Cítite sa stuhnutí a napätí? Tieto 3 tipy využite ako terapiu alebo prevenciu.

Redakcia | 15. marec 2017
Cítite sa stuhnutí a napätí? Tieto 3 tipy využite ako terapiu alebo prevenciu.

Ozvala sa bolesť krku, cítite sa stuhnutí a v napätí? Ako prvá pomoc niekedy postačia jednoduché úkony. Tieto tipy využite aj ako prevenciu.

1. Prvá pomoc – suché teplo

Veľmi dobrou radou je využiť suché teplo. Môže to byť buď fén, ktorý nasmerujete na citlivú oblasť, suchý uterák alebo vankúšik, ktorý predtým zahrejete. Pomôžu vám uvoľniť napätie a stres. Veľmi osvedčeným je i rašelinový zábal, ktorý by mal nanášať odborník.

Čítajte tiež: Rizikové faktory problémov s krčnou chrbticou

2. Masáž pomôže

Masáž vykonávaná odborníkom má neoceniteľný účinok. Nie vždy sa však podarí pravidelná návšteva fyzioterapeuta či vyškoleného maséra. To však neznamená, že v domácich podmienkach by ste sa masáže mali vzdať.

Poproste partnera, aby vám postihnutú oblasť pomasíroval. Jemnými krúživými pohybmi sa nedá nič pokaziť. Oblasť sa prekrví, lymfa rozprúdi a stuhnuté svalstvo zmierni svoje dôsledky.

Skúste: Doprajte si intímne chvíľky, užite si partnerskú masáž

Skúste domácu medovú masáž

Zázrak domácej lekárničky nielenže hydratuje a zvláčni pokožku tela, ale pomáha aj pri bolestiach, stuhnutosti a celkovom napätí. Stačí med zahriať a rukami naniesť na citlivé miesta. Med pomáha pri bolestiach hlavy, svalov, kĺbov, či dokonca pri depresiách a nervozite.

Čítajte tiež: Krása a zdravie s MEDOM

3. Blahodarný kúpeľ

Mokré teplo nie je najvhodnejšie, pokiaľ trpíte akútnymi bolesťami. Ak však pociťujete iba tlak, stuhnutosť a celkový pocit diskomfortu v oblasti krčnej chrbtice, teplý kúpeľ vám osoží.

Skúste soľný kúpeľ

Vyskúšajte napríklad kúpeľ z morskej soli z Mŕtveho mora. Soľ najprv rozpustite v menšom množstve teplej vody (na jeden kúpeľ stačí okolo 300 gramov) a následne nalejte do vane s teplotou okolo 36 – 38 °C.

Relaxujte približne 15 minút, následne sa osprchujte a zabaľte do suchého uteráka. Vhodné je poležať si ešte polhodinku v teple.