Bolia vás kríže? Čo tieto problémy spôsobuje a ako sa im vyhnúť?

Diana Mašlejová | 12. apríl 2017
Bolia vás kríže? Čo tieto problémy spôsobuje a ako sa im vyhnúť?

Je len málo ľudí, ktorí sa ešte nestretli s bolesťou krížov. Nepríjemné stavy vedia poriadne znepríjemniť život, trpiaceho neraz položia na pár dní do postele.

„Zase tie kríže!“

Bolesti v krížovej časti chrbta si nevyberajú. Môžu prísť v akomkoľvek veku či situácii, zvyknú potrápiť ľudí so sedavým zamestnaním, ale i aktívnych športovcov. Dôvody bývajú rôzne a tými najbežnejšími je:

  • nadmerná fyzická námaha
  • monotónna aktivita
  • dlhodobá strnulá poloha či prechladnutie

Mierne bolesti charakterizuje lokalizácia, bolesť nezvykne vystreľovať do končatín, prejavuje sa zníženým rozsahom pohybu. Vtedy pomôže rozcvička či bežne dostupné analgetiká, v prípade väčších bolestí pokoj a vyhýbanie sa nepohodlným pohybom. Dôležité je tiež udržiavať oblasť v teple a suchu, vyhýbať sa prievanu či podchladeniu krížov.

Ťažšia forma problémov sa okrem vystreľovania bolestí prejavuje aj obmedzenou pohyblivosťou. Okrem vydratých platničiek, ktoré po 20. roku života prirodzene strácajú svoju pružnosť (rôsolovitá hmota vysychá a následkom toho sa môžu medzi stavcami objaviť bolestivé výrastky), býva dôvodom i artritída a osteoporóza. Koreňová bolesť zase prezrádza častý zápal sedacieho nervu.

Pri ťažších formách by ste návštevu odborníka nemali odkladať, pri bežných a občasných problémoch vám postačí dodržiavať zopár užitočných rád.  

Pozor na klimatizáciu!

Jednou z častých, no pomerne nových príčin bolestí v krížovej časti chrbta je zmena teplôt. Používanie klimatizácie v miestnostiach spôsobuje pri prechode z chladného počasia do výrazne vyhriateho prostredia, alebo naopak, organizmu šok. Neprimerané teplotné šoky sú pre citlivú oblasť krížov doslova pohromou, ktorá sa neraz ozýva nepríjemnou bolesťou.

Ak ste donútení pracovať v klimatizovaných priestoroch, dbajte na zakrývanie krížov, nenechávajte ich odkryté. Pokiaľ sa vrátite zvonka, kde je vyššia teplota a nebodaj máte od potu zvlhnuté oblečenie, v klimatizovanom priestore siahnite po novom tričku či košeli, prípadne si aspoň zakryte oblasť krížov dekou.

Správna poloha počas spánku

Nevhodná poloha počas spánku, preliačený či nesprávny matrac a vankúš, to všetko môže byť dôvodom rannej bolesti a stuhnutosti. Okrem zaobstarania si kvalitného matraca a vankúša (ktorých výber závisí aj od vami preferovanej polohy pri spánku), je dobré posvietiť si aj na správnu pozíciu.

Pri akútnych či chronických bolestiach je vhodná poloha na chrbte s tým, že si pod kolená vsuniete vankúš, aby boli dolné končatiny v oddychovej pozícii. Ďalším z variantov je i spánok na boku, ale aj tu je dať si medzi pokrčené kolená primerane veľký vankúš. Na udržanie zdravia krížov sa po zobudení natiahnite a precvičte. Nemusí ísť o polhodinový tréning, stačí zopár cvikov.

  • Ešte v ľahu na chrbte na rovnej posteli sa pokúste s výdychom pritlačiť bradu k hrudníku a zároveň pritlačte i celú driekovú časť a vystreté nohy do podložky. S nádychom relaxujte a s ďalším výdychom cvik zopakujte.
  • Rovnako vám osoží pritiahnutie si kolien k telu, rukami ich pridržte a do kruhu naťahujte spojené končatiny z jednej strany a na druhú. Takáto jemná masáž pomôže uvoľniť prípadné stuhnutie. 
Čítajte tiež: Zdravý chrbát rovná sa správne držanie tela. Znie to jednoducho?