10 návykov ŠŤASTNÝCH ĽUDÍ

Lucia Gáborová | 6. júl 2022
šťastie, láska, ako byť šťastný, netrápiť sa, čo je šťastie, tipy, triky, rady, motivácia, životná pravda, ako zostať motivovaný, cvičenie, strava, život, šťastie,

Každý z nás túži po naplnenom, šťastnom a pokojnom živote. Nemáme radi výkyvy ani životné zákruty, za ktorými sa nám neraz dýcha oveľa ťažšie. Máme radi pokojne plynúce dni bez zbytočných starostí a stresu. Nežijeme však v ideálnom svete a deň čo deň sa potýkame s nedorozumeniami, zakolísaním, sklamaním. Ako to robia iní ľudia, že si zachovajú rovnováhu aj napriek negatívnym vplyvom všedných dní?

1. NETRÁPIA SA PRE MALIČKOSTI

Dokonale si naplánujete deň a potom to príde: zápchy, nestíhate, meškáte, neodovzdáte včas report, neprídete včas na stretnutie, dieťa vás čaká pol hodinu pred školou, v dôsledku čoho príde neskoro na krúžok. Také veci sa bežne stávajú a vôbec nie sú ojedinelým úkazom v režime dňa. Nádych, výdych, pomaly počítajte do desať, len nedovoľte hnevu prepuknúť a nemíňajte si tak životnú energiu. Ešte ju budete potrebovať.

2. ROBIA SPRÁVNE ROZHODNUTIA

Nesprávne rozhodnutie dokáže zruinovať vzťah, kariéru, dokonca aj celý život. Ak chceme v živote zakúsiť pocit, že sa nám všetko pod rukami na zlato premieňa, dajme si záležať na tom, aby sme sa rozhodovali múdro. Ak stojíte pred dôležitým životným rozhodnutím, nepýtajte sa iných ľudí, čo máte na tejto životnej križovatke urobiť.

Iní ľudia nemajú všetky skladačky v puzzle vášho života, tie máte len vy. Len vy dostávate komplexný obraz o sebe samom a najlepšie poznáte váš životný príbeh, a preto sa pýtajte len samého seba. Klaďte si otázky a sami si na ne odpovedzte. Svoje odpovede si zapíšte a na základe nich budete presne vedieť, čo máte urobiť. Ak si sami neviete dať rady, vyhľadajte kouča. On vás pomocou otázok sám navedie na správnu odpoveď, ktorú máte v sebe, len ju potrebujete objaviť.

3. MAJÚ SA RADI

Všimnite si, ako sa počas dňa správate k iným ľuďom. Ak rozdávate úsmevy všade navôkol, ochotne podržíte dvere či odnesiete nákup, no doma sa na seba mračíte v zrkadle a častujete sa pejoratívnymi výrazmi, nastal čas na zmenu. Ak zmeníte svoj prístup a začnete aj k sebe pristupovať s láskou a ohľaduplnosťou, prestanete sa obviňovať a v duchu sa za všetko karhať, váš život bude oveľa plnší a vyrovnanejší

Tajomstvom ŠŤASTIA JE FLOW
Prečítajte si tiež:

Tajomstvom ŠŤASTIA JE FLOW

4. MAJÚ OKOLO SEBA PORIADOK

Ak nikdy neviete nič nájsť, zabijete veľmi veľa času zbytočným hľadaním, a ak do svojho neustáleho strácania a hľadania vecí zapojíte aj svoje okolie, začnete im pekne liezť na nervy. Udržiavajte si svoje pracovné miesto aj domácnosť prehľadnú a zorganizovanú. Poriadok okolo vás = poriadok vo vás.

5. VYPÍNAJÚ ELEKTRONIKU

Nemusíte neustále nakúkať do pracovnej mailovej schránky, do súkromnej mailovej schránky, na Facebook, Instagram, Twitter, Viber. V čase voľna si vypnite wifi aj dáta a užívajte si danú chvíľu úplne inak. Športom, maľovaním, varením, rozhovorom so svojimi blízkymi, pri dobrej knihe. Nežite v sebaklame, že ak tak urobíte, niečo vám utečie.

Všetky tie správy na messengeri môžu pokojne deň - dva zostať bez odpovede.

Nebuďte otrokom informačných technológií, iných ľudí, prístrojov, predstáv, ktoré si o vás ľudia vytvárajú. Vo svojom voľnom čase robte len to, čo chcete a presne tak, ako chcete.

6. ZDRAVO SA STRAVUJÚ A CVIČIA

Pohyb a pestrý jedálniček udržiavajú telo aj myseľ v pohode. Ak sa po celom dni strávenom na kancelárskej stoličke len prepravíte domov autom a tam sa zvalíte na gauč s plným tanierom na kolenách, budete sa cítiť malátny a unavený. Pohyb a vhodne zvolená strava vám, naopak, prinesú do života radosť a pružné telo, v ktorom sa budete dobre cítiť.

7. ŽIJÚ V PRÍTOMNOSTI

Na občasnom chodení s hlavou v oblakoch nie je nič zlé, no neustále vracanie sa do minulosti či odbiehanie si do budúcnosti, o ktorej vôbec nič nemôžeme vedieť, dokáže naše šťastie poriadne nahlodať, ba priam zničiť. Žite v prítomnosti a hrajte len s tými kartami, ktoré vám život rozdal, inak sa vyčerpáte. Veci, ktoré chcete a môžete zmeniť zmeňte a tie, ktoré zmeniť nemôžete sa naučte prijať.

8. NEPESTUJÚ PROKRASTINÁCIU

Všetci máme nejaké sny, ktoré chceme dosiahnuť a snáď aj predstavu, ako sa k nim dopracovať. Tak prestaňme o nich len hovoriť a podstúpme konkrétne kroky za ich splnením. Napíšme si na papierik, čo presne chceme dosiahnuť, dokedy (konkrétny dátum) a kroky, ktoré nás k výsledku dovedú. Ten potom pripnime magnetkou na chladničku a riaďme sa ním.

9. KOMUNIKUJÚ

Z času na čas máme pred sebou kľúčový rozhovor. Potrebujeme s niekým prebrať niečo, čo je pre nás dôležité rovnako ako osoba, ktorej sa to týka. V záujme zachovania vzťahu je na nás, aby sme zvolili takú formu a slová, aby sme zachovali hodnotu toho druhého a nevyvŕšili sa na ňom. Diplomacia, takt a slušnosť sú tri devízy k dobrej a rozumnej komunikácii. Nepokazme to. Koniec koncov, vľúdny rozhovor je jednou zo základných cností človeka.

10. TRÁVIA ČAS OSAMOTE

Denne stretneme desiatky ľudí a každý v nás niečo zanechá. Po celodennom kolotoči v práci nás čaká druhá šichta doma. Nájdime si každý deň chvíľku čas, ktorý strávime len a len sami so sebou. Či už sa vyberieme z práce domov pešo, vyvetráme si hlavu behaním, vo fitku alebo len tak sedíme v kresle, popíjame teplý čaj či chladený drink a hľadíme na krajinu za oknom, všetko hrá v náš prospech. Dobijeme si tak baterky a naviažeme niť vedúcu k našej duši.

15 Tipov ako cestovať za menej
Prečítajte si tiež:

15 Tipov ako cestovať za menej