Existujú ECO FRIENDLY sviečky?

Zuzana Vrecková | 17. december 2019
sviečky, eko, eco, ako nahradiť, životné prostredie, zdravie, ako byť viac eko, príroda, pomoc, SOS, zachráňme ZEM, fitastyl.sk, dôsledok sviečok, horenie, parafín

Sezónu kahancov, sviečok na cintorínoch síce už máme za sebou, no mnohí z nás si dnes ešte stále neuvedomujú, že aj keď sa horkokrvne snažia byť viac eko, triediť odpad, jazdiť verejnou dopraovu, môžu pritom zabúdať na "detaily. A práve jedným takýmto je pálenie sviečok. Viete čo všetko sa vlastne uvoľňuje do vzduchu počas ich horenia?

Dobre, po parafíne už nesiahneme. Čo však sviečky z palmového alebo sójového vosku, ktoré sú ponúkané ako eko alternatíva? Stali sa obľúbenými, pretože horia čistejšie aj dlhšie ako parafín a vyrábajú sa z prírodných rastlinných materiálov. Každá minca má však dve strany. Problém s palmovým olejom spočíva v tom, že je najpoužívanejší na svete, je takmer v každej surovine (prečítajte si zloženie keksíkov, ktoré práve jete).

10 návykov ŠŤASTNÝCH ĽUDÍ
Prečítajte si tiež:

10 návykov ŠŤASTNÝCH ĽUDÍ

Preto potrebuje veľa pôdy, ktorá sa rozširuje neeticky. Vypaľujú sa džungle, kde žijú orangutany, ale aj slony či tigre a sadia sa tam tieto palmy. Určite ste zachytili produkty v obchodoch, ktoré majú na sebe nápis „Palm oil free“. Stále viac ľudí totiž odmieta podporovať spotrebu palmového oleja, o horiacich orangutanoch v džungli si môžete pozrieť viaceré dokumenty. Považujeme preto sviečky z palmového oleja rovnako za nevhodné.

Sója nezaostáva

So sójou je podobný problém. Potrebujeme jej enormné množstvo, pričom väčšina sóje je využitá na výkrm zvierat a rýb, a tak sa musia plantáže so sójou neustále rozširovať. Nezisková organizácia Forest Trends odhaduje, že 50 – 70 % vývozu sóje vytlačilo lesy v Bolívii, Paraguaji, v Brazílii a Uruguaji. Našťastie, už vznikla asociácia, ktorá má za úlohu sledovať sójové výrobky na farmách a zabraňovať tak obmedzovaniu dažďových pralesov či nechcenému vysťahovaniu domorodých komunít.

Po akej sviečke teda siahnuť?

Ak milujete sviečky, máte stále mnoho možností, ako siahnuť po tej, ktorá je ekologicky prístupná. Podporujte svojím nákupom spoločnosti, ktoré vyrábajú sviečky zodpovedne. Vyžaduje si to sledovanie certifikátov a trošku viac googlenia. Ak však na to nemáte čas ani chuť, vyhýbajte sa veľkým spoločnostiam a podporte lokálnych výrobcov na trhoch, jarmokoch a nakúpte si vždy pár sviečok do zásoby. Máte takmer istotu, že domáce sviečky sú etické i ekologické.

A ČO VČELÍ VOSK?

Nejdeme rozoberať aspekt vegánstva, pre ktorý je med živočíšny produkt, ktorý má patriť výlučne ich výrobcom – včielkam. Pokiaľ sa na sviečky z včelieho vosku pozrieme cez optiku životného prostredia, je to absolútne vhodná voľba. Včelí vosk je prírodná a ekologická alternatíva, ktorá nádherne vonia. Pri takejto sviečke sa však pripravte na mierne zvýšenú cenu.

Dokážeme zmeniť našu kultúru?

Možno si nedokážete predstaviť prísť na Dušičky na cintorín a nedoniesť svojim milovaným pozostalým sviečky. Zvyk je železná košeľa, avšak problémom pri sviečkach nie je len ich zloženie, ale aj ich obaly, ktoré sú často plastové. Produkcia plastov je mnohonásobne väčšia, ako je možné recyklovať, a tak sa tvoria skládky. Mnoho z týchto plastov končí aj v oceáne a zabíja veľké množstvo vodných vtákov a morských živočíchov, ktoré plasty zjedia. V rámci potravinového reťazca a konzumáciou rýb sa tieto mikročastice plastu dostanú až do človeka.

Čím viac prinesiem sviečok, tým som lepší človek

Sviečky sa, samozrejme, na uctievanie pozostalých pálili oddávna. Boli malé, jednoduché a plnili svoj účel. Dnes akoby sme sa pretekali v tom, kto ich prinesie viac a krajšie. Akoby sa komercia a materializmus nevyhýbali ani týmto posvätným miestam. Zaujímavé je, že v Karibiku nosia mŕtvym na hroby mušle, a tak by to malo byť aj u nás – nosiť na hroby niečo, čo je typické pre našu krajinu a naše teplotné pásmo.

A veru, nie sú pre nás typické parafínové sviečky v plaste, ani vence a umelé kvety, ktoré nás niekoľkonásobne prežijú. Pre nás sú typické vetvičky čečiny, šípky, chryzantémy vypestované vo vlastnej záhrade. Uctite si svojich milovaných, ktorí tu už nie sú, ale myslite aj na tých, ktorí tu ešte sú. Namiesto plastového kvetu im zasaďte na hrob do črepníka trvalku. Namiesto množstva sviečok im prineste jednu poriadnu. Lokálnu. Dnes už nájdete mnohé domáce sviečky s bavlneným knôtom, ktoré sú v skle. Minimalizmus je odpoveďou na preplnené plastové cintoríny.

 

Neskoro…

Vieme, smrť je zvláštna. Vie prekvapiť, zabolieť, nahnevať, ale aj uľaviť. Je však taká prirodzená ako striedanie dňa a noci. Nezúfajte, ak ste sa dostali k tomuto článku až po sviatku Všetkých svätých. Príležitostí, pri ktorých môžete škodlivé sviečky pre životné prostredie nahradiť tými bezpečnými, ešte bude viac než dosť.

Čo tak pri štedrovečernom stole, pri sfukovaní narodeninovej torty alebo len tak, keď si doma budete chcieť vytvoriť dánske hygge?

Zredukovať množstvo zapálených sviečok a nahradiť ich tými, ktoré sú vyrobené poctivo, lokálne a v skle. To je snáď tá najľahšia a najmenej nekomfortná výzva, ktorú si spoločne v Zelených stránkach dáme.