9 bodov, ako Z PREDSAVZATÍ VYŤAŽIŤ MAXIMUM

Jana Potomová | 29. december 2022
fit, zdravie, wellness, kondícia, zdravý životný štýl, predsavzatia, cvičenie, šport, chudnutie, diéta, fitness

Vedeli ste, že viac ako 70 % ľudí si rok čo rok dáva predsavzatia? Väčšina z nich sa týka zdravia alebo úpravy hmotnosti.

Prvé hodiny či dokonca dni je motivácia veľmi silná, no našu pevnú vôľu preverí koniec dovolenky, nástup do práce, povinnosti doma, rodina a nedostatok času. Zrazu máloktoré predsavzatie ,,prežije“ prvý mesiac. Avšak musíme si uvedomiť, že zdravie máme len jedno a ak nám už naše telo či vnútorný pocit našepkávajú, že treba niečo zmeniť, je potrebné zabojovať a nevzdať to.

Ako to tento rok nepokaziť a z predsavzatia vyťažiť maximum sa pokúsime poradiť v týchto deviatich bodoch.

BOD 1

Na začiatku je dôležité uvedomiť si, čo vlastne chcem. Potrebujem redukciu hmotnosti, prípadne spevnenie svalstva cvičením? Posilnenie zdravia, imunity alebo ide len o akúsi nespokojnosť z toho, čo konzumujem a že sa dostatočne nehýbem? Hlavné je vedieť, že nejde o diétu, ktorá začala 1.1 a končí na all inclusive dovolenke a tu si môžem robiť, čo chcem, lebo mám, hoci len na krátku dobu, to, čo som si predsavzal/a. Nie, tu ide o zmenu životosprávy, života, zmenu myslenia. Ak túžite len po rýchlej diéte, ani to nerobte. Väčšinou to končí jojo efektom, poškodeným trávením, presileným svalstvom, rozkolísanou glykémiou a inými zdravotnými ťažkosťami.

BOD 2

Možno sa nám zo začiatku bude zdať všetko nové a vzrušujúce. Nakúpime si veľa zdravých potravín v bio obchode, nové oblečenie na cvičenie, potraviny, ktoré mám doma povyhadzujem, no verte, že o mesiac vám bude liezť paradajka, tvaroh, pohánka a iné výživné potraviny hore krkom a pomaly sa začneme vracať k starým prehreškom. Preto hneď na začiatku je dôležité naučiť sa kombinovať to, čo mám doma s tým, čo som si nakúpila do môjho nového života. Zbavujeme sa skutočne len všetkého málo výživného a škodlivého, ako sú napríklad polotovary, slané pochutiny, sladkosti, bujóny a iné.

BOD 3

Ak ,,zhreším“, nevzdávam sa! Najväčšou chybou, čo robíme je, že keď porušíme našu dokonalú predstavu o dokonalom jedálničku kúskom koláča od kolegu, ktorý ako naschvál oslavuje narodeniny, keď sa ja snažím o zmenu, padneme a vtedy začneme jesť jedno cez druhé. Sklamal/a som svoje predstavy, a preto končím a zjem, čo nezje mňa. Zajtra už ani pohybovú aktivitu nepotrebujem, lebo som zlyhal/a. Nie!

Ak chceme zmeniť naše zvyky, naše prehrešky musíme vedieť nejakým spôsobom vykompenzovať a prípadne, ak je to možné. Poučiť sa.

Mám veľkú chuť na koláč ku káve? Dobre, tak sa snažím vybrať taký, ktorý by mal čo najvyššiu výživovú hodnotu. Nie kalorickú, ale výživovú! Znamená to, že si radšej vyberiem alebo upečiem špaldový, pohánkový s čerstvým ovocím alebo s prídavkom proteínu pre posilnenie svalstva. Prípadne, ak si pochutnám na ružovom punčovom reze, čo je samý cukor, tak sa nezveziem výťahom, ale pôjdem pešo, prípadne vystúpim o zástavku skôr a prejdem sa. Na druhej strane, netreba to zneužívať. Potrebujeme si predsa ustáliť cukor v krvi, a hlavne na začiatku odvyknúť si od sladkého a maškrtenie brať skôr ako odmenu.

BOD 4

Pokiaľ ide o pohybovú aktivitu, sú takí, ktorým sa ťažšie začína, no časom ich to nakopne a cvičia pravidelne. Iných to, naopak, na začiatku veľmi baví a potom zase prestane. Človek bol stvorený pre pohyb. Len my sme zleniveli. Pohyb neznamená, že musíme chodiť niekde pravidelne cvičiť. Na začiatok postačí aj prechádzka, rýchla chôdza či plávanie a uvidíte, že časom sami budete vyhľadávať ďalšie a ďalšie aktivity. Možno potrebujete len povzbudiť, prizvať k pohybovej aktivite niekoho známeho alebo si zaplatiť trénera, ktorý vám pomôže prekonať samých seba. Časom samotné výsledky a zmeny na tele sú skvelou motiváciou pokračovať ďalej.

BOD 5

Ak chceme schudnúť, udržať hmotnosť, naberať svalovinu či upraviť si zdravotný stav, základom je pravidelná a vyvážená strava. Jesť 2 – 3-krát do dňa nie je pravidelné stravovanie. Pravidelné stravovanie je 5 – 6 jedál, kde raňajky, obed a večera tvoria najväčší prísun energie a desiata, olovrant, prípadne druhá večera sú len doplnkom hlavných jedál. Nestíhate? Máte veľa práce a zastavíte sa až večer? Je to len o nastavení sa, zmene a obetovaní pár minút svojmu telu. Ak na desiatu, alebo olovrant nemáte chuť, odoberte z porcie raňajok či obeda.

BOD 6

Vyvážená strava v sebe zahŕňa bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály, enzýmy, antioxidanty a iné zložky, ktoré majú pre homeostázu organizmu veľký význam. Reakciou na úplné vylúčenie niektorej z nich môže byť únava, vypadávanie vlasov, štiepenie nechtov, nervozita, zvýšený cholesterol, problémy so srdcom, spánkom a iné. Mnohé diéty sú práve postavené na tom, že sa do veľkej miery vylúčia zo stravy tuk alebo sacharidy. Keď diéta skončí, nastupuje po pár týždňoch jojo efekt, rozkolíše sa glykémia a čo-to si odnesie aj štítna žľaza. Ak si nevieme poradiť s tým, ako si racionálne usporiadať potraviny, s pestrosťou stravy, je mnoho špecialistov na stravovanie, ktorí nám s tým poradia, vysvetlia, čomu nerozumieme a motivujú.

FIT pizza z karfiolu
Prečítajte si tiež:

FIT pizza z karfiolu

BOD 7

Pozor na alkohol! Veľa ,,odborníkov“ tvrdí, že jeden pohárik vínka po ťažkom dni, pred spaním nemôže uškodiť. Veď aj Francúzi pijú a akí sú zdraví a štíhli. Práve jeden pohárik vína môže naše celodenné snaženie pokaziť, hlavne večer pred spaním. Alkohol okysľuje organizmus a premenou alkoholu v našom tele vzniká energia, ktorá sa ukladá v podobe tuku. Francúzi síce pijú víno, ale s jedlom. Celkovo ich organizmus je prispôsobený na inú stravu, než náš tu, v strednej Európe. Preto si dávajme pozor, ako často a koľko alkoholu vypijeme.

BOD 8

Pri celkovej zmene životosprávy je veľmi dôležitý pitný režim. Voda je našou súčasťou už od vývinu, keď tvorí až 80 % hmotnosti embrya a u novorodenca je to 75 % hmotnosti tela. S pribúdajúcim vekom klesá množstvo vody v našom tele. U dospelého človeka predstavuje voda 2/3 hmotnosti, čo je 55 - 70 %, v neskoršom veku voda tvorí už len 50 % našej hmotnosti. Mnoho z nás cez deň vypije sotva jeden liter vody, pričom káva, močopudné čaje a alkohol sa nepočítajú. Potom koľko vody by sme mali denne vypiť? Množstvo závisí od našej hmotnosti. U dospelých ľudí to vychádza na 35 až 40 mililitrov tekutín na jeden kilogram telesnej hmotnosti. U mužov to často vychádza približne 3,5 litra a u žien 2,5 litra. Pričom viac vody by sme mali vypiť doobeda a menej poobede, aby sme si príliš nezaťažili obličky.

BOD 9

Dôležitá je kvalita, nie kvantita potravín. Pri výbere v obchode je potrebné poriadne si rozmyslieť, čo plánujeme jesť. Pri nepremyslenom nákupe si človek toho vždy veľa nakúpi, potom vyhadzuje. Tak prečo si nenakúpiť menej, racionálne, a hlavne potraviny ktoré sú kvalitné, plné živín a prípadne zo Slovenska?

Zmena v živote je potrebná, hoci sa jej mnohokrát bojíme. Hlavne taká, ktorá nám môže skvalitniť život. Preto sa už nebojme vystúpiť z komfortnej zóny a urobme tento rok niečo pre seba, svoje zdravie, postavu, rodinu. Nech to nie sú už len slová a priania, ale reálne skutky.