7 ranných rituálov, ktoré skvele naštartujú váš deň

Redakcia | 3. november 2016
raňajky

Ranný stres je fenoménom modernej civilizácie a možno vás nepoteší, že určuje celkovú náladu a stav počas celého dňa. Našich 7 ranných rituálov vám zaručí príjemné ráno a nabije vás tou správnou energiou.

Na začiatku je vždy najdôležitejšie odhodlanie a kladný prístup k zmene. Nechce to zložitú prípravu, ani špeciálne zaklínadlá, podstatné je jednoducho začaťa nevyhovárať sa.

Skúste jedno ráno hneď po otvorení očí nezobrať do ruky mobil a nezačať okamžite vybavovať maily, telefonáty a statusy na sociálnych sieťach, ale urobiť čosi osožnejšie.

Nepotrebuje to od vás veľa času. Tvorcovia ranných rituálov odporúčajú stráviť vybranými aktivitami 10 – 15 minút. Priznajme si,nejde o horibilné číslo a nepochybne sa kvôli nemu oplatí privstať. Držíme palce!

Čítajte aj: Staňte sa psychicky odolnejšími!

7 ranných rituálov:

1. Strečujte alebo si ráno zacvičte

Strečing je nenahraditeľnou fyzickou aktivitou, ktorá rozprúdi lymfu, zaktivizuje organizmus, uvoľní napäté svalstvo po nočnom stuhnutí a blahodarne pôsobí aj na vašu psychiku.

Fyzioterapeuti odporúčajú najmä jogu. Pozdrav Slnku je zaručeným, pomerne nenáročným, ale výborne vzpružujúcim rituálom, ktorý je vytvorený práve na to, aby dodal vitalitu celému telu. Okrem natiahnutých svalov, väčšieho rozsahu pohybu a spevneného tela prinesie aj prekrvenie mozgu, čím zbystrí vaše zmysly a zlepší koncentráciu.

Správne bráničné dýchanie navyše uvedie do aktivity všetky vnútorné orgány a rýchlejšie vás pripraví na celodenný pracovný maratón. Skúste pri cvičení nemyslieť na nič iné, iba na svoje telo. Nevadí, že to spočiatku pôjde ťažko. Stačí istý čas poctivo odkláňať myšlienky a výsledok v podobe relaxu sa dostaví.

Náš tip: Okrem klasických ranných strečingov môžete využiť aj zostavy z Pilatesu, či body&mind. Výborné zostavy na 8-12 minút nájdete aj na youtube.

2. Hydratujte s pohárom vody

Je dôležité si uvedomiť, že po spánku je organizmus dehydratovaný a potrebuje nutnú dávku pitného režimu. Ešte predtým, ako si trebárs uvaríte čaj, alebo pripravíte raňajky, vypite pohár čistej vody. Tá pomôže naštartovať metabolizmus a schopnosť efektívne vylúčiť z tela nahromadené jedy a oxidanty. Podľa odborníkov má veľký pohár vody vypitý po zobudení vplyv na celodennú hydratáciu tela.

Nutriční poradcovia zastávajú aj trochu inú alternatívu, a to teplý pohár vody s vytlačeným citrónom. Táto obmena kávy stimuluje redukciu podkožného tuku, aktivizuje tráviaci systém a upokojuje črevný trakt.

3. Buďte v spojení!

Nie s vaším telefónom, laptopom, ani počítačom. Buďte v spojení s reálnou osobou, ktorú máte po svojom boku. Podľa viacerých štúdií sa pravidelné ranné bozky a túlenie podpisujú na vašom celkovom zdraví, a dokonca dlhovekosti. Páry, ktoré ešte pred odchodom do práce strávili istý čas v objatí, vykazovali podľa výsledkov vyššiu mieru spokojnosti a šťastia.

Bozky a slová ako „ľúbim ťa“ upokoja a prinesú do dňa pocit, že po vašom boku stojí opora – niekto, kto tu bude aj večer po návrate z práce. Keď je súčasťou vašej domácnosti aj dieťa, zapojte do ranného rituálu aj jeho. Prejavy povzbudenia, chvály, záujmu a lásky sú dôležitým faktorom psychického zdravia a netreba si ich nechávať pre seba. Rovnako podstatné je ich dávať, ako aj prijímať.

Čítajte aj: Šťastní vďaka meditácii?

4. Meditujte - akokoľvek :)

Sú takí, ktorí meditujú a potom tí druhí, ktorí o meditáciu nestoja. Ono je to s tou meditáciou trochu zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá a tí z „ostrova odporu“ svoj záporný postoj často definujú ako nevôľu púšťať sa do ezoterických stavov. Ale meditácia je široký pojem, ktorý v sebe ukrýva množstvo ciest a prístupov. Niektorým je skutočne najbližšia cesta vnútorného upokojenia a spájania so svojím „hlbším“ ja, ale rovnako užitočné sú i špeciálne dychové cvičenia, ktoré telo uvoľnia a oslobodia od stresu.

5. Jedzte v pokoji a vyvážene

Áno, znie to jednoducho, a predsa väčšina slovenskej populácie raňajky buď odignoruje, alebo konzumuje prázdnu, na energiu a vitamíny chudobnú stravu. Základom kvalitných raňajok je zjesť ich v pokoji, nakoľko po noci je tráviaci trakt citlivý a konzumácia jedla v behu ho môže rozrušiť ešte viac.

Čítajte aj: Nerobí vám dobre živočíšne mlieko? Pripravte si rastlinné!

Odporúčané sú napríklad teplé kaše (špaldová, ovsená, jačmenná, pšenová) s vodou, alebo ryžovým, či mandľovým mliekom, dochutené medom, prírodným sirupom a doplnené orechmi a ovocím. Vhodné budú aj vajíčka so zeleninou, alebo celozrnný chlieb s maslom a pečenou paprikou. Fantázii sa medze nekladú, dbajte však na správnu skladbu, ktorá bude obsahovať vlákninu, vitamíny, bielkoviny a minerály.

6. Čítajte, čítajte, čítajte...

A opäť nie maily, ani správy na sociálnej sieti. Čítajte literatúru, skutočnú literatúru – nie knihy, ktoré vám prejdú hlavou bez toho, aby vás ich obsah naplnil, inšpiroval,alebo posunul. Kvalitná beletria nielenže zbystruje pozornosť a nabudí vaše zmysly, ale zlepšuje aj schopnosť utrieďovať si myšlienky, oddeliť to podstatné od prebytočného, schopnosť riešiť úlohy a byť inovatívny. Vedci skúmajúci ľudí, ktorí pravidelne čítali, došli na zaujímavé poznanie. Knihomoli sa v živote dokázali lepšie vyjadrovať, boli tolerantnejší a chápavejší, a navyše sa s náročnými situáciami vysporiadali ľahšie – mali totiž nezameniteľnú oporu a inšpiráciu, literatúru.

Náš tip: Nemusíte však zrovna siahnuť po Dostojevskom, či Umbertovi Ecovi, pokojne si do ruky zoberte aj dobrý časopis, napríklad časopis FIT štýl. 

7. Upracte si hneď ráno

Ďalšie zaujímavé zistenie – ranné upratovanie podvedome utriedi myšlienky a človeku dodá pocit, že má veci pod kontrolou. Psychológovia proces upratovania prirovnávajú k procesu riešeniu problémov. Zas a znova vstať, upratať posteľ, umyť riady, prestrieť stôl, uložiť šaty – nikdy nekončiace rituály, ktoré sa môžu zdať otravnými, no na druhej strane v psychike človeka evokujú stav balansu a spokojnosti so svojím životom.

Čosi ako poriadok v byte – poriadok v hlave. Takže, už nijaké vyhováranie sa a odkladanie povinností na potom! Čistota a usporiadanosť vám prinesie vnútornú pohodu.

Mohlo by vás zaujímať aj: Vymodelovaný zadoček - tiež po takom túžite?