HOREC - na aké zdravotné neduhy vám poslúži?

Jana Trundová | 15. september 2017
HOREC - na aké zdravotné neduhy vám poslúži?

Nádherne modrý kvet horca je na horských lúkach potešením pre srdce. V Číne však patrí medzi obľúbené liečivé rastliny, podobne ako v západných krajinách.

Jeho žltý variant (Gentiana lutea) je však laikom menej známy. Meno získal podľa povesti od illyrského kráľa, ktorý náhodou zistil, že dokáže znížiť horúčku.

Svoju chvíľu slávy však zažíval v Stredoveku, ako cenná surovina alchymistického laboratória. Ak ste počuli o „dryáku“, tak práve jeho originálna verzia bola jeho neoddeliteľnou súčasťou. Dryák alebo theriak slúžil ako liek po uštipnutí, uhryznutí, keď sa do tela dostal jed.

Mohlo by vás zaujímať: FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky.

Na aké zdravotné neduhy vám horec poslúži?

Odvar z koreňa rastliny Gentiana lutea pomáha hlavne pri prejedení sa, uľahčuje zažívaciemu ústrojenstvu, ako tinktúra posiľňuje žlčník, pečeň, zažívanie, a znižuje chuť na sladké.

Korene z modrých druhov horca bývajú v čínskej medicíne súčasťou zmesí na liečbu infekcie močových ciest a na zníženie vysokého krvného tlaku. Slúžia tiež na znižovanie horúčky či bolestí reumatického pôvodu.

Tip: Sledujte výstavy skalničiek alebo zájdite do klubu ich pestovateľov. Tam zoženiete priesadky horca. Riaďte sa radami pestovateľov, len tak sa mu bude dariť