Čo zaručujú výrobky s označením FAIRTRADE?

Júlia Poláková | 15. október 2017
Čo zaručujú výrobky s označením FAIRTRADE?

Kúpou takéhoto výrobku ste podporili nielen férové obchodovanie v chudobných krajinách sveta, ale aj lepší život a podmienky pre tých, ktorí to potrebujú.

Čítajte aj tu: FAIRTRADE alebo ako podporiť férové obchodovanie. Čo to presne znamená?

Čo zaručujú výrobky s označením FAIRTRADE?

1. Stabilná minimálna cena – Fairtrade výrobky majú cenu, ktorá nekolíše v závislosti od cien na svetovom trhu. Znamená to, že farmári v rozvojových krajinách majú istotu jej stability a nemusia sa báť o budúcnosť svojho podnikania.

2. Investícia do rozvoja komunít – z každého Fairtrade výrobku putuje do miestnych komunít tzv. sociálna prémia, vďaka ktorej môžu tamojšie spoločenstvá obnovovať cesty, školy i zdravotnícke strediská.

3. Stop detskej a nútenej práci – certifikačná známka FAIRTRADE sa udeľuje len takým výrobkom, pri ktorých nebola použitá nútená či detská práca.

4. Záruka dlhodobého obchodovania – malí farmári v krajinách tretieho sveta získavajú vďaka Fairtrade systému záruku dlhodobých obchodných vzťahov a tiež je im vopred udeľovaná finančná podpora na kúpu pôdy.

5. Ochrana životného prostredia – spravodlivé obchodovanie takisto prihliada aj na životné prostredie a trvalo udržateľný rozvoj v rozvojových krajinách.

Pochutíte si: Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický

Fairtrade sortiment

Ako si teda instantne „zvýšiť karmu" a spraviť dobrý skutok priamo v obchode či kaviarni? Kúpou produktov či potravín s FAIRTRADE známkou, medzi ktorými môžete nájsť:

  • potraviny: banány, čerstvé ovocie, zelenina, obilniny (ryža, quinoa...), olejnaté semená, bylinky a korenie, orechy a suché plody, med, cukor;
  • nápoje: káva, kakao, čaj, džúsy, víno;
  • suroviny: drevo, zlato;
  • iný tovar: kvety, lopty, zmiešaný tovar atď. 
Mohlo by vás zaujímať: Na toto si pri výbere a kúpe šalátu dávajte pozor!

Pomôcť pri výbere môže aj katalóg v čestine s názvom Taste, ktorý len prednedávnom zverejnila na svojej webstránke organizácia Fairtrade Česko a Slovensko (zástupca FI aj pre Slovenskú republiku). Ide o praktického sprievodcu svetom FAIRTRADE sortimentu.

Hoci je brožúra primárne určená obchodníkom, poslúži ako zdroj informácií aj pre bežného spotrebiteľa, ktorý má záujem oboznámiť sa s „férovými" výrobkami.

Mohlo by vás tiež taujímať: SLOW FOOD - nový trend v gastronómii?