Aká je skutočná realita nášho sexuálneho života?

Diana Mašlejová | 9. február 2017
Aká je skutočná realita nášho sexuálneho života?

Zatiaľ čo v minulosti bol sexuálny život tabu, v súčasnosti je odkrytou témou, ktorá sa pravidelne objavuje v médiách, filmoch, reklamách. Otázkou však ostáva, či táto skutočnosť skvalitnila aj náš súkromný sexuálny život.

Psychológovia sa zhodujú v tom, že nie. Vášnivé milovanie, dokonalé figúry, luxusné spodničky, ženy čakajúce na svojho partnera s perfektne upraveným mejkapom, sa príliš nezhodujú s realitou. A najmä nie s realitou v dlhodobom partnerskom vzťahu. 

Sex náš každodenný?

Poďme pekne poporiadku a položme si otázku, aká je skutočná realita nášho sexuálneho života. Sexuálna revolúcia, ktorá k nám prišla po 89-tom, no v západných krajinách ukázala svoju moc už niekoľko desaťročí predtým, otvorila tému sexuálneho života z nového uhľa pohľadu.

Poruchy erekcie, či dosiahnutia orgazmu už nie sú čímsi tajomným, o čom sa nehovorí ani s vlastným partnerom. Pomaly sa učíme o svojich problémoch komunikovať, otvoriť sa a hľadať riešenie. Sexuológovia považujú úprimnosť za veľmi dôležitý aspekt v intímnom živote, nevyhnutný pre kvalitné fungovanie vzťahu.

Sex už nie je opomínanou témou, o ktorej sa šušká za zatvorenými dvermi, ale stal sa súčasťou meradla dobrého a funkčného vzťahu. Výsledkom je, že až 97 % opýtaných slovenských párov priznáva, že sex je dôležitou súčasťou ich vzťahu.

Čítajte tiež: Láska alebo poblúznenie?

Čo však náš postoj ovplyvnilo negatívne, sú prototypy rôznych sexuálnych machov, ktoré nám médiá predkladajú a s ktorými má následne potrebu stotožniť sa najmä mužská časť populácie. Fakt, že priemerný Slovák má sex minimálne trikrát do týždňa, sa taktiež nezhoduje s realitou. Nadhodnocovanie svojich sexuálnych schopností, prikrášľovanie počtu intímnych pomerov, fabulovanie vlastného výkonu, to všetko sa týka prevažne pánov.

Dámy radšej pomlčia o tom, čo im chýba a čo by chceli zmeniť a v túžbe po udržaní harmonického vzťahu si radšej zahryznú do jazyka, aby svojho partnera nebodaj neurazili. Sexuológovia však daný prístup nepovažujú za šťastný.

Ak chceme zlepšiť náš intímny život, musia sa o to posnažiť obaja partneri.

Psychológia odporúčajú zaviesť do intímneho života tieto body

PREDOHRA

To, čo bývalo v začiatkoch vzťahu úplnou samozrejmosťou, sa postupom času nenápadne vytráca. Predohru podľa prieskumov považujú sa dôležitejšiu najmä ženy, ktoré sa na pomer potrebujú pripraviť duševne i fyzicky.

Je dôležité zistiť, čo partnerke spôsobuje potešenie, aké dotyky, slová, prístup ju vzruší. Ženy by sa nemali obávať povedať svojmu partnerovi, čo ich naozaj teší.

Ale ani pánov nesmieme opomínať a bez predsudkov ich nasmerovať na úprimné odpovede. Predohra je totiž dôležitou bránou k duševnému a fyzickému spojeniu medzi mužom a ženou.

Čítajte tiež: Doprajte si intímne chvíľky, užite si partnerskú masáž

INICIATÍVA

Pri skvalitňovaní sexuálneho života je dôležité, aby vychádzala iniciatíva od oboch partnerov. Niekedy pomôže akási hra na striedačku, v ktorej si vzájomne vymieňame režisérsku paličku a učíme sa, čo najviac vzruší našu polovičku.

Ak však príde obdobie, keď jedného z nás trápia problémy, stresy, či traumatické okolnosti, druhý partner by ho nemal nechať nepovšimnutého, ale prejaviť sexuálny záujem a schopnosť prijať toto obdobie s citom a pochopením.

POCHVALA

Zvlášť pre mužov je ocenenie ich intímneho výkonu veľmi dôležité a akýkoľvek výsmech, či poníženie im môže spôsobiť dlhodobú traumu. Pochvala je v sexuálnom živote podstatnou súčasťou, no ako ukazujú prieskumy, v dlhodobejších vzťahoch často pokrivkáva.

Nájdime preto v našom partnerovi dobrého milenca, dokážme pozitívne ohodnotiť jeho snaženie, všimnime si jeho iskru a príťažlivosť a sme na najlepšej ceste zlepšiť naše erotické chvíle.

KOMUNIKÁCIA

Pod pojmom komunikácia sa nerozumie iba rozhovor o tom, čo nám chýba, či nevyhovuje. Komunikovať by sme mali aj o našich erotických predstavách a snoch.

Ak sa nám z nejakého dôvodu nedarí svoj sexuálny život zlepšiť, trápia nás rozdielne potreby, či neprekonateľné poruchy, nemali by sme váhať osloviť odborníka.

V súčasnosti sa už na tému intímneho života špecializujú psychologické, či sexuologické poradne a ich prínos môže nečakane skvalitniť náš vzťah.

Mohlo by vás zaujímať: Ochuťte si svoj erotický život!