Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!

Diana Mašlejová | 13. jún 2017
Vyskúšajte tieto dobroty z rebarbory!

Krásna rubínovo červená farba budí dojem vznešenosti a rovnako príťažlivá je i chuť. Kyslastá, sladká, jedinečná.

Univerzálne rebarborové čatní

Čatní je hotovým zázrakom modernej kuchyne. Je zdravé, osviežujúce a hodí sa ako príloha, omáčka a dochucovadlo takmer k čomukoľvek. Rebarborové čatní bude vynikajúce ku grilovému kuraciemu mäsu, hermelínu, či stejkom.

Dva decilitre jablčného octu priveďte do varu a do hrnca pridajte 400 gramov olúpanej a nakrájanej rebarbory, jednu menšiu červenú cibuľku, polievkovú lyžicu nastrúhaného zázvoru, strúčik pretlačeného cesnaku, čili papričku a 120 gramov trstinového cukru.

Zmes varte na miernom plameni asi hodinu dovtedy, kým nezhustne. Rebarborové čatní môžete podľa chuti dokoreniť a osoliť a vychladené následne uzatvorte do sklenených nádob alebo podávajte čerstvé. Zdravá a mimoriadne chutná príloha z vás urobí hviezdu modernej kuchyne.

Mohlo by vás zaujímať: Krehká a lahodná ŠPARGĽA

Rebarbora na nervy

Jej vplyv na činnosť mozgu a nervovej sústavy by nemal ostať opomenutý. Mnohí reborbore pripisujú aj pozitívny vplyv na náladu človeka a celkový pocit pohody. Ak chcete účinky maximalizovať, určite vyskúšajte lahodný rebarborový letný šalát.

Na jeho prípravu budete potrebovať dva-tri kusy ošúpanej, podusenej a nakrájanej stonky rebarbory, 200 gramov šalátovej zmesi, rukoly, alebo čerstvých špenátových listov, feta syr, hrsť vlašských orechov a na lahodnú zálievku zmiešajte med, olivový olej, lyžicu horčice a lyžicu citrónovej šťavy.

Šalát dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili a máte istotu, že na tanieri budete mať nielen zdravie, ale aj prírodný životobudič dobrej nálady.

Vynikajúca klasika – rebarborový koláč

Posilní činnosť čriev, nervovú sústavu, doplní vitamín B a vápnik. Rebarborový koláč je klasika, na ktorú by sme nemali zabúdať. Najprv si pripravte vláčne cesto z hrnčeka cukru, bieleho jogurtu, s dvoma hrnčekmi polohrubej múky, polovicou hrnčeka oleja a do zmesi pridajte prášok do pečiva, dve vajíčka a mlieko tak, aby sa cesto dalo vyliať na plech.

Následne naň poukladajte ošúpané, pokrájané a mierne sparené stonky rebarbory podľa chuti. Zmes ešte posypte mrveničkou, ktorú si pripravíte z piatich polievkových lyžíc hrubej múky, trstinového cukru a dvoch lyžíc masla.

Koláč vložte do vyhriatej trúby a pečte asi pol hodinu pri teplote asi 170 °C. Priebežne kontrolujte, aby sa vám nespiekol. Klasický rebarborový koláč vám istotne zachutí. Ale pozor, je nebezpečne návykový!

Čítajte tiež: Sladká, šťavnatá a zdravá rebarbora. Prečo by ste ju mali konzumovať?

Rebarbora v kozmetike

Zdravá, výživná, na minerály a vitamíny bohatá rastlina má svoj opodstatnený výskyt aj v kozmetike. Posilňuje, omladzuje pleť, napomáha udržiavať jej štruktúru a podporuje tvorbu nových zdravých buniek. S prídavkom rebarbory nájdete viaceré krémy či pílingy.

Rebarbora sa v minulosti často využívala aj ako prírodný zosvetľovač vlasov, avšak takéto použitie rebarbory je skutočne len na vlastné riziko. V prípade, že to túžite vyskúšať, povarte štvrtinu pohára nakrájanej rebarbory s dvoma pohármi vody a následne preceďte a ponechajte si iba „vývar“, ktorý môžete naniesť na končeky vlasov a nechať pôsobiť desať minút.

Pre lepšie výživné vlastnosti môžete pridať aj pár kvapiek olivového oleja a dve lyžice citrónovej šťavy. Domácu vlasovú kúru potom zmyte vlažnou vodou.

MIlujete zmrzlinu? Čítajte:  Zdravá zmrzlina? Samozrejme! Len musíte vedieť, po akej siahnuť.