Máte neštýlové kúsky v šatníku? Recyklujte, nevyhadzujte!

Diana Mašlejová | 10. august 2019
Máte neštýlové kúsky v šatníku? Recyklujte, nevyhadzujte!

V minulosti sa šatstvom jednoducho neplytvalo. Moderný svet plytvá oblečením. To je fakt. Pritom recyklácia a eko myslenie je ešte stále tak trochu výsadou malej skupiny ľudí. Čo môžeme urobiť my, bežní smrteľníci?

Neštýlové kúsky?

V súčasnosti sa už nemusíte obávať, že bio oblečenie bude nevkusným doplnkom vášho šatníka. Na eko vlnu sa už naladilo množstvo svetových módnych dizajnérov a značiek. Napríklad Stella McCartney vytvára svoje kolekcie výhradne z materiálov v bio kvalite, konkrétne kolekcie majú aj veľké reťazce.

Čo môžete urobiť?

  • Aspoň raz za rok usporiadajte s kamarátkami výmenný bazár. Nemusí ísť o platenú akciu. Skrátka si otvorte fľašu červeného vínka a porozkladajte u jednej z vás nepotrebné oblečenie. Pozvite aj svojich známych a poproste ich, aby aj oni doniesli oblečenie, ktoré už nenosia. Možno sa budete čudovať, aké krásne kúsky si navzájom povymieňate. Zvyšok darujte charite.
  • Pokiaľ chcete nevyužité alebo nepotrebné kúsky rovno zahodiť, namiesto rýchleho a pohodlného riešenia radšej porozmýšľajte nad tým, ako by sa dali ďalej využiť. Hoďte inzerát na internetový bazár, alebo navštívte stránky konkrétne určené pre danú problematiku.
  • V Českej republike je veľmi obľúbená stránka votocvohoz.cz, kde si môžete vytvoriť profil a nielen kupovať, ale aj predávať.
  • Kupujte si oblečenie, ktoré využijete. Radšej trikrát drahšie, ktoré vydrží trikrát dlhšie. Investujte do kvalitných materiálov, ktoré sú prospešné pre vašu pokožku aj postupné skvalitnenie podmienok odevného priemyslu.
  • Starajte sa o svoje oblečenie správnym spôsobom. Pokiaľ dáte prednosť kvalitným materiálom v bio prírodnej kvalite, musíte si uvedomiť, že pri farbení neboli použité chemikálie, ktoré silno viažu farbu. Je preto potrebné citlivé pranie v studenej vode alebo v rukách. Chemické čistenie prírodným materiálom neprospeje – naopak, kvalitnú vlnu, či bavlnu ľahko zničí.

Aj žehlenie musí byť jemné, aby vám odev vydržal v pôvodnej kvalite čo najdlhšie. Odmenou vám bude, okrem iného, zdravá pokožka. Koža je totiž najrozmernejší orgán tela, ktorý neustále dýcha. Zadusiť ho nepriedušnými umelými látkami sa môže prejaviť prostredníctvom rôznych kožných problémov.