Kašlite na chémiu! Stavte na týchto 4 pomôcníkov pri upratovaní.

Marika Koscelníková | 7. apríl 2017
Kašlite na chémiu! Stavte na týchto 4 pomôcníkov pri upratovaní.

Naozaj nemusíte mať polovicu kúpeľne zapratanú čistiacimi prostriedkami na to, aby ste mali domácnosť čistú. Rôzne chemické prípravky, ktoré sľubujú hygienicky čistú domácnosť, sú záťažou pre náš organizmus.

Výpary z nich sú toxické. Najmä v domácnostiach s malými deťmi by ste radšej mali siahnuť po ekologických spôsoboch čistenia.

To isté platí aj v prípade tehotenstva – vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom. Domácnosť príjemne prevoňajú éterické oleje. Sú ekologické a podľa účinku pôsobia antisepticky a dezinfekčne.

Poslúžia lepšie ako osviežovače vzduchu a rôzne neekologické vône do bytu. Stačí pridať pár kvapiek do vody v aromalapme, alebo si urobte domáci rozprašovač (do vody pridajte pár kvapiek éterického oleja). Vydrží vám dlhšie, vôňa bude príjemnejšia a efektívnejšia.

Pri čistení využite silu citrónu, octu, kuchynskej soli a sódy. Urobia v domácnosti medvediu službu a vy nestrávite deň upratovania v chemických výparoch.

Citrón - nie len do čaju

Citrón má vďaka vysokému obsahu kyseliny citrónovej bieliaci a dezinfekčný účinok. Citrónová šťava pomôže odstrániť mastné škvrny na kuchynských spotrebičoch, skvele vydezinfikuje napríklad dosku na krájanie.

Odstráni z nej nielen zaschnuté škvrny, ale aj pachy. Plátok citróna posypte jedlou soľou a uvidíte, ako rýchlo a efektívne sa zbavíte mastnoty. Hrnce a panvice získajú lesk, príjemnú vôňu a vaše ruky sa nebudú kúpať v chemických prostriedkoch na umývanie riadu.

  • Aj na okná je citrón majster. Štyri polievkové lyžice citrónovej šťavy zmiešajte s pol litrom vody a dostanete účinný čistič na okno. Rozpustí špinu, mastnotu aj stopy po daždi. Na doleštenie použite klasický novinový papier.
  • Trápia vás škvrny na vodovodnej batérii? Citrónovú šťavu nechajte päť minút pôsobiť a potom umyte.
  • Potrebuje váš nábytok preleštiť? Zmiešajte olivový olej (pol hrnčeka) s cistrónovou šťavou (štvrť hrnčeka) a získate domáce leštidlo na nábytok.

Ocot - zabijak baktérií

Ocot má spolu s olivovým olejom najsilnejší dezinfekčný účinok spomedzi všetkých potravín. Zabíja 99,9 % baktérií a má asi 90-percentnú účinnosť proti plesniam.

  • Rozriedený s vodou leští žalúzie, ľahko ním dezinfikujete LCD monitory aj klávesnicu od počítača. 
  • Roztokom z teplej vody, soli a octu vyčistíte čalúnenú sedačku alebo kreslo. Nielenže odstráni väčšinu škvŕn, ale zároveň oživí vyblednutú farbu.
  • Ocot je tiež vynikajúci na čistenie zanesených sklenených váz a dekorácií. Naplňte vázu vodou, pridajte trochu octu, soli, a nechajte stáť cez noc.
  • Tip na odstránenie usadenín a baktérií v odpade: do odpadu nasuňte lievik, nasypte do neho sódu a zalejte ju šálkou octu. Keď pena opadne, prepláchnite odpad horúcou vodou. Po pár minútach pustite do výlevky opäť prúd horúcej vody.
  • Vodný kameň v kúpeľni? Odstránite ho účinne a jednoducho tak, že na znečistené miesta nalejete teplý ocot. Aby nestekal, posypte ho soľou. Ocot obmedzuje rast baktérií a plesní, viaže na seba nepríjemné zápachy, preto je vďačným pomocníkom pri čistení chladničky.
  • Ocot môžete použiť pri akomkoľvek čistení, pozor však na mramor. Mohol by na ňom nechať škvrny. Mramorové povrchy vyčistite zmesou citrónovej šťavy a kuchynskej soli. Ak vás od používania octu ako čističa odrázda prenikavý zápach, nemusíte sa ho obávať – po uschnutí zápach vyprchá. 

Soľ nad zlato

Soľ je nad zlato nielen v rozprávkach. Pomôže aj pri čistení rôznych škvŕn v domácnosti. Hádam jej najznámejšie využitie je pri odstraňovaní čerstvých škvŕn od červeného vína. Tie stačí posypať soľou, ktorá tekutinu vsiakne. Potom dôkladne vytrieť, vyprať a obrus bude čistý.

Škvrny od krvi operieme v studenej vode, do ktorej sme pridali väčšie množstvo kuchynskej soli. Roztokom z citrónovej šťavy a kuchynskej soli vrátite lesk medeným či chrómovaným povrchom. Naneste roztok asi na desať minút, opláchnite teplou vodou a jemne vyleštite.

Sóda bikarbóna je univerzálny čistič a pohlcuje pachy

Zmiešaná s vodou v pomere 3 : 1 vám pomôže vyleštiť strieborné príbory. Stačí ju naniesť na zmečistené miesto – napríklad nechcené kresby na stene či nábytku – a pretrieť vlhkou špongiou.

Koberec dôkladnejšie vyčistíte tak, že ho po vysávaní posypete jedlou sódou, necháte hodinu pôsobiť a opäť ho povysávate. Jej účinky oceníte aj pri čistení toalety: na zafarbené problémové miesta nasypete sódu bicarbónu, nechajte aspoň pol hodiny pôsobiť, potom pridajte pár kvapiek octu a poriadne vyčistite.

Sóda je výborným lapačom pachov v chladničke, ale aj v skrini. Zmiešajte ju napríklad s farebnou soľou do kúpeľa a máte nielen efektný, ale aj estetický pohlcovač pachov, ktorý môžete umiestniť kdekoľvek.