Ako sa obliecť na turistiku?

Eva Kliská | 1. máj 2017
Ako sa obliecť na turistiku?

Oblečenie – počasie na horách sa často mení a aby sme nezostali zaskočení nijakým vrtochom prírody, mali by sme zvoliť vhodné oblečenie.

Základ turistického oblečenia tvoria tri vrstvy.

Prvá vrstva

Termoprádlo alebo termoizolačná vrstva by mala fungovať tak, že nás predovšetkým zohrieva a púšťa pot do ďalšej vrstvy, teda mala by byť aj priedušná.

Výber termoprádla by sme mali prispôsobiť aj aktivite. napr. pri turistike, kde sa pohybujeme skôr pomalým a normálnym tempom oceníte termoprádlo, ktoré vás skôr zahreje ako také, ktoré je priedušné. Naopak pri turistike na bežkách je skôr dôležité to, aby bola prvá vrstva skôr priedušná.

Druhá alebo stredná vrstva

Zvyčajne flísová mikina vás má zohriať a opäť odviesť pot do ďalšej vrstvy. Výhoda oproti bavlnenej je v tom, že je teplejšia a ľahšie odvádza pot.

Tretia vrstva

Bundy, tie vás chránia najmä pred vonkajšími vplyvmi, t.j. dážď, vietor a sneh. Bundy sa v podstate delia na dve skupiny. 1. Bundy, ktoré sú skôr nepremokavé a z časti vzdušné 2.

Bundy, ktoré sú viac vzdušné a menej nepremokavé. Ani najdrahšie materiály nespĺňajú obe funkcie v rovnakej miere, preto si pri výbere treba zvážiť, čo je pre vás vhodnejšie.

Nohavice

Pri turistike sa uprednostňujú tie, ktoré sú vyrobené zo vzdušného materiálu a menej plnia funkciu odolnosti voči vode. Pokiaľ by ste aj zmokli a nohavice vám navlhnú, nie je to až taký problém, pretože tieto vzdušné materiály dokážu veľmi rýchlo vyschnúť.

Nohavice zo vzdušného materiálu oceníte najmä pri šliapaní do kopca, pretože sú veľmi poddajné a nijako vás pri pohybe neobmedzujú. Nohavice, ktoré sú skôr vodeodolné ako vzdušné sú naopak málo ohybné a pri aktívnej turistike alebo bežkách sa neodporúčajú, nakoľko vám môžu brániť v aktívnom pohybe.

Čiapka, rukavice

Netreba na ne zabúdať, pretože najmä v tomto období dokáže vietor (predovšetkým na horách) veľmi ochladiť pocitovú teplotu.

Čítajte tiež: Turistická sezóna začína. Ako si správne vybrať kvalitné turistické topánky?