Bez kvalitného turistického výstroja do hôr ani na krok.

Eva Kliská | 7. máj 2017
Bez kvalitného turistického výstroja do hôr ani na krok.

Batoh, paličky, stan, spacáky.. Treba sa naozaj pripraviť. Viete, čo tvorí základný turistický výstroj?

Paličky

Na turistiku sú vhodné teleskopické paličky, ktoré sú poskladané z dvoch alebo troch dielov. Dvojdielne paličky sú o niečo pevnejšie a používajú sa napr. pri skialpinizme, nevýhodou týchto paličiek je, že sú dlhšie a preto keď sú upevnené na batoha, môžu vám prekážať pri pohybe.

Trojdielne paličky majú prvú a druhú časť nastaviteľnú, čo je výhoda najmä pri nastavovaní paličiek podľa výšky, tretia časť je fixná. Pri poskladaní sú kratšie ako dvojdielne a preto je aj ich pripevnenie na batoh jednoduchšie a pri pohybe vás nijako neobmedzujú. Hroty paličiek môžu byť oceľové a vidiové.

Vidiový hrot má hviezdičkový tvar a používa sa najmä na zľadovateľných povrchoch, kde sa dokáže veľmi ľahko zapichnúť.

Výhody pri používaní paličiek: 

  • Používaním paličiek zapájame do pohybu viacero svalov, zlepšuje sa kardiovaskulárny obeh a vitálna kapacita pľúc, celkovo sa zlepšuje kondícia.
  • Pri vzostupe z kopca chránia štvorhlavý sval stehna, pretože keď je tento sval unavený, nedokáže dostatočne absorbovať tlak a prepúšťa ho ďalej do kolena, v kolene tlak spôsobuje priamy otras, čo môže neskôr viesť až k jeho poškodeniu. 

Pri vzostupoch sa paličky používajú tak, že ich zapichneme pred seba a potom urobíme krok vpred. Na rovine je to protikladná palička s protikladnou nohou, teda ľavá ruka, pravá noha a naopak.

Čítajte tiež: Ako sa obliecť na turistiku?

Batoh

Najzákladnejším delením je batoh na jednodňovú a viacdňovú túru. Obidva tipy by mali mať pevnú chrbtovú opierku, ktorá by nám na chrbte mala sedieť. Pred kúpou si batoh najskôr vyskúšajte, pretože len tak zistíte, či je pre vašu chrbticu vhodný.

Dôležitou súčasťou batoha je aj pláštenka, pretože batohy nebývajú nepremokavé a navlhnutiu zabraňuje práve pláštenka, ktorá by mala byť jeho súčasťou.

Existuje ešte delenie batohov podľa pohlavia. Hlavný rozdiel je v tom, že dámske batohy majú ramenné popruhy užšie a viac pri sebe, je to kvôli tomu, že majú užšie ramená.

Obsah batoha na jednodňovú turistiku:

  • Min. 2 litre vody
  • Jedlo, vhodné sú napr. tyčinky s nízkym glykemickým indexom, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu
  • Pláštenka, ak by začalo pršať
  • Náhradné ponožky
  • Púder na nohy
  • Lekárnička
  • Čelovka (baterka)
  • Mapa
  • Telefón
Ideálna váha batoha na jednodňovú turistiku je 5 až 6 kg.

Batoh na viacdňovú turistiku – vhodná veľkosť batoha na viacdňovú turistiku je 55 až 60 litrov. Pri takomto vaku je dôležité, aby mal bočné popruhy na uchytenie karimatky a spacieho vaku. Úplnou novinkou je systém kufrového otvárania, teda je možné otvoriť ho po celom obvode, čo umožňuje najmä komfortné hľadanie.

Pri nosení je dôležité mať neustále zapnutý bedrový pás, pretože až 60 % váhy by malo byť sústredených práve na ňom. Bedrovým pásom sú vybavené všetky batohy od 35 litrov. Ak bedrový pás nebude zapnutý, celá váha batoha bude na ramenách, čo pre ne predstavuje príliš veľkú záťaž.

Stan

Je ťažisková časť výstroja, ak sa rozhodnete v teréne prenocovať. Opäť treba zvážiť skúsenosti a svoje sily, pretože spať pod stanom v horách nie je úplná malina, ak s tým nemáte žiadne skúsenosti.

Zabudnite na klasické „áčkové“ stany, v súčasnosti sa preferujú skôr stany tvaru iglu, ktoré sú odolnejšie voči vetru a sú vybavené predsieňou, v ktorej si môžete pokojne variť. Ideálne je, ak má stan dva vchody, ktoré zabezpečia lepšiu ventiláciu vzduchu.

Truhlový stan je malý ľahký stan s max. výškou do 90 cm, čo môže značne obmedziť pohyb a nie je možné v ňom variť.

Skôr, ako sa na takýto druh dobrodružstva vyberiete je dobré si stan aspoň dvakrát vyskúšať postaviť doma, v tomto prípade platí pravidlo – ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.
Kapacita stanov na turistiku je 1 až 9 osôb. 

Spacie vaky rozdeľujeme na dva tipy:

  • syntetický, ktorý je cenovo dostupnejší a vhodný aj do vlhkého prostredia,
  • páperový – výhoda oproti syntetickému je, že jeho životnosť je až 4-krát dlhšia, je ľahší, výhrevnejší a jednoduchšie sa s ním manipuluje. Nevýhodu je, že nemôže byť vo vlhkom prostredí, pretože keď navlhne, len veľmi ťažko sa suší. 

Spacáky majú značenie, ktoré sa uvádza v číslach podľa teploty, do ktorej sú určené. Čísla s nižšou hodnotou sú určené mužom, tie s vyššou hodnotou zase ženám.

Karimatka

Má predovšetkým dve funkcie: zvyšuje komfort spania a izoluje teplo zospodu. Karimatky môžu byť:

  • klasické rolovacie penové, ktoré môžu byť vyrobené z eva peny
  • harmonikové karimatky, ktoré sa dajú poskladať do harmoniky a oproti penovým majú výhodu najmä v skladaní a pri rozložení držia tvar a nevlnia sa
  • samonafukovacie, ktoré sa pri rozložení nafúkajú asi na 60 percent a zvyšnú časť musíme dofúkať ústami. Tieto karimatky sú veľmi pohodlné a navyše zvyšujú teplotný komfort.
  • nafukovacie karimatky sú veľmi ľahké, čo môže byť výhoda, ak chceme ušetriť na hmotnosti. Nevýhodou je, že ľudí s ľahším spánkom môže rušiť šušťavý materiál karimatky. 

Varič

Pri viacdňovej turistike je ideálne používať plynový varič, pretože manipulácia s ním je veľmi jednoduchá, takýto varič je veľmi ľahký a jednoducho zbaliteľný. Benzínový varič je na používanejšie náročnejší a hodí sa skôr na dlhšie expedície, ktoré trvajú dva týždne a viac.

Ak sa necítite na varenie v extrémnejších podmienkach, ideálne je pre vás zabaliť si zopár vrecúšok suchej dehydrovanej stravy (dostanete ju v každom dobrom outdoorovom obchode), ktorú si jednoducho zalejete iba horúcou vodou.

Jedná sa v podstate o skutočné jedlo, ktoré je uvarené riadnym spôsobom, len v závere je z neho vytiahnutá všetka voda, preto ten názov dehydrovaná strava. Či je táto strava aj naozaj chutná vám z vlastných skúseností neviem potvrdiť, ale všetci turistickí nadšenci nám tvrdia, že je to skutočná delikatesa.

Čelovka

Svietenie, pri ktorom máte obe ruky voľné, patrí k základnej výbave. Existuje základný model, tzv. núdzová čelovka, ktorá svieti silnejšie a slabšie, vyššie rady čeloviek môžu mať dokonca zabudovaný senzor, ktorý reguluje ostrosť svietenia podľa toho, či sa pozeráte do diaľky, s niekým sa rozprávate alebo si čítate. Znesú mierne vlhko, takže ich pokojne môžete použiť keď prší alebo sneží.

Výstroj a oblečenie na turistiku sa neoplatí podceňovať, je lepšie byť na všetko pripravený, pretože zanedbanie aj najmenšieho detailu nám hory dokážu vrátiť aj s úrokmi.

Zopár rád na záver

Predtým, ako sa vyberiete do hôr, či už na jeden alebo viac dní, naplánujte si cestu a približne odhadnite, koľko vám bude premiestňovanie sa z jednotlivých stanovíšť trvať, nepreceňujte svoje sily a nejaký čas si radšej prihoďte navyše.

Naplánujte si nejaké únikové cesty, tzn. ak už nebudete mať dostatok síl na dokončenie trasy, budete vedieť, kde je najbližšia cesta, ktorá vedie do blízkej dediny resp. civilizácie, kde si môžete oddýchnuť (na Slovensku je možné dostať sa k civilizácii takmer odvšadiaľ za cca 3 hodiny).

Nikdy nechoďte na turistiku ako samostatná jednotka, vždy aspoň v páre. Mobil majte vždy so sebou. Ak v horách plánujete prespať, dopredu si naplánujte hneď niekoľko miest, kde je možné rozložiť stan, najlepšie niekde v blízkosti zdroja s pitnou vodou.

Určite nezabudnite na poistenie, pretože pri úraze sú náklady samotnej záchrannej akcie a ošetrenia veľmi vysoké. Podrobne si naštudujte mapu, nápomocný vám môže byť aj kompas. Veľmi potešujúce je, že Slovensko a Česká republika majú jedno z najprehľadnejších turistických značení na svete.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si správne vybrať kvalitné turistické topánky?