Fitlopta namiesto stoličky?

Redakcia | 24. marec 2017
Fitlopta namiesto stoličky?

Sed na fitlopte je čoraz obľúbenejší. Na rozdiel od sedenia na stoličke svalstvo vďaka pohupovaniu neustále pracuje a klasická statická poloha teda nie je monotónna.

Moderný trend zabezpečiť si fitloptu na pracovisku, doma, či v školách, je vynikajúcou cestou, ako sa počas dlhších hodín sústredenia v sede postarať o zdravý chrbát.

Výhody sedenia na fitlopte:

  • Pohupovanie rozptyľuje prípadnú nervozitu, upokojí a zdvihne náladu. Používanie sa osvedčilo aj pri eliminovaní psychickej záťaže, akou je napríklad stres, hnev a nepokoj.
  • Nakoľko fitlopta nemá operadlo, núti svalstvo trupu byť stále zapojené.
  • Ak máte tendenciu na stoličke prekrižovať nohy, fitlopta vám pomôže tento nesprávny stereotyp obmedziť.
  • Sedenie na fitlopte podporuje správny sklon panvy – mierne naklonenie vpred.
  • Pohupovanie na fitlopte pozitívne pôsobí na stav chrbtice, striedanie odľahčenia a zaťaženia platničiek uvoľňuje napätie v tejto oblasti.


Ako dlho mám sedieť na fitlopte?

Avšak aj sed na fitlopte má svoje špecifiká. Dávať pozor by ste si mali najmä na príliš dlhý sed. Fitlopta nie je stolička, je len jej alternatívou! Preto by dynamický sed na nej nemal trvať dlhšie ako 30 minút a zo začiatku celkom stačí skrátiť čas na dvadsať minút.

Únava trupového svalstva je na fitlopte väčšia ako na stoličke, nakoľko je fitlopta nestabilnou plošinou, ktorá núti zapájať širšie svalové skupiny. Po danom intervale je preto potrebné zameniť ju za pevnú stoličku!

120 minút sedu denne je ideálnou voľbou, avšak treba si ho rozložiť na 4 x 30 minút, alebo 6 x 20 minút. Nezabudnite, že vaše telo potom potrebuje oddych.

Mohlo by vás zujímať: Schudnem vďaka joge?

Aj správny uhol je dôležitý

Dávajte pozor aj na správny uhol – kolená v sede by mali byť v 90° uhle a päty pevne dopnuté v podložke. Postoj je vzpriamený, ramená sú zatiahnuté nadol a panva sa nachádza v prvej tretine lopty.

Vyberte si tú správnu fitloptu

Dôležitým faktorom, ako si zabezpečiť zdravý sed na fitlopte, je vybrať si tú správnu. Namiesto lacnejších napodobenín radšej dajte prednosť certifikovaným typom, ktoré disponujú dostatočnou nosnosťou a patentovaným protišmykovým povrchom. Kvalitné fitlopty vlastnia európsky certifikát a majú dostatočné hygienické a bezpečnostné parametre.

S originálnou fitloptou sa vám jednoducho nemôže stať, že pokiaľ praskne, buchne ako balón a vy spadnete na zem. Kvalitný typ v prípade poškodenia reaguje pomalým a zdravie neohrozujúcim vyfučaním.

Pri výbere filtopty na cvičenie či sedenie dbajte aj na optimálnu veľkosť, pričom najvhodnejšie je riadiť sa následnom tabuľkou:

Výška postavyPriemer fitlopty
135-160 cm55 cm
160-180 cm65 cm
Nad 180 cm75 cm
 Čítajte tiež: Vyrysovaná postava a pevné svalstvo vďaka Pilatesu