po lyžičke alebo pridajte do čaju ako prostriedok na posilnenie imunity. Tinktúru možno použiť aj zvonka na popáleniny alebo kožné choroby.