Chcem darovať svoje vajíčka. Ako prebieha samotný zákrok?

Martina Pašková | 16. október 2017
Chcem darovať svoje vajíčka. Ako prebieha samotný zákrok?

Celý je proces je pomerne náročný, preto je dobre si zvážiť, či ste schopná naozaj, prispôsobiť sa celému procesu. Ak ste sa už definitívne rozhodli samotné darovanie vajíčok podstúpiť, čaká vás niekoľko vyšetrení pred samotným zákrokom.

Rozhodla som sa darovať vajíčka

Ak sa rozhodnete darovať svoje vajíčka s cieľom urobiť dobrú vec a pomôcť niekomu v jeho snažení sa stať sa rodičom, vedzte, že tento proces bude časovo i organizačne pomerne náročný. Budete sa musieť prispôsobiť celému procesu.

Čítajte tiež: Darovanie vajíčok - ako prebieha na Slovensku?

Ak robíte tento krok s cieľom zárobku, je dobré si uvedomiť, že síce dostanete istú finančnú kompenzáciu, ale na zbohatnutie to nie je. Navyše podľa lekárov je vajíčka vhodné darovať maximálne trikrát za život.

Rozdiel je i v tom, či ste už ako darkyňa mamou, alebo ešte vlastné deti nemáte. V takom prípade by si žena mala dôkladne, najmä pri vyššom veku, zvážiť a dobre premyslieť tento krok.

Ako prebieha samotný zákrok?

Ak ste sa už definitívne rozhodli samotné darovanie vajíčok podstúpiť, čaká vás niekoľko vyšetrení. Celý proces začína vstupným pohovorom v centre asistovanej reprodukcie.

Nasleduje dôkladná anamnéza a kompletné gynekologické vyšetrenie. Ďalej hormonálne vyšetrenie, vyšetrenie krvnej skupiny a krvi na pohlavne prenosné infekčné ochorenia. Súčasťou je i genetické vyšetrenie. Ak vaše výsledky dopadnú dobre, môžete sa chystať na odber.

Prečítajte si tiež: Prečo sú všetci RODIČIA TRÁPNI

Príprava spočíva v podávaní hormónov v prvej polovici cyklu. Tie podporujú rast a zrenie väčšieho počtu vajíčok. Súčasne sa sleduje rast folikulov pomocou ultrazvuku. Keď dosahuje veľkosť folikulu priemer aspoň 16 mm, žene sa aplikuje tehotenský hormón HCG.

Následne, do 36 hodín po aplikácii tohto hormónu prebehne samotný odber vajíčok. Ten sa vykonáva v celkovej anestézii. Zákrok trvá pomerne krátko, zvyčajne 10 minút.

Pod ultrazvukovou kontrolou sa cez pošvu zavedie do vaječníkov ihla a z folikulov sa odsaje tekutina i s vajíčkami. Žena môže v sprievode dospelej osoby dve hodiny po prebudení odísť domov.

Mohlo by vás zaujímať: Ako zlepšiť kvalitu a počet mužských spermií?