Letné otužovanie. Ako začať?

Gabriela Bachárová | 22. júl 2017
Letné otužovanie. Ako začať?

Nie je na svete nič lepšie, ako osprchovať sa ráno v studenej vode. Po takej sprche sa budete cítiť skvele a nabití energiou. Nehovoriac o tom, že tak posilňujete svoj imunitný systém.

Môžete sa sprchovať len v studenej vode, alebo striedať studenú a teplú. Voľba je na vás. Platí ale, že lepšie výsledky dosiahnete, keď budete chlad a teplo striedať, čo pre organizmus predstavuje ten správny impulz, aby sa stal fyzicky odolnejším.

Dopracujte sa ku zdraviu otužovaním, čítajte: Termogenéza chladom. Aké sú jej výhody?

Letné otužovanie, ako začať?

Návodov na „vodné" otužovanie nájdete veľa, niektoré na to idú priamo vedecky a radia, ako postupne znižovať teplotu vody, ako dlho sa sprchovať a podobne.

Môžete si vybrať, či sa budete riadiť niektorým z podrobných a prepracovaných návodov, alebo dáte na svoj pocit, nebudete si z otužovania robiť príliš ťažkú hlavu a jednoducho si pustíte studenú vodu.

Čítajte tiež: Otužovanie ako omladzujúca kúra

V každom prípade však platí, že ak si netrúfate hneď sa obliať prúdom veľmi studenej vody, začínajte s otužovaním jemnejším spôsobom. Vyhnete sa tak tepelnému šoku, ktorý by vás mohol od ďalších pokusov odradiť.

Ak zvolíte opatrnejšiu cestu, umývajte si najskôr telo špongiou, ktorú ste predtým namočili v studenej vode. Až po niekoľkých dňoch môžete pristúpiť k tomu, že na seba necháte pôsobiť prúd studenej vody, a to buď polievaním, alebo sprchovaním.

Čítajte tiež: Toto vás šokuje! Uhádnete vek tejto ženy?

Riaďte sa vlastnými pocitmi pri otužovaní

otužovanie, sprchaAko dlho by ste sa mali nechať vystaviť pôsobeniu studenej vody? Je to individuálne, dôležitá je teplota vody, vzduchu, a tiež to, aké úrovne otužilosti ste už dosiahli. Všeobecne ale platí, že omývanie môže trvať tri až štyri minúty a polievanie alebo sprcha jednu až dve minúty.

Dôležité – po osprchovaní si ešte telo poriadne vykefujte alebo si ho aspoň dôkladne utrite uterákom. Je to dobré na prekrvenie kože a celého organizmu. Dobré prekrvenie je veľmi dôležité pre správne fungovanie imunitného systému.

Čo však určite nemožno odporučiť, je pobyt vo vani naplnenej studenou vodou. Môže sa to zdať ako celkom dobrý nápad, ale z dôvodu, že vo vani máte obmedzenú možnosť pohybu, telo by mohlo veľmi rýchlo prechladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: Potraviny, ktoré nás v lete prirodzene ochladia

Využite prírodné zdroje vody

V letnom období sa nemusíte obmedzovať len na otužovanie pod prúdom studenej vody v sprche. Leto vám ponúka oveľa viac atraktívnych možností. Čo tak skúsiť kúpeľ v horskom potoku alebo v rieke? Voda v nich je chladnejšia než v rybníkoch alebo v jazerách.

Ak budete mať na dovolenke možnosť, doprajte si ten pôžitok a naplno si ho vychutnajte. To isté platí aj o pobyte pri mori. Mnoho z nás síce dovolenku pri mori miluje, ale stačí nám zdržiavať sa len na jeho brehu a pozorovať morský živel.

V samotnej vode trávime len málo času, a to je škoda. Skúste si ráno privstať a vybehnúť z hotela na rýchle rande s morom. To isté si môžete zopakovať pri kúzelnom západe slnka.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako termogenéza chladom ovplyvňuje organizmus? Máme chlad v našej DNA?