Kam na dovolenku - Slovensko či zahraničie?

Zuzana Vrecková | 4. jún 2017
Kam na dovolenku - Slovensko či zahraničie?

Podstata dovolenky spočíva v aspoň 5-hodinovom pobyte na vzduchu denne, za každého počasia. Či to bude Slovensko alebo zahraničie je len o vašich preferenciách.

Slovensko je nádherný vnútrozemský štát v strednej Európe. Môžeme sa pýšiť až deviatimi chránenými národnými parkami, zachovalými hradmi, tajomnými jaskyňami či pohorím Tatry. A napriek tomu, koľko prírodných krás máme „doma“ a tiež tomu, že dovolenka v zahraničí je takmer 2,8-krát drahšia ako u nás, Slováci majú záujem dovolenkovať za hranicami viac ako na Slovensku.

Ak ste sa rozhodli spoznať bližšie rodnú hrudu, určite navštívte Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, ktorá je situovaná v Košickom kraji. Patrí medzi jednu z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete (ďalšie dve sú v Mexiku a Argentíne).

Vnútro jaskyne a výzdobu netvoria stalaktitové a stalagmitové kvapľové formy, ale akési trsy, vetvičky a kríčky mliečne bielych výtvorov. Výzdoba jaskyne je tvorená aragonitom – biely až hnedý uhličitan vápenatý.

Najokúzľujúcejšou časťou jaskyne je sieň Mliečnej dráhy s charakteristickými oválnymi tvarmi. Je pomenovaná po veľkej a dlhej pukline na strope, ktorá je vyplnená veľkým množstvom bielych aragonitových strapcov, ktoré vo svetle lámp žiaria ako hviezdy na mliečnej dráhe.

Ďalšie časti jaskyne nesú názvy Hlboký dóm, Hviezdna sieň, Oválna chodba či Čarovná chodba. Ponúkajú pohľad na dokonalé veci vytvorené samotnou prírodou, symbiózu a hru farieb a tvarov.

Za hranice?

Ak by ste predsa len chceli zmeniť klímu i prostredie ana ulici by ste chceli počuť iný než slovenský jazyk, skúste sa pozrieť do Francúzska, konkrétne na Francúzsku riviéru.

Prečo vám odporúčame práve túto oblasť? Pretože je nesmierne elegantná. Cote d´Azur je šarmantná oblasť s azúrovým pobrežím.

Táto prímorská oblasť je preslávená tromi mestami – Nice (jedno z najkrajších miest Francúzska), Cannes (známe vďaka filmovému festivalu) a Saint Tropez (malé kaviarničky a luxusné jachty sa tiahnu po celej dĺžke prístavu).

No a nesmieme zabudnúť spomenúť Monako, ktoré sa tiež nachádza v blízkosti a je preslávené najmä miestnymi kasínami, takže o zábavu núdza nebude. Navyše, francúzska kuchyňa je veľmi zdravá. Väčšina ich jedál sa griluje alebo pripravuje na pare. Typickými delikatesami sú hovädzie na burgundský spôsob či teľacie ragú. Večerajú okolo ôsmej hodiny a na stole nechýba kvalitné víno. 

„My sme boli na vlastnú päsť vo Florencii, síce autom, ale boli sme štyria a tak sa náklady na naftu a poplatky rozložili na štyri časti a bolo to lacnejšie ako lietadlom. Inak stojí letenka z Viedne do Firenze cca 115 €. Bolo to dobrodružné a fajn. Plánujeme sa tam vrátiť.“
(Silvester, 20)

Je to slané..., je to more

Žlté more, Weddelovo more, Červené more, Východosibírske more, Mŕtve more... Môžete si vybrať, ktoré len chcete, pretože práve ono je dôvodom vycestovania do zahraničia. Je typické svojou slanou chuťou, ktorú spôsobuje sodík, chlór, síry, vápnik, magnézium a draslík.

Ióny solí sa dostali zrážkami do morí a z masy vody sa uvoľňujú veľmi pomaly. Práve vďaka spomínaným minerálom má more pre náš organizmus liečivé účinky. Vlhký vzduch je presýtený soľami, čo ocenia najmä alergici, ktorí majú problém s prieduškami.

Tí, ktorým sa alergia prejavuje na koži, psoriatikom, ale aj reumatikom, tiež pomôže dovolenka pri mori, pretože voda a minerály, ktoré sa v nej nachádzajú, pôsobia na ich pokožku ako balzam. Ak vás trápia poškodené kĺby, nemali by ste sa vyhnúť návšteve Egejského či Čierneho mora, ktoré má v sebe okrem štandardných pozitív i vápnik, horčík a hydrogénuhličitany. 

„V sobotu sme sa vrátili po týždni strávenom v Alpách. Počasie na Grossglockner sa nám vydarilo. Prekvapili nás cyklisti – deduškovia, ktorých sme stretli v Zeel am See v Brucku. To bol pohľad pre bohov.“
(Hanka, 34)

Čistý, kvalitný, horský vzduch

Vďaka tomu, že hory sú vysoko položené, nenájdeme v nich žiadne alergény, a to je pre alergikov hotový raj. Teplotné výkyvy, ktoré sú pre hory typické, nám zase pomáhajú budovať imunitu. Hory sú pre dýchacie cesty naozaj najúčinnejšou voľbou.

Podstata spočíva v aspoň 5-hodinovom pobyte na vzduchu denne, za každého počasia. MUDr. Alena Urbanová, vedúca lekárka najvyššie položených kúpeľov pre deti a dorast na Slovensku, Kúpeľov Horný Smokovec, vyzdvihuje ako účinnú liečbu najmä klimatoterapiu.

„Vysokohorská klíma má obrovský vplyv na dýchacie cesty. Je tu dlhší a jasnejší slnečný svit, čistý vzduch, teda minimálne množstvo peľových alergénov, baktérií či exhalátov. Imunitný systém sa stimuluje inak ako liekmi, teda klimatoterapiou a helioterapiou, ktoré veľmi pomáhajú znižovať chorobnosť.

Výkonnosť organizmu, najmä pľúc a srdca, sa postupne zlepšuje. Obohacuje to hlavne horský redší vzduch a slnečný svit. Máloktoré dieťa vie aj správne dýchať, pri počítači sa to nenaučí.“

Nedajte sa však pomýliť. Pri mori nemusíte len pasívne ležať a v horách aktívne prevádzkovať turistiku. Ak si zvolíte cvičebný pobyt, je možné pri mori cvičiť denne zumbu a naopak, v horách sedieť a kochať sa výhľadom. A zabudli sme spomenúť ešte jednu premennú – deti. Ak idete na pasívnu dovolenku s deťmi, môže sa z nej v momente stať aktívna dovolenka. 

Čítajte tiež: Pasívna verzus aktívna dovolenka. Ktorú si vyberiete?